ροή ειδήσεων

Βιολογικές βρεφικές τροφές ή παιδικές κρέμες από το σούπερ μάρκετ;

Βιολογικές βρεφικές τροφές ή παιδικές κρέμες από το σούπερ μάρκετ; Μια από τις ερωτήσεις που βασανίζει τους νέους γονείς, ακόμα και εάν αποζητούν... το καλύτερο για το παιδί τους! Η έλλειψη χρόνου οδηγεί πολλές μητέρες στις έτοιμες φρουτόκρεμες, που είναι γεμάτες συντηρητικά και γλυκαντικά, απομακρύνοντας το μωρό από την «καλή υγεία». Παρακάτω θα βρείτε τα «ατού» των βιολογικών βρεφικών κρεμών, τις έρευνες που διαφωνούν με όσους τάσσονται υπέρ των βιολογικών προϊόντων και το εύρος των τιμών τους στην αγορά…

Τα «ατού» της βιολογικής κρέμας για μωρά

Όταν τα δημητριακά ολικής αλέσεως καλλιεργούνται σε αγρούς χωρίς ζιζανιοκτόνα και οι κρέμες δεν περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, γλουτένη, σκόνες ή άλλα χημικά συστατικά… τότε θεωρούνται βιολογικές! Συχνά, οι έτοιμες βρεφικές κρέμες και τα παιδικά σνακ στα σούπερ μάρκετ περιέχουν γλουταμινικό νάτριο, σκόνη γάλακτος και φρούτων, ασπαρτάμη και επεξεργασμένες ουσίες που επηρεάζουν άμεσα την υγεία ενός μωρού. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από καλλιέργειες που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα και ορμόνες για την αποφυγή ασθενειών και εντόμων.

Αντίθετα όμως, η βιολογική τροφή για παιδιά «κλείνει» την πόρτα στα χημικά, τα αντιβιοτικά, τα λιπάσματα και κατ’ επέκταση στις αλλεργίες. Η καινούρια τάση, ειδικά στο εξωτερικό, οδηγεί τις νέες μητέρες στο να προτιμούν τις βιολογικές κρέμες από ρύζι, κεχρί ή βρώμη, προσθέτοντας μητρικό γάλα ή φόρμουλα γάλακτος για να ταΐσουν υγιεινά το μωρό τους. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που προσθέτουν νερό ή χυμό για μια νόστιμη φρουτόκρεμα δημητριακών!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέμες πλούσιες σε υδατάνθρακες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που, όχι μόνο λειτουργούν ως ασπίδα του ανοσοποιητικού, αλλά οδηγούν και στην καλή λειτουργία του εντέρου. ‘Άλλωστε, τα μωρά είναι πιο ευάλωτα στις τοξίνες σε σχέση με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει, διότι το μωρό αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς καθημερινά, με τον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό και το έντερό του να βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση εξέλιξης. Έτσι, οι βλαβερές ουσίες κυκλοφορούν στο σώμα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα…

Οι πρώτες κρέμες απογαλακτισμού έχουν ως βασικό συστατικό το ρυζάλευρο, καθώς είναι αρκετά εύπεπτο για το βρεφικό στομάχι και δεν περιέχει γλουτένη. Αυτό επέλεγαν και οι μητέρες πριν από 50 χρόνια, όταν η τροφή των μωρών τους αποτελούνταν από κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο και μηδαμινή ζάχαρη! Ωστόσο, οι παιδικές κρέμες με σιτηρά και φρούτα, ακόμα και εάν είναι γεμάτες με σίδηρο, προτείνονται για μωρά που έχουν «κλείσει» τον 5ο – 6ο μήνα… καθώς μέχρι τότε οι επιστήμονες προτείνουν το μητρικό γάλα.

Οι παιδικές τροφές του εμπορίου αποδείχθηκαν κατά 50% λιγότερο θρεπτικές από τις σπιτικές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μωρό που τρέφεται π.χ. με σπιτική κρέμα, γεμάτη με σιτηρά, λαχανικά ή φρούτα, θα λάβει διπλάσια ενέργεια και πρωτεΐνες από ένα βρέφος που καταναλώνει “έτοιμες” τροφές από εταιρείες, όπως Cow and Gate, Heinz and Kitchen Ella.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 479 είδη τροφίμων που πέρασαν από την έρευνα, τα 364 (79%) ήταν “έτοιμες” κρέμες και τα 201 (44%) είχαν ως στόχο “βρέφη τεσσάρων μηνών”. Το 65% του συνόλου ήταν γλυκά τρόφιμα, σε αντίθεση με τα σπιτικά που περιλαμβάνουν κοτόπουλο, βοδινό κρέας, κομπόστα μήλου ή ρυζόγαλο. Εκτός, όμως, από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα βρεφικά τρόφιμα του εμπορίου περιείχαν λιγότερα ποσοστά σιδήρου και περισσότερα σάκχαρα, ουσίες που συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών. “Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50gr σπιτικής κρέμας μπορεί να δώσει την ίδια ποσότητα ενέργειας και πρωτεΐνης με 100gr έτοιμου φαγητού από το σούπερ μάρκετ…”, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Βιολογικό VS συμβατικό: Η έντονη αντιπαράθεση των επιστημόνων

Παιδίατροι και ερευνητές «παλεύουν» να βρουν την αλήθεια γύρω από τα βιολογικά τρόφιμα, με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο πολύ θρεπτικά ή γευστικά από τα υπόλοιπα. «Δεν υπάρχει βιολογικό γάλα στην πράξη, καθώς διαθέτει και συστατικά που απαιτούνται στην παραγωγή… και δεν είναι οργανικά! Μπορεί η πλειονότητα των στοιχείων να είναι οργανικά, αλλά τα λιπαρά οξέα, όπως το DHA, ARA ή μερικά σάκχαρα δεν ακολουθούν 100% αυτή τη φιλοσοφία», ισχυρίζεται ο Dr. Jatinder Bhatia, πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας.

Μπορεί οι βιολογικές κρέμες να φτιάχνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2092/91, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ουσιαστική διαφορά με τις συμβατικές. Έρευνες αναφέρουν ότι τα επίπεδα των δυο ειδών διαθέτουν τις ίδιες θρεπτικές αξίες, με τις βιολογικές απλά να περιέχουν λιγότερα εντομοκτόνα και πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι, από τη μια αποδεικνύεται η συσσώρευση καλών ουσιών, όπως είναι οι πολυφαινόλες και από την άλλη, η ύπαρξη φυσικών τοξικών ουσιών.

«Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα σε σχέση με όσα καλλιεργούνται με τον κλασσικό τρόπο, αλλά δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να τα καθιστά ασφαλέστερα για τα μωρά», συμπληρώνει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Βρεφικές κρέμες: Η βιολογική λύση… και η υγεία του μωρού σας!Οι τιμές των βρεφικών κρεμών… που κινούνται οργανικά!

«Ναι» οι βιολογικές κρέμες για τα μωρά είναι πιο ακριβές από τις κλασσικές του εμπορίου… αλλά η ποιότητα και η υγεία, που προσφέρουν, αξίζει τα χρήματά τους! Στις ΗΠΑ, οι γονείς αγοράζουν μέσα στο πρώτο έτος του βρέφους περίπου 600 βαζάκια με παιδικές τροφές, ξοδεύοντας περισσότερα από 300 δολάρια. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο 2013, οι ερευνητές διαπίστωσαν θετική ανάπτυξη στις αγορές των βιολογικών προϊόντων, με τους καταναλωτές να ανησυχούν εντονότερα για την υγεία τους και τα οφέλη του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικές βρεφικές κρέμες δέχθηκαν αυξημένη ζήτηση σε ποσοστό 54% στο εξωτερικό.

Οι τιμές τους ποικίλουν ανάλογα με το ποσοστό των βιολογικών συστατικών τους, καθώς άλλες κρέμες είναι οργανικές κατά 40% και άλλες κατά 70 ή 100%. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι βιολογικές κρέμες των εταιρειών της HiPP, της Holle, της Babynat και της Frezylac κινούνται από τα 3,50 έως τα 5 – 6 ευρώ / 250 γρ…. όταν το κόστος των παιδικών τροφών του εμπορίου κυμαίνεται από τα 3 έως τα 4,50 ευρώ / 350 γρ. Βέβαια, υπάρχει και το πιστοποιημένο βιολογικό γάλα βιοlac, που παράγεται στην Ελβετία, με ανώτατη λιανική τιμή τα €10,79 για την συσκευασία των 400gr. Πέρα από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, οι βιολογικές κρέμες πωλούνται σε φαρμακεία, bio e-shops ή σε επιλεγμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.



*Προσοχή! Πριν αγοράσετε βιολογικές βρεφικές κρέμες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για τις αλλεργίες ή την κατάλληλη διατροφή του μωρού σας.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *