ροή ειδήσεων

ΠΕΔΥ: πρεμιέρα με περίθαλψη δωρεάν για όλους

Τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) θα λειτουργούν καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., χωρίς εφημερίες...

Δωδεκάωρη λειτουργία, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., πέντε ημέρες την εβδομάδα, και διπλή βάρδια γιατρών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο λειτουργίας των πολυϊατρείων πρώην ΕΟΠΥΥ, τα «εγκαίνια» των οποίων θα γίνουν την προσεχή Πέμπτη. Στα πολυϊατρεία που μετονομάζονται σε «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας ΠΕΔΥ - Μονάδα (γεωγραφικός προσδιορισμός)» θα παρέχονται υπηρεσίες προς όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς χρέωση. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, «πρόκειται για μία τεράστια μεταρρύθμιση που θα αναμορφώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας και θα την φέρει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Η μεταρρύθμιση θα υλοποιείται σταδιακά έως ότου έχουμε ένα πλήρως ενοποιημένο σύστημα. Σε κάθε στάδιο, όμως, ο πολίτης θα βλέπει τη διαφορά και ήδη από το πρώτο στάδιο οι ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν παροχή υπηρεσιών». Η «Κ» παρουσιάζει τα βασικά σημεία της νέας λειτουργίας των πολυϊατρείων.

1. Πότε θα ανοίξουν τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ;
Την προσεχή Πέμπτη, τα 120 πολυϊατρεία πρώην ΕΟΠΥΥ παραδίδονται στις υγειονομικές περιφέρειες και το προσωπικό τους –όσοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν– επιστρέφει σε αυτά. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι γιατροί τους θα αρχίσουν να δέχονται ραντεβού από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού θα πρέπει να γίνουν κάποιες διοικητικές διαδικασίες (δημοσίευση στο ΦΕΚ των αποφάσεων μετάταξης, υπογραφή πράξης ανάληψης καθηκόντων).

2. Τι αλλάζει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ;
Τίποτα. Οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στις δομές του ΠΕΔΥ (πολυϊατρεία, Κέντρα Υγείας) για εξετάσεις και συνταγογράφηση φαρμάκων. Επιπλέον, θα επισκέπτονται, όπως και σήμερα, τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

3. Οι ανασφάλιστοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΠΕΔΥ;
Οι υπηρεσίες υγείας στις μονάδες του ΠΕΔΥ παρέχονται δωρεάν και προς τους ανασφάλιστους.

4. Με τι προσωπικό θα λειτουργούν τα πολυϊατρεία;
Επανατοποθετούνται στις θέσεις τους όσοι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν στο ΠΕΔΥ και εμφανιστούν να αναλάβουν καθήκοντα. Συνολικά δήλωσαν 4.983 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.319 γιατροί, που θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ή αντίγραφο της αίτησης διακοπής λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου.

5. Επαρκεί το προσωπικό αυτό;
Αναλόγως με τον τελικό αριθμό των γιατρών, αλλά και τις ειδικότητες των γιατρών που θα εργαστούν στις μονάδες, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην πρόσληψη επικουρικών γιατρών.

6. Ποιες ώρες θα λειτουργούν τα πολυϊατρεία;
Τα πολυϊατρεία θα είναι ανοιχτά από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. τις καθημερινές, ενώ σε πρώτη φάση δεν προβλέπονται εφημερίες. Προβλέπονται δύο βάρδιες ιατρικού προσωπικού –όπου αυτό είναι εφικτό ανάλογα με τη στελέχωση– 8 π.μ. έως 4 μ.μ. και 11 π.μ. έως 7 μ.μ. (μετά την αξιολόγηση και ένταξη στο ΕΣΥ των γιατρών θα ισχύσει γι’ αυτούς επτάωρο ωράριο).

7. Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν ραντεβού στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ;
Σε κάθε μονάδα ορίζεται τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής – γενικός γιατρός και παθολόγος που δέχεται χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού κυρίως τα έκτακτα περιστατικά. Οι υπόλοιποι γιατροί δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, όπως ίσχυε έως τώρα. Εως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο προγραμματισμός των ραντεβού μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου), όλοι οι γιατροί θα δέχονται χωρίς ραντεβού.

8. Θα πληρώνουν οι πολίτες εισιτήριο 5 ευρώ στα πολυϊατρεία;
Προς το παρόν δεν προβλέπεται καταβολή εξέταστρου.

9. Τι θα ισχύσει για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;
Οι ισχύουσες συμβάσεις με τους συμβεβλημένους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου 2014 (έληγαν στις 31 Μαρτίου). Σε αυτούς θα προστεθούν οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν στελεχώνουν τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Από την 1η Απριλίου ο αριθμός των ασφαλισμένων που δέχεται δωρεάν κάθε συμβεβλημένος επανέρχεται στους 200 μηνιαίως.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *