ροή ειδήσεων

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες καφέ φωνάζουν για τον αντικαπνιστικό: «Πελάτες μπαίνουν και φεύγουν»

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξανά οι ιδιοκτήτες καφετεριών και χώρων εστίασης, μετά την εντολή της υφυπουργού... Υγείας Ζέττας Μακρή και την εγκύκλιο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για εντατικούς ελέγχους και εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Οι καταστηματάρχες...
διαμαρτύρονται για το «καθαρά εισπρακτικό μέτρο» που... διώχνει πελάτες, την ώρα που η αγορά «στενάζει από την οικονομική κρίση».

Σήμερα μπορεί από τα τραπεζάκια στο εσωτερικό των περισσότερων καταστημάτων να λείπουν τα τασάκια (και τους τοίχους να κοσμούν ταμπελάκια «απαγορεύεται το κάπνισμα»), ωστόσο είτε... καμουφλαρισμένα είτε κανονικότατα σταχτοδοχεία «εμφανίζονται» μόλις ο πελάτης το ζητήσει!

«Υπουργοί και εισαγγελείς να επέμβουν για άλλα ζητήματα, που αφορούν πραγματικά τη δημόσια υγεία, και όχι για το αν ο κόσμος θα καπνίζει ή όχι μέσα στο μαγαζί μου» λέει ο 63χρονος Αριστείδης Κωστακιώτης, ιδιοκτήτης εστιατορίου-καφέ στο Μοναστηράκι.

Ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μαγαζιά για καπνιστές και μη καπνιστές και η επιλογή να ανήκει τον πελάτη. «Οποιος δεν θέλει το τσιγάρο θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα να επισκέπτεται μαγαζιά για μη καπνιστές. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας και είναι καθαρά εισπρακτικό» προσθέτει ο 63χρονος.

Σε αυτό συμφωνεί και ο 70χρονος Αντώνης Κατσικάρης, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου-καφετέριας στην περιοχή του Ψυρρή.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι υπερβολικός. Αλλά τον τηρώ και θέλω να είμαι συνεπής γιατί... πέφτουν πρόστιμα» επισημαίνει ο κ. Κατσικάρης.

«Πάντως, αν ήταν για την υγεία του κόσμου, οι αρμόδιοι θα φρόντιζαν και για άλλα ζητήματα»συμπληρώνει ο ίδιος.

Προ ημερών, μία παρέα έξι ατόμων μπήκε στο μαγαζί του και ζήτησε να καπνίσει.

«Τους είπα ότι απαγορεύεται και... έφυγαν» δηλώνει ο 70χρονος.

Οι καταστηματάρχες επίσης κάνουν λόγο για μετατροπή των επιχειρήσεών τους σε... λέσχες καπνιστών (!), ώστε να μπορούν οι θεριακλήδες να προσέρχονται χωρίς το φόβο της «καμπάνας».

Σημειώνεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ουσιαστικά παραμένει στα χαρτιά για περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και έως 10.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες.

Στάθης Σταθόπουλος
Δημοκρατία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *