ροή ειδήσεων

Ανοίγεται στις ΗΠΑ η ελληνική αγορά ακινήτων

Δίαυλο προσέλκυσης Αμερικανών επενδυτών ανοίγει για την εγχώρια κτηματαγορά επιχειρηματικό cluster Ελλήνων μεσιτών...


της Άννης Καρολίδου

Από τον Φεβρουάριο, με την ενεργοποίηση του Real Estate Portal Europe(www.realestateportal.eu), άνοιξε ο δίαυλος για την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών στην ελληνική αλλά και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή κτηματαγορά.

Ήδη, στη διάρκεια ενός μήνα και λιγότερο, έχουν καταχωρηθεί από μεσίτες και ιδιώτες, περισσότερα από 20 ακίνητα από την Ελλάδα, αξίας 50 εκατ. ευρώ και πλέον, που αναζητούν αγοραστές μεταξύ των ομογενών της Αμερικής αλλά και πιθανώς ενδιαφερομένων από την Ευρώπη.

Το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά της Αμερικής, έγινε σαν συνέχεια της πρωτοβουλίας 50 Ελλήνων μεσιτών, από όλη τη χώρα και με διεθνείς πιστοποιήσεις, οι οποίοι πέτυχαν, σε πρώτη φάση, να εντάξουν το επιχειρηματικό cluster που δημιούργησαν, σε πρόγραμμα δικτυώσεων του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Το cluster αυτό, όπως έχει γράψει η Voria.gr, θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ζητήματα διαχείρισης ακινήτων, κάτι πολύ σημαντικό για Έλληνες ομογενείς, αλλά και φορείς που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις συνεχείς μεταβολές στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

«Στο σχήμα μετέχουν εταιρεία συμβούλων μηχανικών και εταιρεία πληροφορικής, υπάρχει υποστήριξη σε θέματα οικονομικά και νομικά, ενώ, αφού πετύχαμε την έγκριση του αιτήματός μας για ένταξη στο πρόγραμμα που διαχειρίζεται το ΙΜΕ, την ερχόμενη εβδομάδα θα συμπεριληφθεί στο σχήμα και σύμβουλος διαχείρισης», εξήγησε ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος της CEREAN, του Δικτύου Κτηματομεσιτικών Εταιρειών Κεντρικής Ευρώπης, γ.γ. της ΟΜΑΣΕ και μέτοχος της εταιρείας Flexice. PC.

Η επόμενη πολύ σημαντική επιτυχία του cluster ήταν το ότι υιοθετήθηκε από τηCEREAN, καθώς η ιδέα σύνδεσης των επαγγελματιών της ελληνικής αγοράς ακινήτων, με ομογενείς στις ΗΠΑ, ήταν κάτι που άρπαξαν μεσίτες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Βοσνίας, που θέλουν να απευθυνθούν σε ομογενείς τους που δραστηριοποιούνται είτε στο κλάδο των ακινήτων στην Αμερική, είτε σε φυσικά πρόσωπα που έχουν πίσω στις πατρίδες τους περιουσίες που δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν.

Έχοντας την αναγνώριση της NAR, δηλαδή της Ένωσης Κτηματομεσιτών Αμερικής, αλλά πλέον ευρισκόμενη κάτω από την ομπρέλα της CEREAN, η ελληνική πρωτοβουλία αποκτά μεγάλο πεδίο δραστηριότητας καθώς μάλιστα υποστηρίζεται στην Αμερική από ένα πρώην υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, την κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, η οποία προσκλήθηκε και συμμετέχει ως πρέσβειρα των IRPF και CEREAN στις ΗΠΑ.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις πολύ καλές σχέσεις με τη NAR, καθώς για το 2014 πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών Αμερικής, έχει εκλεγεί ο Ελληνοαμερικανός μεσίτης Χρήστος Πολυχρονίου ( Chris Polychron), μία πολύ δραστήρια προσωπικότητα στο χώρο των μεσιτών και πολυετή παρουσία στις αμερικανικές οργανώσεις του κλάδου», τόνισε ο κ. Μανομενίδης συμπληρώνοντας:

«Η ομάδας μας, αυτό το cluster, πριν ακόμη εγκριθεί η ενίσχυσή της από το πρόγραμμα του ΙΜΕ, είχε αρχίσει επαφές στην Αμερική. Η κα. Παπαδοπούλου, έχει αναπτύξει δραστηριότητα και ως το τέλος του 2013 είχε πραγματοποιήσει είκοσι συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου σε επτά Πολιτείες αλλά και επιπλέον συναντήσεις με 67 ομογενείς που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση της ακινήτων που έχουν στην Ελλάδα, ενώ ήδη δέκα Αμερικανοί μεσίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους».

Με τη δημιουργία του www.realestateportal.eu, η πρωτοβουλία αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των συνεργασιών. Στο συγκεκριμένο portal μπορούν να καταχωρίσουν αιτήματα τόσο επαγγελματίες όσο και ιδιώτες, αιτήματα που διαβιβάζονται στις Ενώσεις των μεσιτών, που έχουν και την ευθύνη για την προώθηση αλλά και την παρακολούθησή τους.

Τα ακίνητα που ως τώρα έχουν καταχωρηθεί- τα είκοσι και πλέον που ανέβηκαν στη διάρκεια του ενός μόλις μήνα που ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία- βρίσκονται στην Ελλάδα (λογικό, αφού από εδώ ξεκίνησε η πρωτοβουλία), σε διάφορες περιοχές όπως Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Σπάτα, Αθήνα κ.αλ. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχεία, βίλες, αγροτεμάχια, αστικά σπίτια, αξίας συνολικής άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι, όπως υποστηρίζει ο κ. Μανομενίδης, ότι πολλοί μεσίτες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, μέλη του Δικτύου της CEREAN, θα αξιοποιήσουν αυτό το νέο network για να αναπτύξουν τη επιχειρηματική δράση τους.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *