ροή ειδήσεων

Αγελαδοτρόφοι: Αφανισμός, αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος

Για αφανισμό της αγελαδοτροφίας, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, έκαναν λόγο.... εκπρόσωποι του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί...
συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, την οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν αδιέξοδη.

Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον Σκορδά να «παγώσει» το θέμα και να συσταθεί ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι να εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Είχαμε ένα πρώτο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη σκόνη γάλακτος και στο να επιτραπεί η χρήση της σε γιαούρτια και τυριά. Ο κ. Σκορδάς μας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Από την συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο ΣΕΚ και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα σήμερα αριθμεί 85-90.000.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη» αναφέρεται στην επιστολή «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ».

Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

Για τη διάρκεια ζωής

Όσον αφορά το καυτό θέμα της διάρκειας ζωής του γάλακτος, στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνητός διαχωρισμός και κανένα κενό για γάλα με διάρκεια ζωής 5-15 ημερών που πρέπει να καλυφθεί, καθώς αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο είδη γάλακτος:

το «παστεριωμένο» γάλα που ονομάζεται και «φρέσκο» γάλα που είναι γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας, με διάρκεια ζωής 1-5 ημέρες και
το γάλα «υψηλής παστερίωσης» που είναι γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, με διάρκεια ζωής 1-40 ημέρες.
Χαρακόπουλος: Στο πλευρό των αγελαδοτρόφων

Αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό τους.

Ο Χαρακόπουλος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκε από το υπουργείο -και τον ίδιο προσωπικά- στέρεη επιχειρηματολογία για τις συνέπειες που θα έχει η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ στην πρωτογενή παραγωγή, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για τους καταναλωτές.

«Δυστυχώς» υπογράμμισε, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει πειστικές απαντήσεις. Αντιθέτως, ακούμε διάφορα παραπλανητικά, έως φαιδρά, για εμφιαλωμένο γάλα ημέρας. Αναμένουμε στο ακουστικό μας. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική».


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/3/14 10:20

    Γιατί θα αφανιστείτε? Μήπως προτιμάτε να εισάγουμε χιλιάδες τόνους από το εξωτερικό αντί να το κάνετε μακράς διαρκείας και να το πουλάτε φθηνότερα στην Ελληνική αγορά? Γιατί εσείς όλοι κύριοι παραγωγοί δεν συστήνετε έναν συνεταιρισμό συσκευασίας γάλακτος? Μήπως επειδή θα αρχίσουν οι "μάσες" και δεν εμπιστεύεστε ο ένας τόν άλλον (χαρακτηριστικό του Ελληνα)? Γιατί βγαίνετε και κατηγορείτε τα διάφορα καρτέλ στην Ελλάδα και δεν κάνετε το αυτονόητο, να ενωθείτε και να φτιάξετε δική σας επιχείρηση συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων και γιατί όχι και τυροκομική. Ερχονται τα εισαγώμενα τυροκομικά έως και 60% στην Ελλάδα φθηνότερα από τα Ελληνικά διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Τυριά από Ολλανδία και Γερμανία πωλούνται 5-6 Ευρώ όταν τα αντίστοιχα Ελληνικά πωλούνται 8-9 Ευρώ. Ασε δε τα κεφαλοτύρια! Δεν βρίσκεις Ελληνικό κάτω από 12 Ευρώ όταν τα αντίστοιχα εισαγόμενα είναι στα 8,5!!! "Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει" λέει μια λαϊκή παροιμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *