ροή ειδήσεων

E. Βασιλάκης, Aegean Airlines: Εξέπληξε ακόμα και... εμάς η ανάπτυξη της εταιρείας

Με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου και της νέας εποχής που διανύει, μετά την εξαγορά της Olympic Air, η Aegean Airlines ανακοίνωσε.... την στρατηγική ανάπτυξή της, για το 2014, και ειδικότερα τα ακόλουθα:

-13.000.000 διαθέσιμες θέσεις για το 2014, 1.150.000 περισσότερες από το 2013

-ενίσχυση του στόλου με 5 Airbus Α320 & A321, φτάνοντας πλέον τα 50 αεροσκάφη και τις 100.000 πτήσεις ετησίως

-νέα βάση στα Χανιά, με σύνολο 8 ελληνικές βάσεις

-επέκταση δικτύου εξωτερικού από 8 ελληνικές βάσεις, συνδέοντας την Ελλάδα με 87 συνολικά προορισμούς εξωτερικού σε 32 χώρες

-7 νέους προορισμούς εξωτερικού, 14 από τους οποίους από την Αθήνα

Ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης είπε σχετικά: «Επενδύουμε τις συνέργειες από την Olympic Air σε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο τουρισμός έχει δυναμική που πρέπει να στηριχτεί. Ανάπτυξη έχει ανάγκη και η εταιρεία μας για να παράγει ακόμη ανταγωνιστικότερο κόστος και περισσότερες επιλογές προϊόντων και προορισμών στους επιβάτες της. 50 αεροσκάφη, 13.000.000 θέσεις, συνολικά 120 προορισμοί εξωτερικού και εσωτερικού σε 32 χώρες, 2.400 εργαζόμενοι και 100.000 πτήσεις είναι τεράστιο έργο.

Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε τη δυναμική επιστροφή της χώρας μας στον αεροπορικό χάρτη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη της ποιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλοντας στην εικόνα της χώρας. Πρέπει τώρα να την μεταφράσουμε σε σταθερή δυναμική ανάπτυξης τόσο από την Αθήνα, αλλά και από τις 7 περιφερειακές βάσεις μας. Αυτή είναι η ευκαιρία και η ευθύνη μας.»

Αναλυτικότερα, το σύνολο των δρομολογίων και από τις 8 ελληνικές βάσεις της εταιρείας αυξάνεται πλέον σε 205 εξωτερικού και 51 εσωτερικού. Παράλληλα, οι 13.000.000 προσφερόμενες θέσεις αφορούν κατά 6.600.000 θέσεις εσωτερικού σε 33 προορισμούς και 6.400.000 θέσεις εξωτερικού, κατά 900.000 προσαυξημένες από το 2013, σε 87 προορισμούς. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται τόσο η σημαντικά βελτιωμένη εσωτερική κάλυψη, όσο και η δυναμική στήριξη του εισερχόμενου τουρισμού προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία όχι μόνο διασφαλίζει, αλλά και διευρύνει την ευκολία πρόσβασης και στο πιο μικρό νησί της Ελλάδας, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Στο εσωτερικό δίκτυο άλλωστε η νέα πολιτική ναύλων και δικτύου απέδωσε άμεση ανάπτυξη 15-20% ήδη από τους χειμερινούς μήνες.


Παράλληλα, η AEGEAN προχωρά στην κάλυψη 5 ακόμα χωρών με τακτικά δρομολόγια - Δανία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Λίβανο - και την προσθήκη 14 νέων προορισμών από την Αθήνα. Οι νέοι προορισμοί περιλαμβάνουν: το Μπέρμινχαμ στην Αγγλία, τη Μασσαλία και τη Νάντη στην Γαλλία, τη Ζυρίχη, το Αμβούργο, το Ανόβερο και τη Νυρεμβέργη στη Γερμανία, την Κοπεγχάγη στη Δανία, την Κατάνια στην Ιταλία, το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βυρηττό στο Λίβανο, τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, τη Σμύρνη στην Τουρκία και το Αμμάν στην Ιορδανία.

Τέλος, ενισχύεται σημαντικά το δίκτυο της εταιρείας σε χώρες καίριας σημασίας για την τουριστική οικονομία της Ελλάδας, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία. Ειδικότερα, η AEGEAN διευρύνει τη συνδεσιμότητα της χώρας μας με τη Γερμανία σε 9 προορισμούς από 6 ελληνικές βάσεις, διαθέτοντας συνολικά 1.300.000 θέσεις - αυξημένες κατά 20%. Αντίστοιχα, η εταιρεία συνδέει 7 προορισμούς της Γαλλίας με 5 ελληνικές βάσεις, διαθέτοντας 564.000 θέσεις, ενώ ανάλογα συνδέει 4 προορισμούς στη Ρωσία με 7 ελληνικές βάσεις, με συνολικά 615.000 διαθέσιμες θέσεις.

Η πλήρης συνέντευξη τύπου της Aegean Airlines

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Φίλες και φίλοι, καλημέρα σας. Ελπίζω να μη σας έχουμε κουράσει λόγω των συχνών προσκλήσεων τελευταία. Σας ευχαριστώ που είστε πάλι μαζί μας σήμερα και να περάσουμε πολύ γρήγορα στον κύριο Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο της Aegean, και τον κύριο Δημήτριο Γερογιάννη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, οι οποίοι θα σας παρουσιάσουν την ανάπτυξη του δικτύου της Aegean και βεβαίως όλη την προοπτική μετά την κοινή πορεία με την Olympic Air.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Καλημέρα σας, πράγματι, όπως είπε η κυρία Σαλούτση, το τελευταίο διάστημα είχαμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε την προηγούμενη βδομάδα, όπως και μία φορά τέλος Οκτωβρίου, νομίζω όμως ότι τα πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην εταιρεία μας και συμβαίνουν στον κλάδο μας είναι πολύ σημαντικά και άρα έχει σημασία η συχνή και ανοιχτή ενημέρωση ώστε να μπορεί πραγματικά κανείς να επικοινωνεί και αυτό που κάνει και αυτό που χρειάζεται να κάνει αλλά και να παίρνει ουσιαστικά κάποια αντίδραση, κάποια επικοινωνία πίσω και να προσαρμόζει την πορεία του.

Πράγματι το 2014 είναι η αφετηρία μίας νέας δυναμικής για την εταιρεία μας. Ξέρουμε, φυσικά, ότι πέρσι ολοκληρώθηκε η εξαγορά, η συνένωση με την Ολυμπιακή και άρα έχουμε μία αφετηρία η οποία είναι πολύ πιο μεγάλη, πολύ πιο σημαντική και ένα ρόλο πολύ πιο βαρύ απέναντι και στην ελληνική κοινωνία αλλά και στον εαυτό μας.

Η αφετηρία, λοιπόν, αυτή, μεταφράζεται με τα νούμερα του 2013 που ήταν τελικά 8,8 εκατομμύρια επιβάτες. Αν θυμάστε, τον Οκτώβριο, όταν είχαμε βρεθεί, μόλις είχε ολοκληρωθεί η εξαγορά, σας είχαμε πει ότι η εκτίμηση και το τέλος του χρόνου θα ήταν περίπου 8,5 εκατομμύρια επιβάτες. Τελικώς ήταν 300.000 επιβάτες περισσότερο γιατί μπορέσαμε τους τελευταίους 2-3 μήνες και ενισχύσαμε την κίνηση εσωτερικού με τις προσφορές και τις τιμές που δώσαμε στην αγορά.

8,8 εκατομμύρια επιβάτες, λοιπόν, περίπου μισοί-μισοί μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, 4,5 εσωτερικού, 4,3 εξωτερικού για τις δύο εταιρείες μαζί. Αλλά βέβαια ο κύκλος εργασιών συνολικά περίπου το 70% του κύκλου εργασιών, 72% για την ακρίβεια προέρχεται από τη δραστηριότητα του εξωτερικού που ξέρετε πολύ καλά ότι σαν Aegean ήταν αυτό στο οποίο επενδύαμε και τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα βέβαια είναι σημαντικό γιατί υπάρχει μία ιστορία του πώς έχει αλληλεπιδράσει η αερομεταφορά όχι μόνο με το καθ’ αυτό έργο της, που είναι η μεταφορά των ανθρώπων, η στήριξη του τουρισμού, η στήριξη της εσωτερικής μεταφοράς, αλλά και με το ελληνικό δημόσιο.

Πόσο εισέπραττε το ελληνικό δημόσιο ή πόσο κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο η ελληνική αερομεταφορά. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα πλέον με τις δύο εταιρείες σε μία, και οι δύο φυσικά ιδιωτικοποιημένες, η συνεισφορά πια έχει φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά νούμερα και σε μία πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή, προφανώς, για τον προϋπολογισμό του ελληνικού δημοσίου.

250 εκατομμύρια ευρώ ήταν η συνολική συνεισφορά πέρσι από τέλη και φόρους προς το ελληνικό δημόσιο από τις δύο εταιρείες, από τα οποία, όπως βλέπετε σε αυτό τον πίνακα, για να μην το κοιτάμε πολύ αναλυτικά, τα 88-90 εκατομμύρια περίπου αφορούσαν φόρο εισοδήματος, τέλη, εισφορές του ΙΚΑ ή άλλους φόρους σε σχέση με την απασχόληση και τα 160 εκατομμύρια από τους καθαρούς αεροδρομιακούς, ας τους πούμε έτσι, φόρους και τέλη, το σπατόσημο, είτε τις χρεώσεις του Ελευθέριος Βενιζέλος, είτε φυσικά τις χρεώσεις του eurocontrol ή τα τέλη υπέρπτησης και τα λοιπά.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό το οποίο σαφέστατα ενισχύει την ελληνική οικονομία, ενισχύει τα δεδομένα τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου και φυσικά αυτό το ποσό θα μεγαλώσει ακόμη περαιτέρω φέτος με τη δυναμική με την οποία θα προχωρήσουμε μπροστά.

Κος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Στο 2014, λοιπόν, ξεκινώντας από την αγορά του εσωτερικού, προσθέτουμε 200.000 θέσεις σε σχέση, αθροιστικά η Aegean και η Ολυμπιακή σε σχέση με το τι είχαμε προσφέρει το 2013, δείχνοντας για μία ακόμη φορά το ότι για εμάς η αγορά του εσωτερικού είναι σημαντική, πιστεύουμε σε αυτή και βέβαια αισθανόμαστε και αυξημένη ευθύνη προς την εσωτερική αγορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης αυξάνουμε και τον αριθμό δρομολογίων, συνδέοντας απευθείας περιφερειακά αεροδρόμια, συγκεκριμένα στην περίπτωση του 2014 συνδέουμε τη Θεσσαλονίκη, την οποία ήδη η Aegean και η Ολυμπιακή έχει συνδέσει με πάρα πολλά άλλα νησιά, την Κω, την Ρόδο, το Ηράκλειο, τη Σαντορίνη. Συνδέουμε, λοιπόν, την Θεσσαλονίκη με την Κεφαλονιά και επίσης συνδέουμε τη Ρόδο με Σαντορίνη και Μύκονο από το καλοκαίρι του 2014.

Η νέα πολιτική τιμών την οποία η Aegean ανακοίνωσε τον Οκτώβρη και εφάρμοσε από τον Οκτώβρη και τελικά την εφαρμόσαμε από το Νοέμβριο και στην Ολυμπιακή, οδήγησε στην τόνωση της κίνησης του εσωτερικού.

Για πρώτη φορά μετά από 3 συνεχή πτωτικά χρόνια, η κίνηση του εσωτερικού έδειξε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο μία ανάκαμψη η οποία παγιώθηκε και κατέληξε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 να είναι μία συνολική αύξηση της τάξεως του 17%.

Σε κάποιους επιμέρους πιο μικρούς προορισμούς, όπως είναι η Χίος, τα Γιάννενα, η Κεφαλονιά, το ποσοστό της αύξησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του 17%. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των συνεργειών του δικτύου όσο και της πολύ επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής την οποία εφαρμόσαμε σαν Aegean, και από το Νοέμβριο και μετά και σαν Ολυμπιακή.

Στο θέμα των άγονων γραμμών, πιο συγκεκριμένα, προσθέτουμε το 2014 23% περισσότερες θέσεις, 84.000 θέσεις περισσότερες σε σχέσεις με τις θέσεις που προσφέραμε το 2013.

Έχουμε εντάξει, και το ανακοινώσαμε αυτό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ολυμπιακής, εντάξαμε ένα χαμηλότερο ναύλο, συνεπής με την πολιτική των χαμηλών ναύλων την οποία η Aegean έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια. Εντάξαμε και στις άγονες γραμμές μία δεύτερη τιμή, χαμηλότερη από αυτή την οποία προβλέπει η σύμβαση εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών, με σκοπό να τονώσουμε τη ζήτηση, την κίνηση αλλά και να δώσουμε μεγαλύτερη και ευκολότερη δυνατότητα στους κατοίκους πρόσβασης προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στους κατοίκους των άγονων νησιών.

Για να διευκολύνουμε την πρόσβαση τόσο των κατοίκων των άγονων διαδρομών αλλά και των ξένων προς τις άγονες γραμμές, θεσπίσαμε πολύ χαμηλό κόστος σύνδεσης του εσωτερικού σκέλους εφ' όσον ο επιβάτης πετάει και εξωτερικό. Δηλαδή ένας επιβάτης της άγονης γραμμής ο οποίος θέλει να πάει στο Λονδίνο το χειμώνα έχει μηδενική χρέωση στο εσωτερικό σκέλος και το ίδιο φυσικά ισχύει και για ένα ξένο ο οποίος θέλει να φτάσει σε ένα από τα άγονα νησιά.

Αυτό είναι ένα κίνητρο και μία διευκόλυνση για τους κατοίκους των άγονων γραμμών στην περίοδο του χειμώνα, αλλά είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τον ξένο τουρίστα να διαλέξει ένα από τα άγονα νησιά σαν προορισμό διακοπών.

Το καλοκαίρι έχουμε σημαντικά μειωμένο το κόστος της οδικής μεταφοράς εφ' όσον έρχεται ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα και θέλει να καταλήξει σε ένα από τα άγονα νησιά, 20 ευρώ είναι το κόστος εσωτερικής μεταφοράς.

Κος ΒΑΣΙΛAΚΗΣ:

Γυρνώντας πίσω στην πολιτική των ναύλων, στην πολιτική των ναύλων, στην οποία αναφερθήκαμε πριν, απλώς να υπενθυμίσω ότι κάναμε κάτι που πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ σωστά προγραμματισμένο και στο σχεδιασμό του αλλά και στη στιγμή που ανακοινώθηκε, ότι ουσιαστικά ξεκινήσαμε μία καινούρια λογική στην οποία πια ο επιβάτης της Aegean και της Olympic Air έχει δύο επιλογές.

Η μία επιλογή είναι του ναύλου, του λεγόμενου light, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος ονομαστικός ναύλος, ξεκινάει από 24 ευρώ και στον οποίο ο πελάτης αν θέλει να έχει βαλίτσα πρέπει να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό 15 ευρώ, και επίσης επιβαρύνεται με την αλλαγή του εισιτηρίου με κόστος αλλαγής.

Και παράλληλα υπάρχει μία ολόκληρη κατηγορία ναύλων παράλληλα με τα light, το flex το οποίο συνεχίζει να έχει βαλίτσα και έχει παράλληλα και τη δυνατότητα να αλλάζει το εισιτήριο χωρίς κόστος.

Έτσι, στοχεύουμε σε διαφορετικές κατηγορίες πελατών, διαφορετικές ανάγκες. Ανθρώπους που θέλουν να αλλάζουν τα εισιτήριά τους συχνά και που δεν ξέρουν ακριβώς πότε θα ταξιδέψουν, αυτό είναι το flex. Ή ανθρώπους που μπορούν να προγραμματίσουν πολύ πιο γρήγορα και επίσης μπορούν να ταξιδέψουν είτε με είτε χωρίς βαλίτσα, γιατί όπως είπα μπορείς να αγοράσεις με μικρή προσαύξηση κόστους βαλίτσα και στο ναύλο αυτό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στοχεύουμε καλύτερα, μπορούμε να εξυπηρετούμε περισσότερες ανάγκες, δίνουμε επιλογές και βεβαίως, πολύ επίκαιρο, μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε με εταιρείες που έχουν άλλα μοντέλα λειτουργίας με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο και αυτό το βλέπουμε και τώρα που πολύ γρήγορα, όπως φανταζόμασταν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου τύπου ανταγωνισμό στο εσωτερικό.

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι σε κάθε περίπτωση, είτε είναι ο ένας ναύλος είτε ο άλλος, δεν αλλάζει η άνεση που έχει κανείς στο αεροπλάνο, δεν αλλάζει το catering που έχει στο αεροπλάνο, δεν αλλάζει η εξυπηρέτηση, δεν αλλάζουν τα μίλια που συγκεντρώνει κανείς πετώντας είτε με την Aegean, είτε με το ένα ναύλο είτε με το άλλο.

Άρα, το βασικό προϊόν μένει το ίδιο, απλώς υπάρχουν οι επιλογές και δεν υπάρχουν καθόλου κρυφές χρεώσεις γιατί όπως θα έχετε δει και στην επικοινωνία μας, είμαστε πάρα, πάρα πολύ ξεκάθαροι και κυρίως για, ας το πούμε έτσι, λόγους εκπαίδευσης του κοινού έχουμε επενδύσει το τελευταίο δίμηνο, τρίμηνο πολύ σημαντικά στο να παρουσιάζουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τους όρους των δύο κατηγοριών ναύλων σε όλο τον κόσμο. Και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς είναι ποια είναι η αφετηρία των χρεώσεων της Aegean και της Olympic Air. Η αφετηρία των χρεώσεων είναι 12 ευρώ ναύλος μαζί με το Φ.Π.Α. συν τα τέλη αεροδρομίων.

Πολλά χρόνια τώρα συζητάμε ότι υπάρχουν τέλη αεροδρομίων στην Ελλάδα τα οποία είναι διαφορετικά από την Αθήνα και διαφορετικά από τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα δημόσια σήμερα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διαμορφώνουν το τελικό κόστος. Δηλαδή ο κάθε επιβάτης επιβαρύνεται με το σπατόσημο μόνο ή το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης τα 12 ευρώ όταν πετάει, ας πούμε, από το Ηράκλειο. Ενώ αντιστρόφως επιβαρύνεται με 30,64 ευρώ που είναι το σπατόσημο και άλλα 20 ευρώ χρεώσεων όταν πετάει από την Αθήνα.

Έτσι, λοιπόν, με 12 ναύλο για την Aegean, μαζί με το Φ.Π.Α. που συμπεριλαμβάνεται στο ναύλο εσωτερικού, καταλήγει κανείς να πληρώνει σαν ελάχιστη αναφορά 24 ευρώ ή 42 ευρώ ανάλογα με το αν φεύγει από τα περιφερειακά αεροδρόμια προς την Αθήνα ή το αντίστροφο.

Όπως καταλαβαίνετε πολλά περιθώρια να αλλάξει κανείς το 12 και να πει ότι αυτό που προϊόν που αγοράζει κανείς με ελάχιστο ναύλο 12 για την Aegean πρέπει να γίνει χαμηλότερο, δεν νομίζω να μπορεί να το ισχυριστεί κανείς. Το 12 είναι κάτι το οποίο, βέβαια, για να το πετύχει κανείς πρέπει να προγραμματίσει καιρό πριν, δεν είναι ο μοναδικός ναύλος, υπάρχουν πολλοί άλλοι. Σίγουρα όμως η αφετηρία είναι πάρα πολύ χαμηλή και αυτή είναι που μας επιτρέπει να μεγαλώνουμε και την αγορά και να δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερο χρόνο να ταξιδέψει.

Και αυτό που βλέπουμε με ευχαρίστηση και πραγματικά είναι μία επιτυχία της πολιτικής αυτής, ήδη τους πρώτους 4-5 μήνες, είναι ότι αρχίζει πάλι ο κόσμος και προγραμματίζει το ταξίδι του πιο πολύ, κάτι που είχε χαλάσει μέσα στην κρίση, και αρχίζει πάλι να προαγοράζει εισιτήρια και στο εσωτερικό, πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, για μεγάλα διαστήματα προσπαθώντας να βρει τους χαμηλούς ναύλους.

Αυτό είναι που δημιουργεί και στην αγορά την δυνατότητα ανάπτυξης, αυτό είναι που δημιουργεί και στην αγορά τη δυνατότητα ουσιαστικά και οι εταιρείες να είναι πιο γεμάτες και τελικά να ταξιδεύει περισσότερος κόσμος με ανταγωνιστικότερες τιμές.

Η διαφάνεια νομίζω ότι είναι δεδομένη. Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για το low fair calendar. Έχει εφαρμοστεί πλέον πλήρως η ίδια πρακτική μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στην Aegean και στην Ολυμπιακή. Και στα sites και των δύο εταιρειών υπάρχουν πανομοιότυπες εφαρμογές οι οποίες πολύ εύκολα μπορούν να δείξουν 1, 2, 3, 4, 5, 6 έως 11 μήνες μπροστά στον επιβάτη τι ναύλους μπορεί να αγοράζει, ποιες μέρες μπορεί να τους βρει και να τον οδηγήσουν να βρει την οικονομικότερη λύση.

Και σε αυτό το προϊόν φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη χρήση σταδιακά και πολλές φορές βλέπουμε επιβάτες που πηγαίνουν κατευθείαν στο low fair calendar για να ψάξουν να βρουν αυτές τις οικονομικότερες επιλογές.

Άρα, λοιπόν, συμπερασματικά για το τι έχει γίνει τους τελευταίους πέντε μήνες στην πολιτική των ναύλων, δημιουργήθηκε η διαφοροποίηση των δύο κατηγοριών, του light και του flex, στοχεύει σε διαφορετικά είδη επιβατών ή σε διαφορετικές ανάγκες των ίδιων επιβατών. Λειτουργεί στο να αυξήσει την προαγορά, στο να δίνει ευκαιρίες νωρίς. Επικοινωνείται ξεκάθαρα όσον αφορά τους όρους των ναύλων και βεβαίως την εφαρμογή του low fair που υπάρχει και στην Aegean και στην Ολυμπιακή και διευκολύνει σημαντικά αυτή την επικοινωνία.

Όλα αυτά, όπως είπαμε και πριν με τον κύριο Γερογιάννη, έχουν ήδη λειτουργήσει σε μία αγορά εσωτερικού η οποία σε καμία περίπτωση το χειμώνα δεν επηρεάζεται από τους ξένους. Το καλοκαίρι, όπως ξέρετε, και η αγορά εσωτερικού βοηθιέται από τους ξένους που έρχονται στην χώρα μας γιατί βεβαίως κάποιοι από αυτούς περνάνε από την Αθήνα για να πάνε στα νησιά και αυτό είναι βέβαια θετικό και για την Αθήνα και για εμάς.

Αλλά τώρα το χειμώνα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τώρα το χειμώνα υπάρχει μόνο η κίνηση η δική μας των Ελλήνων. Και για πρώτη φορά, ξέροντας ακόμη ότι δεν έχει ανέβει βεβαίως το ΑΕΠ, έχει σταματήσει να πέφτει με γρήγορο ρυθμό, όμως δεν έχει ανέβει, βλέπουμε σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και πιστεύουμε ότι είναι θέμα προγραμματισμού και προσφορών και έχουμε αυτό το 17% ή τους 125.000 επιβάτες εξωτερικού παραπάνω στους πρώτους τρεις μήνες. Μέχρι προχθές είναι αυτά τα νούμερα για το α’ τρίμηνο του χρόνου.

Κος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Στη διάρκεια, λοιπόν, των τελευταίων πέντε ετών, που σηματοδοτούν φυσικά και τη διάρκεια της χειρότερης κρίσης που έχει περάσει ποτέ η Ελλάδα και μέσω των πραγματικά χειρότερων δυνατών συνθηκών τόσο όσον αφορά την οικονομική κατάσταση αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, εμείς συνεχίσαμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη του δικτύου μας στο εξωτερικό.

Έτσι μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη για τα ελληνικά πράγματα 5ετία, η επιμονή μας οδήγησε σε μία αύξηση της επιβατική κίνησης, στον διπλασιασμό στην ουσία της επιβατικής κίνησης του εξωτερικού, από 2 εκατομμύρια σε περίπου 4 και κάτι εκατομμύρια. Μία αρκετά ισορροπημένη αύξηση της κίνησης από την Αθήνα αλλά και από τις Περιφέρειες.

Γιατί στην περίοδο αυτών των πέντε ετών αναπτύξαμε σημαντικά και την δραστηριοποίησή μας προς το εξωτερικό από περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, όπως είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα.

Προχωρώντας το 2014 με αφετηρία την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ολυμπιακής αλλά προφανώς σύμφωνα και με το δεδομένο ότι κάπως η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί, και το είδαμε αυτό ήδη από πέρσι, από το 2013, δημιουργείται μία κατάσταση κάπως συμπλεότερης σταθερότητας στη χώρα, αναπτύσσουμε περαιτέρω και επιταχύνουμε την ανάπτυξη του εξωτερικού μας δικτύου αναπτύσσοντας 17 νέους προορισμούς σε 5 νέες χώρες στις οποίες η Aegean δεν πέταγε ως τώρα.

Έτσι, συνολικά φτάνουμε το δίκτυο του εξωτερικού μας να εξυπηρετεί 87 προορισμούς σε 32 χώρες, αυτό είναι αποκλειστικά το δίκτυο εξωτερικού. Αν φυσικά προσθέσουμε και τους 33 προορισμούς εσωτερικού που εξυπηρετούμε, φτάνουμε σε ένα συνολικό αριθμό προορισμών που καλύπτει η Aegean, της τάξεως των 120 προορισμών.

Θα φτάσουμε συνολικά το 2014 να κάνουμε περίπου 100.000 πτήσεις σαν Aegean.

Εδώ τώρα έχουμε ένα βίντεο σχετικά με τη δημιουργία των βάσεων και της δραστηριοποίησής μας από αεροδρόμια εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Εδώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από τους προορισμούς, που βλέπετε, εξωτερικού, που στην Θεσσαλονίκη έχουμε πάρα πολλούς άλλους προορισμούς του εσωτερικού που συνδέονται απευθείας με Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ισχύει και για το Ηράκλειο βέβαια.

Κος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Είχαμε στην ουσία Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο τα οποία αναπτύξαμε πολύ περισσότερο τα τελευταία 2-3 χρόνια και προσθέσαμε Κέρκυρα, Κω, Καλαμάτα και Χανιά.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Αυτή, λοιπόν, είναι η εικόνα συνολικά του δικτύου μας για το 2014. Και πρέπει να πω ότι είναι ξεκάθαρο ότι εδώ έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη ελληνική προσπάθεια που έχει υπάρξει ποτέ στον χώρο των αερομεταφορών.

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε ελληνική αεροπορική εταιρεία η οποία να έχει 120 προορισμούς, 87 στο εξωτερικό και 33 στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρχαν περισσότεροι προορισμοί. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοιου είδους δραστηριότητα από περιφερειακές βάσεις και ποτέ δεν υπήρξαν και 13 εκατομμύρια θέσεις που θα φτάσει η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα από την Aegean και την Ολυμπιακή για το 2014.

Αυτά τα νούμερα για ελληνική εταιρεία δεν υπήρξαν ποτέ και βεβαίως έρχονται ακόμα μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης και δείχνουν, πιστεύω, το πόσο συγκροτημένα, σταθερά και δημιουργικά έχει δουλέψει τελικά η ομάδα των ανθρώπων της Aegean με τη στήριξη, φυσικά, των μετόχων τους προκειμένου να φτάσουμε να αποδώσουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τη χώρα ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα.

Λίγο να εξειδικεύσω κάποια πράγματα γιατί και μερικοί από εσάς ρωτούσαν για συγκεκριμένες αγορές. Έχουμε ακούσει πολλές φορές φέτος ότι η Γερμανία παρουσιάζει ανάκαμψη προς την Ελλάδα και αποφασίσαμε από πέρσι το Σεπτέμβριο προβλέποντας ή προσβλέποντας, αν θέλετε, σε μία τέτοια εξέλιξη, την πολύ σημαντική ενίσχυση των δρομολογίων μας προς τη Γερμανία.

Έτσι, φέτος για πρώτη φορά θα πετάξουμε σε 9 διαφορετικούς προορισμούς στη Γερμανία, όπως βλέπετε από 6 διαφορετικές βάσεις της Ελλάδας. Είναι και νέοι προορισμοί στη Γερμανία μέσα σε αυτό αλλά και νέες βάσεις της Ελλάδας οι οποίες συνδέονται με τη Γερμανία.

Οι νέες πόλεις, βασικά, είναι το Αμβούργο και το Αννόβερο, ενώ και η Κολωνία, Αμβούργο, Αννόβερο και Κολωνία και οι συνδέσεις ολοένα και αυξάνονται. Ο στόχος μας είναι, όπως περνάει ο καιρός, να γεμίζουν και στο κάθετο και στο οριζόντιο, αν θέλετε, με διαφορετικές συνδέσεις. Και αυτή είναι και η λογική η εμπορική: πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς περισσότερο την παρουσία του την εμπορική στην Γερμανία και τις βάσεις που έχει στην Ελλάδα, συνδέοντας με περισσότερες βάσεις τους προορισμούς και καλύπτοντας πιο άρτια το ελληνικό τουριστικό προϊόν αλλά φυσικά αξιοποιώντας πιο πολύ και τη δυναμική που έχεις στις πωλήσεις και στην πρόσβαση σε πελάτες και σε αγορές.

9, λοιπόν, προορισμοί από 6 βάσεις. 12 νέα δρομολόγια για τη Γερμανία. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια θέσεις για τη γερμανική αγορά με 20% περισσότερες θέσεις από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Ελπίζω και πιστεύω ότι τουλάχιστον αυτό το κομμάτι θα είναι πάρα πολύ πετυχημένο διότι και την ωριμότητα έχει η παρουσία μας στη Γερμανία και παράλληλα, όπως σας είπα, παρουσιάζει και μία θετική τάση η ζήτηση από εκεί, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες επαφές στο Βερολίνο, στο ΙΤΒ που υπήρχε πριν από τρεις βδομάδες, αν θυμάμαι καλά.

Παράλληλα, όμως, και στη Γαλλία, που είναι μία δεύτερη πάρα πολύ σημαντική αγορά, προχωράμε με 560.000 θέσεις, βάζοντας και πάλι δευτερεύουσες πόλεις της Γαλλίας μέσα στο μίγμα, καινούριες, τόσο από την Αθήνα, που αν θυμάστε πέρσι, ξεκινήσαμε τη Λυών και φέτος προσθέτουμε τη Νάντη και τη Μασσαλία. Όσο και από τους υπόλοιπους σταδιακά με βάσεις στην Ελλάδα. Η στρατηγική λοιπόν αυτή συνεχίζεται και εξελίσσεται και στη Γαλλία και έχει τουλάχιστον ένα, δύο ή τρία χρόνια εξέλιξης για να μπορούμε να πούμε ότι και η Γαλλία έχει την ίδια αντίστοιχη κάλυψη που έχει και η Γερμανία και ότι πραγματικά οι 8 βάσεις της εταιρείας έχουν αξιοποιηθεί.

7, λοιπόν, προορισμοί στη Γαλλία από 5 ελληνικές βάσεις.

Και παράλληλα και στη Ρωσία βάζουμε 615.000 θέσεις. Ξέρετε ότι η Ρωσία είναι η πηγή της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Όλοι έχουμε τις ανησυχίες μας για φέτος, παρόλα αυτά όμως δεν πρέπει να αφήνουμε την ανησυχία να γίνεται φόβος και ο φόβος να οδηγεί τελικά στο αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να αποτρέψουμε.

Άρα σε αυτό ναι μεν είμαστε πιο συντηρητικοί σε επίπεδο επέκτασης από ό,τι φανταζόμαστε στην αρχή, συνεχίζουμε όμως να στηρίζουμε την παρουσία μας στην Ρωσία με 615.000 διαθέσιμες θέσεις και για το 2014.

Και βεβαίως αυτό μεταφράζεται σε 4 προορισμούς της Ρωσίας. Εκεί είμαστε περιορισμένοι από τα δικαιώματα πρόσβασης. Θα ήθελα να πετάξουμε σε τουλάχιστον άλλες 4-5 πόλεις αλλά είναι εκτός Ευρωπαϊκή Ένωση και εξαρτώμαστε από τις διακρατικές συμβάσεις. Από 7 βάσεις με 27 δρομολόγια.

Η συνολική μας, λοιπόν, λειτουργία είναι από 8 βάσεις, όπως είπαμε πριν.

Κος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Και γεροί να είμαστε, θα φτάσουμε το καλοκαίρι του 2014 να έχουμε 2.400 εργαζόμενους στην Αθήνα και στις 8 βάσεις, και 150 άτομα τα οποία απασχολούμε στο εξωτερικό.

Μετά την εξαγορά της Ολυμπιακής έχουμε προχωρήσει γρήγορα στην ενοποίηση των διοικητικών και των εμπορικών τμημάτων και η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί.

Ωριμάζει η διοικητική μας δομή. Εμπλουτίζεται με νέες ικανότητες ανθρώπων οι οποίες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια.

Και παράλληλα αναπτύσσουμε και συστηματοποιούμε πάρα πολύ τη δραστηριοποίησή μας στις περιφερειακές βάσεις όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε εξελίξει το μοντέλο λειτουργίας μας και το μεγαλύτερο κομμάτι πλέον των ανθρώπων που απασχολούνται στις βάσεις είναι τοπικές προσλήψεις, σε όλες τις βάσεις για τις οποίες μιλάμε.

Είχαμε ήδη μία μεγάλη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο και στη Ρόδο την οποία έχουμε ενισχύσει και η οποία γίνεται και ήταν πάντοτε τοπικές οι προσλήψεις. Και το ίδιο μοντέλο έχουμε επεκτείνει τα 2 τελευταία χρόνια και στις υπόλοιπες βάσεις μας, στην Κω, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα και στα Χανιά.

Θα φτάσουμε, λοιπόν, τους 2.500 περίπου εργαζόμενους το 2014. Ένας αριθμός ο οποίος με την αύξηση του στόλου και της δραστηριότητας είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το άθροισμα των ανθρώπων που απασχολούσαν οι εταιρείες, η Ολυμπιακή και η Aegean μαζί πέρσι στην εποχή της συγχώνευσης.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Και εδώ να πω κάτι ακόμα, έτσι, για τα μερίδια αγοράς γιατί ενδεχομένως να γνωρίζετε, και με την ανάπτυξη αυτή, σε όλους τους υπόλοιπους προορισμούς με εξαίρεση την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα, το μερίδιο αγοράς της Aegean στην αγορά εξωτερικού και με τη φετινή ανάπτυξη μένει κάτω από το 10%. Δηλαδή Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Χανιά, ακόμα το μερίδιό μας στην αγορά εξωτερικού από τα αεροδρόμια αυτά είναι κάτω από το 10% που δείχνει πόσο σημαντική προοπτική ανάπτυξης υπάρχει και θα έλεγα πόσο σημαντική ανάγκη ανάπτυξης υπάρχει προκειμένου να έχουμε τουλάχιστον αρκετή δύναμη για να μπορούμε να στηρίζουμε και τον εαυτό μας αλλά και την περιοχή μέσα από κρίσης. Γιατί ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι η δική μας η παρουσία θα είναι η πιο σταθερή.

Ένας αερομεταφοράς ο οποίος ταυτίζεται με την χώρα προφανώς οι κινήσεις του έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα, μεγαλύτερη διαχρονικότητα και για αυτό το λόγο, λοιπόν, και εμείς ποντάρουμε στην ανάπτυξη τόσο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που βεβαίως έχει και από εκεί και άλλο δρόμο και σημαντικό, ιδιαίτερα, από την Αθήνα, όσο όμως και στην κάλυψη του μεριδίου, της αύξησης του μεριδίου που μπορούμε να έχουμε από τις υπόλοιπες αγορές της χώρας γιατί και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά και σαφώς είναι οι ανάγκες του τουρισμού και οι δυνατότητες του τουρισμού σημαντικές.

Δεν θέλω να ξεχνάμε το ότι έχει καταφέρει αυτή η εταιρεία να βραβευτεί 4 φορές στην Ευρώπη. Και αυτό δεν συνέβη μεταξύ Ελλήνων επιβατών ή Ελλήνων, αν θέλετε, ειδημόνων της αερομεταφοράς ή κάποιου άλλου ειδικού κλάδου ή δημοσιογράφων ή δεν ξέρω τι, που να μπορείς να επηρεάσεις ανθρώπους ενδεχομένως μέσα σε μία μικρή ομάδα.

18 εκατομμύρια άνθρωποι που ψηφίζουν για τα βραβεία Skytrax, 4 φορές τα πέντε προηγούμενα χρόνια διάλεξαν την ίδια εταιρεία για να επιβραβεύσουν ως την καλύτερη περιφερειακή της Ευρώπης.

Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πλεονέκτημα και μία κατάκτηση για την εταιρεία μας, αλλά θεωρούμε παράλληλα ότι είναι και ένα πλεονέκτημα και μια κατάκτηση για τη χώρα διότι είμαστε το πρώτο που βλέπει ένας επισκέπτης δυνητικός από τη χώρα και έχει σημασία να εισπράττει μία πρώτη θετική εντύπωση. Δείχνουμε να τα καταφέρνουμε, πρέπει να το συνεχίσουμε, ξέρουμε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε πράγματα ως δεδομένα, στις υπηρεσίες ειδικά αυτό ισχύει διπλά. Όμως είναι μία διαχρονική επιτυχία που πρέπει να την τονίζουμε και παράλληλα να τη στηρίζουμε.

Κλείνοντας λοιπόν στο τι κάνει η εταιρεία μας φέτος να συνοψίσουμε στα βασικά.

Η εταιρεία βάζει 1.150.000 παραπάνω θέσεις στην αγορά από τις οποίες οι 900.000 παραπάνω θέσεις είναι θέσεις εξωτερικού.

Συνολικά θα φτάσουμε τα 13 εκατομμύρια θέσεις, που είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο βεβαίως, το μεγαλύτερο που είχαμε όχι μόνο εμείς ποτέ αλλά όπως σας είπα πριν και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στο παρελθόν, στην Ελλάδα.

Αυτό το νούμερο μοιράζεται στο 6,6 εκατομμύρια εσωτερικό και 6,4 εκατομμύρια εξωτερικό. Και τα δύο έχουν ανάπτυξη. Βεβαίως η μεγάλη ανάπτυξη είναι στο εξωτερικό διότι εκεί είναι και η μεγάλη ευκαιρία. Δεν κάνουμε πίσω στο εσωτερικό όμως, επενδύουμε και εκεί παρά δύο γεγονότα.

Πρώτον το γεγονός ότι μετά από μία συγχώνευση, μετά από ένα συνδυασμό δύο εταιρειών, συνήθως εκεί που υπήρχε κοινή δραστηριότητα μειώνεται, εδώ συμβαίνει το αντίθετο.

Και παρά το γεγονός βεβαίως ότι έχουμε νέους ανταγωνιστές.

Αυτό δείχνει την επίθεση που έχουμε τόσο στις δυνατότητες της εταιρείας και της οργάνωσης και των ανθρώπων, όσο βέβαια και στις δυνατότητες της χώρας μας για να μπορέσει να φέρει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της δραστηριότητας της οικονομικής.

Τα βασικά δεδομένα, για να τα δούμε άλλη μία φορά, γιατί πιστεύω ότι έχουν σημασία, είναι τα 13 εκατομμύρια θέσεις, τα 50 αεροπλάνα, οι 120 προορισμοί οι οποίοι χωρίζονται σε 87 εξωτερικού και 33 εσωτερικού.

Οι 2.400 εργαζόμενοι, οι οποίοι, όπως είχαμε πει τον Οκτώβριο, ναι μειώσαμε προσωπικό από τη συγχώνευση των υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης, όμως οι αυξήσεις σε προσλήψεις που θα γίνουν λόγω της επέκτασης της δραστηριότητας μας αυξάνουν το πτητικό προσωπικό στο ίδιο βαθμό που υπερκαλύπτει κατά διπλάσιο βαθμό τη μείωση των διοικητικών υπηρεσιών, άρα θα έχουμε σε πρώτη χρονιά μετά από μία εξαγορά ή μία συγχώνευση, αύξηση απασχόλησης, άμεσης απασχόλησης.

Εμείς δεν σας δίνουμε στοιχεία έμμεσης απασχόλησης. Επίγεια εξυπηρέτηση, impact στην ελληνική οικονομία. Εμείς σας δίνουμε άμεσα στοιχεία. Όταν μιλάμε για απασχόληση μιλάμε για τη δική μας απασχόληση. Όταν μιλάμε για ωφέλεια στην ελληνική οικονομία την οποία ποσοτικοποιούμε, βάζουμε μόνο τα τέλη του δημοσίου.

Το ότι φέρνουμε στη χώρα, τελικά θα διακινήσουμε ενδεχομένως 9-9,5 εκατομμύρια επιβάτες με 13 εκατομμύρια θέσεις, είναι το βασικό ζητούμενο, είναι το βασικό αποτέλεσμα αλλά αφήνουμε σε εσάς ή στην οικονομία να το ποσοτικοποιήσει. Εμείς μιλάμε για αυτά που μπορούμε να μετρήσουμε.

Άρα, λοιπόν, θα έχουμε περισσότερες θέσεις από ποτέ, περισσότερους προορισμούς από ποτέ, περισσότερους εργαζόμενους από ό,τι είχαμε πέρσι παρά τη συγχώνευση με την Ολυμπιακή και βεβαίως περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού και εξίσου μεγάλη έμφαση στην κάλυψη εσωτερικού χωρίς να χανόμαστε μόνο στη στήριξη του τουρισμού γιατί καταλαβαίνουμε πάρα πολύ σοβαρά τι σημασία έχει και η ποιοτική και η κοστολογικά ανταγωνιστική εσωτερική αερομεταφορά σήμερα, γιατί εξακολουθούμε και είμαστε η βασική λύση για πολλές περιπτώσεις μετακίνησης σε όλη την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και εγώ και ο κύριος Γερογιάννης για την υπομονή. Και με χαρά να απαντήσουμε, μόλις κάτσουμε κάτω, ό,τι ερωτήσεις έχετε.

Ευχαριστώ.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι; Ο κύριος Κωνσταντίνος Δεριζιώτης.

Κος ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ:

Επειδή μόλις έχουμε γυρίσει από τη Μόσχα και χθες ξεκίνησε και τι Κίεβο και υπάρχει μία ανησυχία, όπως πολύ σωστά είπατε, κάποιοι, μικροί βέβαια, tour operators έχουν αρχίσει να κόβουν κάποιες λίγες θέσεις.

Εσείς είπατε για ένα +17%. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο αν αναλογιστούμε την πολύ μεγάλη περσινή αύξηση του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα που ήταν ένα +65%, από 830.000 Ρώσοι ήρθαν περίπου 1.350.000. Είναι ένα 66,7% κατ’ ακρίβεια.

Υπάρχει ένα plan B στο μυαλό σας, που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια περικοπή αυτών των θέσεων; Ή θεωρείτε ότι αυτό το 17% περισσότερες θέσεις που έχετε δώσει είναι κλειδωμένο και πορεύεστε με αυτό το μπούσουλα;

Ευχαριστώ.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Κοιτάξτε, το σημαντικό είναι ότι η Ρωσία είναι μία αγορά η οποία έχει σαν στόχο η Ελλάδα πρέπει να έχει τα 2-2,5 εκατομμύρια επιβάτες, όχι επιβάτες, συγνώμη, επισκέπτες σε ετήσια βάση. Δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να είναι πίσω από την Τουρκία ή πίσω από την Ισπανία στο πόσους Ρώσους υποδέχεται τη στιγμή κατά την οποία, τουλάχιστον σε σχέση με την Ισπανία, είμαστε πολύ πιο κοντά και που έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά για να προσβλέπουμε σε αυτό τον αριθμό.

Και η πολιτική, λοιπόν, η δική μας, η μακροπρόθεσμη, αν θέλετε, απέναντι στη Ρωσία η οποία ξεκίνησε την τελευταία 5ετία, πηγαίνει με αργά βήματα αλλά σταθερά να στηρίξει αυτό το στόχο του ελληνικού τουρισμού.

Η πολιτική μας και η λογική μας ήταν ότι συνεργαζόμαστε με tour operators αλλά παράλληλα κάθε χρόνο ενισχύουμε και τη δυνατότητα να πουλάμε άμεσα στον Ρώσο καταναλωτή.

Το σημαντικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια αυτή πραγματικά η δυνατότητα της άμεσης προσέγγισης του Ρώσου καταναλωτή, του Ρώσου επισκέπτη, είναι αυτή που έχει δώσει, θα έλεγα, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Και βεβαίως από την άλλη μεριά είμαστε πάντα έτοιμοι να προσαρμοστούμε όταν δούμε κάτι το οποίο μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετικό σε ζήτηση αν αυτό είναι δομικό και δεν αφορά την εταιρεία μας.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Δεν πιστεύω, η ρώσικη αγορά είναι μία αγορά που καθυστερεί να δώσει κρατήσεις, δεν είναι όπως οι Σκανδιναβοί, Γερμανοί ή οι Άγγλοι οι οποίοι προαγοράζουν πολύ νωρίς τα πακέτα τους ή τα εισιτήριά τους με αποτέλεσμα να μπορεί να δει κανείς και να κρίνει ποιες είναι οι τάσεις. Σαφέστατα αυτό που συμβαίνει εκεί είναι σημαντικό.

Η Ελλάδα πιστεύω ότι κάνει κάποιες ενέργειες και ακούω ότι θα κάνει και άλλες ενέργειες για να δείξει ότι θέλει να συνεχίσει να υποδέχεται με όσο πιο καλό και θετικό τρόπο μπορεί τους Ρώσους. Και νομίζω ότι αν είναι εύλογο να πει κανείς ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την ανάπτυξη των προηγουμένων ετών. Άλλωστε τα νούμερα ήταν τεράστια.

Από την άλλη όμως είναι και εύλογο να στοχεύει κανείς, τουλάχιστον να μην έχει υποχώρηση από τα προηγούμενα έτη, αφού και το 1,2 εκατομμύρια είναι λιγότερο από το μισό, από τον αριθμό των Ρώσων που πηγαίνει παραδείγματος χάρη στη Τουρκία.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας νομίζω με τις κατάλληλες ενέργειες, όχι βέβαια μόνο οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και η Πολιτεία και οι ξενοδόχοι και όλοι οι φορείς, να κρατήσουμε αυτόν τον αριθμό σε κάποιο σημαντικό επίπεδο και πάντα φυσικά υπάρχει η ευελιξία για προσαρμογές.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Η κυρία Μαργαρίτα Μανούσου από Τουριστική Αγορά.

Κα ΜΑΝΟΥΣΟΥ:

Συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα τα θετικά που μας είπατε και νομίζουμε ότι πραγματικά η AEGEAN στηρίζει πολύ αποτελεσματικά τον τουρισμό τον ελληνικό.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, είναι όσον αφορά τη παρουσία της Ryanair το τελευταίο αυτό διάστημα στην Ελλάδα και τις καινούριες εξελίξεις και τα καινούρια θέματα που έχει βάλει και μάλιστα με τοποθέτησή τους σε ερώτηση που κάναμε σε συνέντευξη τύπου, ήταν ότι ένας λόγος, μάλλον στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, ήταν ότι ένας λόγος που εφαρμόζουν αυτή τη πολιτική και ήρθαν στην Ελλάδα, είναι ότι γιατί είναι κατά των μονοπωλίων που είχε η AEGEAN και ότι θέλουνε να το χτυπήσουν.

Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει και να επιδράσει αρνητικά στα κέρδη της AEGEAN, που πέρσι είδαμε ότι ήταν καλά, τουλάχιστον τα αποτελέσματα που πρόσφατα μας στείλατε ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει συνέπειες οποιαδήποτε μορφής αρνητικές για την AEGEAN;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Να μιλήσουμε πάρα πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά για αυτά τα θέματα. Τα τελευταία 2 – 3 χρόνια η Ryanair έχει κάνει πολλές συνεντεύξεις στην Ελλάδα.

Πριν από 2 με 2,5 χρόνια, 1,5 χρόνο νομίζω, δηλαδή από τα μέσα του ’12 μέχρι τις αρχές ή το μέσο του ’13, η εκτίμηση της Ryanair ήτανε ότι ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε καταστροφή και μάλιστα είχανε βάλει τίτλο στη παρουσίαση που κάνανε σε εσάς δύο φορές. Greek tourism rescue plan.

Το μοτίβο λοιπόν ήτανε, ο ελληνικός τουρισμός θα καταστραφεί, εκτός αν η Πολιτεία ή οι φορείς δώσουν ατέλεια, ειδικά στη Ryanair, προκειμένου να έρθει και με την επένδυση, τη παρουσία της να σώσει τον ελληνικό τουρισμό.

Ας δούμε τα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ποια; Ότι προφανώς ο τουρισμός πέρσι όχι μόνο δεν καταστράφηκε, αλλά πήγε σε επίπεδα τα οποία ήταν ρεκόρ για τη χώρα, για τις περισσότερες περιοχές.

Επίσης, υπάρχει ένα άλλο δεδομένο, ότι η χώρα σταδιακά, είτε παρά που μας έχει ταλαιπωρήσει η κρίση, σταθεροποιείται. Αυτά τα δύο δεδομένα είναι που κάνουνε τη χώρα πιο θελκτική.

Η χώρα έχει γίνει πιο θελκτική για όλους, Έλληνες και ξένους, γιατί σταμάτησε η τεράστια αβεβαιότητα. Γιατί με ίδιες δυνάμεις, είτε είναι των ανθρώπων που πληρώσανε, πληρώσαμε τη κρίση, είτε των αεροπορικών εταιρειών σαν την Aegean που συνέχισαν να επενδύουν στη κρίση και να αυξάνουν τη κίνηση και προς την Αθήνα και προς τη Περιφέρεια κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίχθηκε και με αυτό ο ελληνικός τουρισμός.

Σας δείξαμε τα νούμερα πριν. 2 εκατομμύρια μεταξύ της αρχής και του τέλους κρίσης παραπάνω σε κίνηση εξωτερικού. Και βέβαια τώρα όταν πια έχει φανεί ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν λάμπει λίγο περισσότερο ή αρκετά περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Διότι και εμείς όλοι σαν Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα και κινούμαστε πιστεύω πιο υπεύθυνα και στη τιμολόγηση των υπηρεσιών μας και στη προσπάθεια για τη ποιότητα των υπηρεσιών μας και σε όλες τις κατευθύνσεις προώθησης των υπηρεσιών μας.

Με τα μειωμένα οικονομικά δεδομένα τα οποία ο μέσος Έλληνας ή όλοι οι Έλληνες συνολικά έχουμε τα τελευταία χρόνια. Έχει λειτουργήσει όμως αυτό. Η άμυνα, η αντίδραση αυτή. Έχει κάνει τη χώρα πιο σταθερή.

Έχει κάνει το τουρισμό πιο θελκτικό και τώρα βέβαια έρχονται και άλλοι να εκμεταλλευτούν αυτή τη σταθεροποίηση, η οποία όμως άλλοι πέτυχαν με άλλων επενδύσεις.

Αυτό δεν είναι κακό. Είναι ένα δείγμα επιτυχίας, αλλά ας χαρούμε από το γεγονός ότι η σταθεροποίηση της χώρας και το πόσο θελκτικό φαίνεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Επέτρεψε και σε μια εταιρεία σαν την Ryanair να έρθει και αυτή στη χώρα χωρίς βεβαίως να έχει αλλάξει σε κάποιες περιπτώσεις κακώς, ακόμα η τιμολόγηση των διαφόρων υπηρεσιών που ζητούσε να τους δοθεί η ατέλεια και την οποία βέβαια ευτυχώς δεν πήραν.

Θέλω να πω λοιπόν, ότι καλό είναι να αξιολογείται κανείς όσον αφορά αυτό που λέει και αυτό που κάνει διαχρονικά. Εμείς αυτό που λέγαμε διαχρονικά, και νομίζω θα συμφωνήσετε, είναι το εξής:

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή αεροπορική εταιρεία. Δεν μπορεί να αντέξει δύο τοπικές, κύριες ελληνικές εταιρείες. Η ελληνική οικονομία, διότι είναι μία οικονομία 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι 70 – 80 – 90- 100 και με ένα ΑΕΠ που βεβαίως ξέρουμε ότι έχει μειωθεί. Δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα ότι έχουμε δίκιο. Διότι σαφέστατα οι αριθμοί, τα σχετικά μεγέθη το επικυρώνουν. Επίσης, λέγαμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εάν υπάρξει μία ελληνική εταιρεία ισχυρή, που να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πάρει μία θέση στην Ευρωπαϊκή αερομεταφορά, να μην υπάρξουν και άλλοι που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Η αγορά δεν είναι κλειστή. Υπήρχε μία αμφισβήτηση για αυτό. Για το πόσο η αγορά είναι κλειστή ή όχι. Εμείς το λέγαμε ανοιχτά, ότι δεν είναι κλειστή, είναι ανοιχτή.

Πολλοί θεωρούσαν ότι είναι κλειστή. Δεν είναι. Είναι ανοιχτή. Και πράγματι, αυτό το οποίο γίνεται τώρα, είναι αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί πολύ καιρό.

Μία ισχυρότερη ελληνική εταιρεία, ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Τώρα, μη ξεχνάμε. Έχουμε μερίδιο αγοράς 15% στην αγορά εξωτερικού. Το έχουμε πει πολλές φορές.

Άρα λοιπόν, προφανώς, ανταγωνιζόμαστε έτσι και αλλιώς 70 με 100 άλλες αεροπορικές εταιρείες, στο κομμάτι το οποίο αφορά, όπως και σε αυτό έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το 90% της αξίας του ελληνικού αερομεταφορικού προϊόντος. Το εξωτερικό.

3,5 δισεκατομμύρια, μπορεί να πηγαίνει και 4 τώρα σιγά-σιγά δισεκατομμύρια αξίας εξωτερικού. 300 εκατομμύρια εσωτερικό. Στο εξωτερικό λοιπόν ήμασταν πάντα ανταγωνιστικοί και έπρεπε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και για αυτό και έγινε και η συνένωση με την Ολυμπιακή.

Αυτό το κερδίζουμε και θα το χτίσουμε τώρα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να μεταφράσουμε. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο για εμάς, να μεταφράσουμε αυτήν την ενέργεια σε περισσότερη δύναμη.

Αυτό εξαρτάται από εμάς. Εάν το κάνουμε σωστά, να είστε βέβαιοι μπορούμε να ανταγωνιστούμε πλέον με τον οποιονδήποτε και να κρατήσουμε τη θέση μας, χωρίς βεβαίως να μπορούμε και να αποκλείσουμε τον οποιονδήποτε. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ και ο στόχος μας.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Η κυρία Ελένη Χρονά.

Κα ΧΡΟΝΑ:

Ήθελα παρακαλώ δύο ερωτήματα να θέσω το ένα έχει σχέση με τη τιμολογιακή πολιτική σας και το άλλο με το θέμα του αριθμού των εργαζομένων στην Aegean μετά και την εξαγορά της Olympic Air.

Σε ότι αφορά τη τιμολογιακή πολιτική, ήθελα να ρωτήσω. Επεξεργάζεστε, σκέφτεστε κάποιο νέο προϊόν που θα μπορούσατε να προσφέρετε στους επιβάτες. Φαντάζομαι όχι βραχυπρόθεσμα, αφού τώρα για τη καλοκαιρινή περίοδο είναι ήδη αργά, αλλά μεσοπρόθεσμα. Ένα νέο τιμολογιακό προϊόν πέρα από αυτούς τους ναύλους που μας αναφέρατε, έτσι ώστε να γίνει το ταξίδι με την Aegean περαιτέρω ελκυστικό για τον επιβάτη, δεδομένου και του ανταγωνισμού που υπάρχει.

Και το άλλο ερώτημα, έχει σχέση με το προσωπικό. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε πως προκύπτει ο αριθμός των 2.400 εργαζομένων το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή τι αυξομειώσεις έχουν γίνει στις βασικές ειδικότητες, στο πλήρωμα προσωπικού, στους ιπτάμενους και στους υπαλλήλους εδάφους.

Με ποιες αυξομειώσεις προκύπτει ο αριθμός των 2.400 εργαζομένων; Ευχαριστώ

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Όσον αφορά τη τιμολογιακή πολιτική. Είναι προφανές αυτό το οποίο παρουσίασα πριν. Εμείς λανσάραμε μία νέα πολιτική τον Οκτώβριο, την οποία την εξελίσσουμε.

Η πολιτική αυτή ήδη αποδίδει πάρα πολύ θετικά και αποδίδει πάρα πολύ θετικά, κυρίως στη δημιουργία της κίνησης. Όπως σας ανέφερα και στη παρουσίασή μου, ο ελάχιστος ναύλος τής εταιρείας μας αυτή τη στιγμή ξεκινάει από 12 ευρώ.

Η είσπραξη της Aegean λοιπόν στον ελάχιστο ναύλο που χρεώνουμε, είναι 12 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Αν βγάλουμε και το ΦΠΑ, 10 ευρώ. Νομίζω ότι δεν θα προτείνατε κάποιος από εσάς, ότι θα έπρεπε να ξεκινάμε με έσοδο της εταιρείας μας ανά επιβάτη χαμηλότερο από 10 ευρώ.

Για το προϊόν το οποίο προσφέρουμε ακόμα και στην έκδοση όπου δεν έχεις πληρώσει ή αγοράσει τη βαλίτσα. Κάναμε λοιπόν χαμηλότερη αφετηρία τιμής πρόσφατα, από οτιδήποτε .. στο παρελθόν. Τα 12 ευρώ συν τα τέλη των αεροδρομίων, ένα. Και παράλληλα δημιουργήσαμε τις δύο κατηγορίες διαφορετικών αναγκών, αν θέλετε των πελατών, που είπαμε πριν, δηλαδή το flex και το light, που και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ καινούριο για εμάς.

Και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και φαίνεται όπως σας είπα να λειτουργεί, αλλά βέβαια όταν έχεις ξεκινήσει κάτι 6 μήνες, πρέπει να περιμένεις 1 – 2 χρόνια για να το κρίνεις.

Στους πρώτους 6 μήνες δείχνει ότι λειτουργεί και διαφορετικοί άνθρωποι επιλέγουν, περίπου 1 στους 4 επιλέγει τους ναύλους flex ζητώντας να πληρώσει κάτι παραπάνω, αλλά να έχει την ευελιξία των συχνών αλλαγών και το καταλαβαίνετε αυτό, διότι έχεις επιβάτες οι οποίοι είναι τακτικοί, οι οποίοι ταξιδεύουν μία φορά την εβδομάδα, οι οποίοι θέλουν να μπορούν να αλλάζουν το εισιτήριό τους χωρίς να πληρώνουν κόστος αλλαγής και τα λοιπά και από την άλλη μεριά, βεβαίως οι περισσότεροι, το 75% τουλάχιστον, επιλέγουν το ναύλο light, ο οποίος ξεκινάει πολύ χαμηλότερα και είναι πάντα φτηνότερος σε κάθε κατηγορία τιμής από τον άλλον, και όπως σας είπα ξεκινάει από τα 12 ευρώ συν τους φόρους του αεροδρομίου.

Άρα λοιπόν, θεωρώ ότι τη βασική ανάγκη, με αυτό που κάναμε τον Οκτώβριο και θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ καλή η στιγμή που το κάναμε. Αν θέλετε και για να απαντήσουμε στο πιθανό ερώτημα εκείνη τη στιγμή, μα τι θα κάνετε τώρα που είστε μόνοι σας στο εσωτερικό;

Για αυτό λοιπόν συνδυάσαμε τη πρώτη επαφή μας ως έστω για λίγους μήνες μόνοι μας στο εσωτερικό με κατέβασμα του ελάχιστου ναύλου και παράλληλα με τη παρουσίαση της νέας πολιτικής.

Αυτό δείχνει να λειτουργεί και δείχνει να αποδίδει καρπούς όσον αφορά τη δημιουργία κίνησης και επίσης πιστεύω ότι μας διευκολύνει στο να ανταγωνιστούμε με εταιρείες άλλου τύπου.

Βεβαίως δεν θα αλλάξει το βασικό. Έχουμε άλλο προϊόν. Έχουμε άλλη άνεση στις θέσεις. Προσφέρουμε catering, προσφέρουμε μίλια τα οποία οδηγούν σε δωρεάν εισιτήρια. Κάθε 10 – 11 εισιτήρια στην Aegean παίρνεις ένα δωρεάν.

Έχουμε διαφορετικό κόστος αλλαγής εισιτηρίου. Διαφορετικό κόστος για τις βαλίτσες. Έχουμε διαφορετική εξυπηρέτηση. Διαφορετικό προϊόν συνολικά.

Δεν πιστεύουμε ότι το προϊόν μας πρέπει να προσαρμοστεί στο προϊόν κάποιου άλλου και πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος στην αγορά για δύο διαφορετικά τουλάχιστον προϊόντα.

Άλλωστε, όπως είπα υπάρχουν 100 εταιρείες στο εξωτερικό που είναι και η μεγάλη αγορά. Το δεύτερο ερώτημα που κάνατε, δεν το συγκράτησα. Μπορείτε να το ξαναπείτε;

Κα ΧΡΟΝΑ:

Σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που αναφέρατε ότι ήταν 2.400 το καλοκαίρι. Πως προκύπτει;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Ναι, κοιτάξτε. Το σημαντικό είναι ότι αυτό που αυξάνεται είναι η σχέση του μπροστά με το πίσω. Αν θυμάστε το είχαμε ξανασυζητήσει και τον Νοέμβριο.

Αν δεν απατώμαι και διορθώστε με κύριε Γερογιάννη αν είναι λάθος. Θα έχουμε περίπου 1.600 από τα 2.400 άτομα, θα είναι είτε πιλότοι, είτε αεροσυνοδοί, είτε τεχνικοί.

Αν προσθέσουμε σε αυτούς και άλλους 170 που είναι υποστήριξη εδάφους, φτάνουμε στα 1.800 περίπου άτομα από τα 2.400, τα οποία είναι ας το πούμε, μπροστάρηδες. Είναι στη παραγωγή.

Αυτή η σχέση λοιπόν, ότι έχουμε 600 πίσω και 1.800 πλέον μπροστά, είναι αυτή που βελτιώνεται, ώστε να μας κάνει πιο παραγωγικούς και βέβαια αυτός ο αριθμός είναι που θα πρέπει να μεγαλώνει παράλληλα με την αύξηση της εταιρείας.

Στους ανθρώπους που είναι στην υποστήριξη, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο από τον αριθμό, είναι η εκπαίδευση, η ποιότητα, τα συστήματα που χρησιμοποιούμε και οι δυνατότητες που αναπτύσσουμε μέσα από αυτό.

Δηλαδή, εκεί πέρα είναι πολύ περισσότερο θα έλεγα θέμα εξειδίκευσης των κριτηρίων. Βεβαίως εξειδίκευση χρειάζεται και στο τεχνικό και στους πιλότους και σε αεροσυνοδούς, αλλά το κομμάτι το πίσω όσο δεν μεγαλώνει σε αριθμό, πρέπει να αλλάζει σημαντικό σε εξειδίκευση, σε εκπαίδευση.

Αυτή λοιπόν είναι η βασική λογική και βέβαια να πω επίσης, ότι ήδη λειτουργούν δύο σχολές. Μία σχολή εκπαίδευσης πιλότων, η οποία τη ξεκίνησε η Aegean πέρσι τον Σεπτέμβριο και τώρα νομίζω είναι στο 2ο τμήμα της αν θέλετε, το κύκλο και παράλληλα συνεχίζουμε βεβαίως τη σχολή τεχνικής εκπαίδευσης που είχε η Ολυμπιακή, την οποία τη διατηρούμε. Είναι και σε ξεχωριστό κτίριο με ξεχωριστή ομάδα και προσπαθούμε να την αναπτύξουμε περαιτέρω, γιατί θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αν θέλετε καταβολή εμπειρίας, αλλά και ένα σημάδι ότι μας ενδιαφέρει όχι μόνο το εμπορικό, αλλά και η ουσία στην αερομεταφορά, που βέβαια η ουσία στην αερομεταφορά πρώτα απ’ όλα είναι η ασφάλεια.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Ο κύριος Γιώργος Παπασταφίδας από το Πρώτο Θέμα.

Κος ΠΑΠΑΣΤΑΦΙΔΑΣ:

Δύο θέματα. Κατ΄ αρχήν, θέλω μία διευκρίνιση στα 5 καινούρια αεροσκάφη. Είναι τι τύπου;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

3320 και 2321 Α και τα δύο.

Κος ΠΑΠΑΣΤΑΦΙΔΑΣ:

Ναι. Είσαστε και φαίνεται από τα νούμερα, ότι πλέον έχετε μεγαλώσει και βρισκόσαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών αερομεταφορέων. Μέσο όρο δηλαδή.

Δεν είσαστε από τους πολύ μεγάλους, ούτε από τους πολύ μικρούς. Σύμφωνα με τις θέσεις τις οποίες μας είπατε, γύρω στα 13 εκατομμύρια θέσεις.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, όπως και ο τουρισμός μας έχει φτάσει στα 18 εκατομμύρια αισίως το 2013 – 2-14. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι όσον αφορά τις πτήσεις εκτός Ευρώπης και των συναφών, για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσει πάνω από 2.000 – 2.500 δολάρια ή ευρώ, είτε από Ασία, είτε από Αμερική.

Μιλάω για απευθείας πτήσεις και αν δεν το κάνει με απευθείας πτήσεις και πάει μέσω κάποιων Ευρωπαϊκών προορισμών, για να φτάσει παραδείγματος χάρη στη Κω, στη Ρόδο στο Ηράκλειο και τα λοιπά, χρειάζεται 3 και 4 ανταποκρίσεις.

Το σκεφτόσαστε αυτό καθόλου; Γιατί τώρα επειδή έχετε μεγαλώσει αρκετά, νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόσαστε και τη σύνθεση με άλλους προορισμούς.

Και πως θα σχολιάζατε και μια πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της εταιρείας, όπου είπε ότι σκεπτόμαστε και την Ασία και την Αμερική, σε κάποια συνέντευξη κάποια στιγμή το 2016.

Σας την έχω ξανακάνει αυτήν την ερώτηση. Τη ξανακάνω τώρα και θα σας τη ξανακάνω αν δεν μου δώσετε σαφή απάντηση και στην επόμενη συνάντηση την οποία θα έχουμε και θα σας τη κάνω συνέχεια.

Γιατί μία αεροπορική εταιρεία η οποία θέλει να λέγεται εθνικός αερομεταφορέας, εντάξει, καλό είναι να πηγαίνει στη Γερμανία και να έχει 15 προορισμούς, αλλά κάπου υπάρχει ένα όριο.

Αν δεν μεγαλώσει και προς την Ασία που υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και στην Αμερική, στο Καναδά, νομίζω ότι φτάνει σε κάποια όρια. Ευχαριστώ πολύ.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Ευχαριστώ που μας δίνετε πάντα τη προοπτική της ανάπτυξης. Όχι, εντάξει. Δεν είναι μέτρο. Το σημαντικό είναι ότι οι δυνατότητες μιας εταιρείας και η παραγωγικότητα μιας εταιρείας αυξάνονται όσο περιφέρεια αυξάνεται ο συγκεκριμένος αριθμός των αεροσκαφών σε ένα συγκεκριμένο τύπο και οι προορισμοί σε μία συγκεκριμένη κατηγορία απόστασης.

Εμείς κρίνουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλο ορίζοντα. Αν θυμάστε σας είχαμε δώσει και μία προοπτική, ότι στοχεύουμε να έχουμε περίπου 80 προορισμούς εξωτερικού από την Αθήνα στην επόμενη πενταετία και αυτή τη στιγμή από την Αθήνα είμαστε στους 45.

Μπορεί να είμαστε 87 συνολικά, αλλά η Αθήνα είναι το μέτρο αν θέλετε, διότι είναι ο κύριος, η βασική βάση και πάντα θα είναι το αρχικό μέτρο για την εταιρεία και ο κόμβος της εταιρείας.

Τώρα, σαφέστατα η ιδέα του μεγάλου δικτύου, των υπερατλαντικών πτήσεων ή αν θέλετε των μεγάλων αποστάσεων, είναι μία ιδέα την οποία δεν την έχουμε ξεχάσει ποτέ και προσπαθούμε να φέρουμε τον εαυτό μας σε μία θέση να την αναπτύξει.

Σας διαβεβαιώ ότι όταν αισθανθούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Είναι στόχος. Είναι όμως ένας στόχος δύσκολος. Ένας στόχος ο οποίος πρέπει πρώτα να κατακτήσεις ένα δύο βήματα.

Το ένα είναι η πραγματικά πετυχημένη απορρόφηση των εν… και των εμπειριών της Ολυμπιακής ώστε να έχουμε ένα άθροισα ισχυρότερο από τα μέρη και το δεύτερο είναι, η κάλυψη αυτών των προορισμών όπως σας είπα στη πιο κοντινή περιοχή, που να μας δώσει τη καλύτερη βάση για να χτίσουμε επάνω σε αυτό και το long haul δίκτυο.

Μη ξεχνάτε ότι για να μπορέσει να στηρίξεις ένα τέτοιο μεγάλων αποστάσεων, πρέπει να έχεις ένα πλήρες δίκτυο κοντινών αποστάσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάνει μόνο η κίνηση από και προς Ελλάδα για να στηρίξεις προορισμούς μεγάλων αποστάσεων.

Διότι και ο ανταγωνισμός, είτε είναι ο κοντινός ανταγωνισμός, δηλαδή η Turkish, είτε ο πιο μακρινός, οι εταιρείες του Κόλπου και βέβαια οι μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, και αυτοί δεν στηρίζονται, μερικοί από αυτούς δεν στηρίζονται καθόλου στην αγορά τους. Αυτοί είναι οι gulf carriers που δεν έχουν πρακτικά τοπική αγορά.

Άλλοι, όπως είναι οι Turkish airlines, στηρίζονται και στη αγορά τους, η οποία μεγαλώνει, αλλά βέβαια και στη γειτονιά τους, την οποία την εκμεταλλεύονται.

Εμείς λοιπόν πρέπει, έστω σε μικρότερα μεγέθη, αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, να μπορέσουμε να στηρίξουμε πρώτα τη χώρα μας με προορισμούς, τη γειτονιά μας να την έχουμε πολύ πιο κοντά μας και μετά να δούμε αν μπορεί να αναπτυχθεί το long haul. Οι μεγάλες αποστάσεις.

Άρα λοιπόν, είναι κάποια χρόνια μακριά. Δεν το έχουμε ξεχάσει. Θέλουμε να το κάνουμε και βεβαίως συμφωνούμε εξ’ ορισμού με όλες τις δουλειές του Προέδρου μας, ο οποίος τυγχάνει και πατήρ και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Η κυρία Μαρίνα Πρωτονοτάριου.

Κα ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ:

Πρωτονοταρίου λέγομαι από το xrima.gr και το Παρασκήνιο την εφημερίδα. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Πριν λίγο καιρό είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ryanair, ότι προβλέπει να αυξάνει τη κίνηση της εταιρείας του κατά 2 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, και σε λίγα χρόνια να έχει τη πρώτη θέση στην ελληνική αγορά.

Φαντάζομαι ότι δεν ενστερνίζεστε την εκτίμηση αυτή. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να μου τη σχολιάσετε και να μου πείτε ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την ανάπτυξη του ανταγωνιστή;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Εγώ σχολιάζω μόνο την ανάπτυξη της Aegean και για αυτήν την ανάπτυξη είμαστε σίγουροι, ότι εφόσον και η χώρα μείνει στη κατεύθυνση που τώρα δείχνει να πηγαίνει, δηλαδή με ένα τουρισμό, ο οποίος αυξάνεται με κάποιους σημαντικούς ρυθμούς χρόνο με χρόνο και για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει και η χώρα και όλοι εμείς να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη κατεύθυνση.

Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι θα μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας και να φτάσουμε μια σημαντική μεγέθυνση τα επόμενα 3 – 4 – 5 – 6 χρόνια.

Όταν σας λέω ότι έχουμε αφετηρία το 15% της αγοράς εξωτερικού από τη χώρα μας, δείχνει ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε εμείς και μπορεί ενδεχομένως να μεγαλώσουν και κάποιοι άλλοι.

Δεν ξεκινάμε με το 100% της αγοράς εξωτερικού. Ξεκινάμε από το 15% και υπολογίζουν οι έρευνες οι διάφορες οι τουριστικές, ότι ξέρετε κάτι, ο στόχος της Ελλάδας από τα 18 εκατομμύρια, είναι να πάει στα 23 – 24 εκατομμύρια αφίξεις μετά από 7 – 8 χρόνια.

Αυτό είναι 10 εκατομμύρια ακόμα επιβάτες. Γιατί 5 εκατομμύρια αύξηση, είναι 10 εκατομμύρια σε κίνηση. Θα επανέλθει σε κάποια στιγμή και η κίνηση των Ελλήνων, όχι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η οποία έχουμε χάσει κίνηση από τους Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μπορεί να προστεθούν άλλα 2.000.000 κίνησης από αυτό το κομμάτι.

Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια ανάπτυξη αν η χώρα έχει τη σωστή κατεύθυνση και στηρίζεται με το σωστό τρόπο και από τις τοπικές εταιρίες και από άλλες, η οποία μπορεί να είναι 12.000.000, 14.000.000 επιβάτες τα επόμενα 6-7 χρόνια. Από αυτή προφανώς εμείς θεωρούμε ότι θα κερδίσουμε ένα μέρος και κάποιοι άλλοι και αυτοί το ίδιο.

Η ουσία που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να κρατήσουμε την ποιότητα, το ανταγωνιστικό κόστος και να είμαστε εκείνος ο φορέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει πρώτα ότι θα είναι εδώ ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα της χώρας και του ρίσκου το οποίο μπορεί να έχει η λειτουργία στη χώρα. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε εμείς και για τον εαυτό μας αλλά και για να μπορούμε να συμβάλουμε μέσα στη χώρα.

Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να αναπτυσσόμαστε και παράλληλα να έχουμε και κάποια κέρδη, γιατί τα κέρδη μας δίνουν τη δυνατότητα της ανάπτυξης, κακά τα ψέματα, τότε θα παραμείνουμε στο στόχο μας και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Χώρος υπάρχει και για άλλους, όχι να κάνουν οι ίδιοι μια εταιρία στην Ελλάδα αλλά να λειτουργούν στην Ελλάδα.

Αυτό που σας λέγαμε τόσα χρόνια είναι ότι αυτό που δεν χωράει η Ελλάδα είναι δυο οργανώσεις. Όπως λέμε ότι εμείς έχουμε 600 ανθρώπους πίσω και 1800 μπροστά, αν κάποιος άλλος είχε άλλους 600 πίσω και μπροστά είχαμε 900 αυτός και 900 εμείς θα ήμασταν μια πολύ λιγότερο παραγωγική εταιρία.

Η Ελλάδα, λοιπόν, για να έχει μια εταιρία δική της η οποία να είναι παραγωγική πρέπει αυτή η εταιρία να έχει ένα μέγεθος. Το προσεγγίζουμε τώρα και πρέπει να το στηρίξουμε και άλλο, το δικό μας το μέγεθος για να φτάσουμε να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, ακόμα πιο παραγωγικοί.

Χώρος για τρίτους, για ξένους που δραστηριοποιούνται στη χώρα υπάρχει. Άλλωστε σας λέω η αφετηρία είναι το 15%. Γιατί να μην μπορούμε να πάμε εμείς στο 20% ή 25% σαν τελικό στόχο και παράλληλα να μεγαλώνουν και άλλοι;

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Ο κος Φώτης Φωτεινός.

Κος ΦΩΤΕΙΝΟΣ:

Μπορείτε να μας πείτε τι απέγινε το περίφημο slot που ζητάτε στην Κωνσταντινούπολη, πού βρισκόμαστε; Και ένα δεύτερο ερώτημα, με τα περιφερειακά αεροδρόμια με την ιδιωτικοποίησή τους, πόσο θα αυξηθούν τα τέλη και δυνητικά αν θα έχουμε αυξήσεις και στα εισιτήρια της AEGEAN;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Για το πρόγραμμα του 2014 στην Τουρκία εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 3 πτήσεις από την Αθήνα οι οποίες έχουν τα slot που χρειάζονται για να γίνουν, καθημερινές με airbus.

Και αυτό είναι αυξητικό σε σχέση με πέρυσι όπου ουσιαστικά η Ολυμπιακή λειτουργούσε με turboprop αεροπλάνα τα 2 πτήσεις και η AEGEAN με jet. Άρα ουσιαστικά έχουμε κατά 50% αυξήσεις στις θέσεις από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη.

Και παράλληλα έχουμε ανακοινώσει, το είδατε και γραμμένο, πτήσεις για τη Σμύρνη η οποία θα ξεκινήσει νομίζω τα μέσα Ιουνίου. Άρα λοιπόν νομίζω ότι στην Τουρκία πορευόμαστε θα έλεγα ικανοποιητικά. Μένει βέβαια να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν; Όχι, εμείς δεν είχαμε ζητήσει τίποτα για Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, είχαμε ζητήσει για Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό σου απάντησα. Η δεύτερη ερώτηση ποια ήταν; Συγνώμη, ναι.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια η AEGEAN μόνη της αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσω του ΣΕΤΕ στον οποίο ανήκουμε και λειτουργούμε για να προωθήσουμε αυτά που πιστεύουμε ότι είναι τα αναγκαία για τον ελληνικό τουρισμό και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού έχει προβάλει στην ελληνική πολιτεία τρεις βασικές θέσεις.

Η μια θέση είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων εφόσον βεβαίως αναβαθμίζει τη λειτουργία τους είναι κάτι θετικό. Η δεύτερη είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει αλλά με περιορισμό στις χρεώσεις αντίστοιχο με τα ανταγωνιστικά αεροδρόμια της περιοχής τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να τα λάβει κανείς υπόψη πριν εφαρμόσει μια πολιτική η οποία τυχόν θα θίξει τον τουρισμό.

Δείχνουν αυτό να το έχουν καταλάβει και δείχνουν αυτό να μεταφέρεται στις συζητήσεις με τους επενδυτές.

Το τρίτο είναι ότι έχουμε πει ότι πρέπει οπωσδήποτε οι όποιες αυξήσεις γίνονται γιατί κάποιες αυξήσεις θα γίνουν για να χρηματοδοτήσουν τις βελτιώσεις, να γίνουν αφού γίνουν οι βελτιώσεις. Να εισπράξει πρώτα η ελληνική οικονομία, ο ελληνικός τουρισμός τη βελτίωση του αεροδρομίου και μετά να αρχίσει να πληρώνει.

Μην γίνει αυτό που κάποιες φορές έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ανάποδο, πρώτα να πληρώνουμε και μετά να περιμένουμε για να εισπράξουμε γιατί αυτό μπορεί να ανακόψει τη δυναμική ανάπτυξης.

Και το τρίτο είναι μην ξεχνάμε, έχουμε ένα πλεονασματικό σύστημα. Τα αεροδρόμια σήμερα της χώρας έχουν κέρδος. Έχουν κέρδος το οποίο πηγαίνει και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων που δεν έχουν κέρδος, τις ανάγκες των άγονων γραμμών που επιδοτούνται και αφού πληρωθούν και όλα αυτά πάλι μένει έσοδο στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτό που λέμε, λοιπόν, στο ελληνικό δημόσιο είναι προς Θεού, μην ξεχάσατε όταν διώξετε τα 14 μεγάλα αεροδρόμια τα περιφερειακά και το διεθνές της Αθήνας και παράλληλα το Ηράκλειο που και αυτό τελικά θα ακολουθήσει δρόμο ιδιωτικοποίησης ότι πρέπει από τα έσοδά τους να στηρίζονται και πάλι τα μικρά περιφερειακά τα 25 που θα μείνουν στο κράτος και οι άγονες γραμμές.

Αυτό έχει προβλεφθεί με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του ’13. Είναι αυτό που λέει και ο τωρινός νόμος για το σπατόσημο, ότι ένα μέρος αυτό το 20% πηγαίνει ακριβώς για τα μικρά αεροδρόμια και για τις άγονες γραμμές και πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί έτσι ώστε να έχουμε 14 ιδιωτικοποιημένα συν το Βενιζέλος συν το Ηράκλειο 16, και παράλληλα 25 δημόσια που δεν έχουν χάσει τη χρηματοδότησή τους και τη στήριξη των άγονων γραμμών.

Γιατί το αεροπορικό σύστημα σε επίπεδο τελών και εσόδων είναι το μόνο πλεονασματικό στη χώρα. Μόνο η αερομεταφορά καλύπτει τις υποδομές της, το κόστος λειτουργίας της ΥΠΑ, το κόστος λειτουργίας των ελεγκτών, τις επενδύσεις των αεροδρομίων, τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών και αφήνει και πλεόνασμα από όλα τα συστήματα υποδομών και μεταφοράς στο κράτος σήμερα.

Αυτό, λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί με την ιδιωτικοποίηση. Με αυτά τα δεδομένα βεβαίως εμείς στηρίζουμε την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο σαν AEGEAN αλλά και σαν ΣΕΤΕ και προσβλέπουμε ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Κυρία Σουγλέρη, μπορείτε να δώσετε το μικρόφωνο στην κυρία;

Κα ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ:

Βασιλειάδη Χριστίνα από το airnews.gr.

Κύριε Βασιλάκη, βασιζόμενοι στα ήδη θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη του εξωτερικού που έχετε και προτού μας ανακοινώσετε κάποια πιθανά σχέδια για long haul πτήσεις, έχετε κάποιες πρώτες σκέψεις για νέα δρομολόγια για τη χειμερινή περίοδο του ’14 και του ’15;

Ευχαριστώ.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Αφού σας έχουμε καλομάθει τώρα και σας καλούμε συχνά πρέπει να σας καλέσουμε σε δυο μήνες να σας πούμε και αυτό. Μην μας χαλάτε την έκπληξη.

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι πολλές διαφοροποιήσεις γίνονται το καλοκαίρι διότι τότε κανείς μπορεί να δοκιμάζει κάποια πράγματα. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι ποια από αυτά που ξεκινάμε το καλοκαίρι τα κρατάμε και το χειμώνα.

Ήδη είχαμε κάποιες πολύ θετικές εμπειρίες φέτος με το Βερολίνο, με τη Γενεύη, με τη Βουδαπέστη, με την Πράγα, δρομολόγια τα οποία ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι και τα οποία συνεχίστηκαν με επιτυχία φέτος το χειμώνα.

Ο στόχος μας ο πρώτος, λοιπόν, είναι να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που ξεκινάμε και φέτος, παραδείγματος χάρη τη Ζυρίχη, παραδείγματος το Αμβούργο, τα οποία τα ξεκινάμε για το καλοκαίρι να έχουμε τη δύναμη από την εμπορική κίνηση που έρχεται να τα στηρίξουμε και το χειμώνα. Γιατί βέβαια η επέκταση της σεζόν της Αθήνας ιδιαίτερα αλλά και όλης της Ελλάδας είναι πρωταρχικός στόχος.

Άρα λοιπόν θα έλεγα ότι ο χειμώνας είναι περισσότερο θέμα τι διατηρείς και το επόμενο καλοκαίρι πάλι τι παραπάνω λανσάρεις.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Ο κος Αχιλλέας Τόπας από το SKAI.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Κύριε Βασιλάκη, θέλω να σας ρωτήσω το εξής κυρίως σε ότι αφορά την πολιτική της εταιρίας σας για ακυρώσεις εισιτηρίων. Γιατί καμιά φορά προκαλεί αρνητικά σχόλια αυτό.

Υπάρχουν πολλοί τύποι εισιτηρίων, θα σας δώσω ένα παράδειγμα, ένα σχετικά ακριβό στην οικονομική θέση για Αθήνα-Θεσσαλονίκη εάν ακυρωθεί υπάρχει κόστος 45 ευρώ. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε πολλές άλλες εταιρίες. Αν κλείσω δηλαδή εγώ ένα εισιτήριο αντίστοιχο, βέβαια δεν είναι ίδια τα μεγέθη να πετάξω με British από εδώ για το Λονδίνο και το ακυρώσω, δεν πληρώνω τίποτα.

Επίσης πρόσφατα συνέβη σε γνωστό μου και δεν του άρεσε, ότι εισιτήριο business class χρειάστηκε να το αλλάξει, πήγε μέσω του call center και του είπαν ότι πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ επιπλέον.

Σε αυτά, λοιπόν, τα παράπονα που διατυπώνονται ενίοτε τι απαντάτε; Ευχαριστώ.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Καταρχήν να σας πω ότι έχουμε, είμαστε η μόνη εταιρία που έχει μια ολόκληρη οικογένεια ναύλων, τη FLEX, που από τον χαμηλότερο flex ναύλο τα 49 ευρώ μέχρι όπου πάει στον κάθε προορισμό οι ναύλοι αυτοί επιδέχονται ακύρωσης.

Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες θα δείτε ότι ακύρωση επιδέχονται μόνο οι δύο-τρεις υψηλότεροι ναύλοι, δηλαδή ναύλοι στα 600, 700, 800, 900, 1000 ευρώ.

Αν εννοείτε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους από τα 49 μέχρι τα 250 και από τα 250 μέχρι τα 350 ναι οι άλλοι ακυρώνουν, κάποιοι ακυρώνουν δυο εισιτήρια τα πιο ακριβά αλλά χωρίς κόστος ακύρωσης ενδεχομένως να έχετε δίκιο. Αλλά το 90% των επιβατών ταξιδεύει με τους χαμηλότερους ναύλους αλλά σε αυτούς είμαστε πολύ καλύτεροι εμείς και απλώς προσπαθούμε να έχουμε μια συνέπεια σε αυτή τη λογική.

Το άλλο που λέτε, αλλαγή εισιτηρίου business γίνεται χωρίς κόστος. Αυτό το οποίο πλήρωσε ο άνθρωπος αυτός είναι service fee γιατί επέλεξε να μην το κάνει από το Internet και να αλλάξει το εισιτήριό του αλλά να ζητήσει την υποστήριξη του τηλεφωνικού κέντρου.

Ο λόγος που το τηλεφωνικό κέντρο χρεώνει κάτι εκτός ότι απασχολεί έναν άνθρωπο για να κάνει την οποιαδήποτε διαφορά είναι ότι αλλιώς θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός με τους πράκτορες. Διότι αν εμείς εκεί που έχουμε κόστος, δηλαδή στην αλλαγή που ανακατεύεται ένας άνθρωπος, δεν χρεώναμε κάτι ώστε ή ο άλλος να το κάνει μόνος του από το Internet και να μην επιβαρύνει κανέναν αλλά αυτό που έχουμε κόστος το πουλάγαμε for free, δηλαδή το service fee, την απασχόληση των ανθρώπων στο call center, τότε ο πράκτορας πως θα κάνει τη δουλειά του; Που και αυτός πρέπει να χρεώσει κάτι;

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, όπως είναι η αγορά ή μπορείς να κάνεις τις αλλαγές στους ναύλους που επιτρέπεται χωρίς κόστος από το Internet ή αν θέλεις να αξιοποιήσεις έναν άνθρωπο είτε είναι από τον πράκτορα είτε είναι από μια αεροπορική εταιρία πρέπει να πληρώσεις ένα fee. Αυτό είναι πολύ στάνταρ και θα δείτε ότι αν συγκρίνετε τη δική μας χρέωση με άλλων εταιριών πάλι είμαστε πολύ χαμηλότερα.

Για τις low cost ούτε λόγος για ζήτημα ακύρωσης, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ακύρωση στις low cost δεν υπάρχει. Η δε αλλαγή κοστίζει 2 με 4 φορές περισσότερο από ότι σε εμάς.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Ο κος Παναγιώτης Υφαντής.

Κος ΥΦΑΝΤΗΣ:

Γεια σας. Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει λίγο με τις τιμολογήσεις. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι εάν είναι προσδιορισμένο από τα πριν στους ναύλους light και flex ο αριθμός των θέσεων. Είναι προφανώς ομάδες, οικογένειες όπως το είπατε ημών αλλά είναι προσδιορισμένος εξ αρχής ο αριθμός των θέσεων της κάθε οικογένειας ή καθορίζεται από τη ζήτηση τελικά; Το ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο, λοιπόν, έχει να κάνει, ήθελα λίγο μια διευκρίνιση σε σχέση με τον.., έχετε τώρα μέσα στον όμιλο δύο εμπορικά σήματα. Την AEGEAN και την Olympic Air. Η AEGEAN ευτυχώς έφτασε στο σημείο να είναι πια τόσο ισχυρή ώστε να μην χρειάζεται απεγνωσμένα να πάρει το σήμα της Olympic. Είναι όμως ένα εμπορικό σήμα της Olympic Air γνωστό στην αγορά, αναγνωρίσιμο και διεθνώς.

Ήθελα λίγο να μου διευκρινίσετε πως σκέφτεστε το ρόλο των δύο εμπορικών σημάτων στην πορεία ανάπτυξης της εταιρίας. Δηλαδή τι ρόλο έχετε καταρχήν επιλέξει να αναθέσετε στα δύο εμπορικά σήματα, αυτό είναι το δεύτερο.

Και το τρίτο, ήθελα λίγο να μου λέγατε επειδή έχετε την εικόνα της αγοράς της δικής μας, της εσωτερικής, των ελληνικών προορισμών δηλαδή. Να μας λέγατε λίγο παραπάνω για το ποιοι προορισμοί φαίνεται να έχουν μια καλύτερη δυναμική σε σχέση με κάποιους άλλους και αν υπάρχει κάποιος προορισμός, εγώ έχω στο μυαλό μου την Καλαμάτα μπορεί να πέφτω και έξω, που θέλετε να έχει μια δυναμική που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.

Δηλαδή ποιοι είναι εκείνοι οι προορισμοί οι ελληνικοί που φαίνεται να έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική από τα στοιχεία που έχετε μέχρι τώρα;

Ευχαριστώ.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Να τα πάρουμε τώρα γρήγορα. Προφανώς οι 12 ναύλοι περίπου που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια, δηλαδή ουσιαστικά τώρα αν πάμε σε κάθε προορισμό θα βρούμε 12 ναύλους flex, 12 ναύλους light. Άρα να θέλετε 24 ναύλους, απλώς η διαφορά του flex με το light είναι στάνταρ στην κάθε κατηγορία τιμής άρα κατά κάποιο τρόπο ο ένας είναι συνδεδεμένος με τον άλλον.

Αυτοί βεβαίως διαφοροποιούνται όπως είπατε με τη ζήτηση. Το βασικό, η βασική έννοια είναι όσο πιο νωρίς τόσο πιο φτηνά και προσπαθούμε ουσιαστικά μαθαίνοντας τον κόσμο να αγοράζει πιο νωρίς να διαθέτουμε περισσότερους χαμηλούς ναύλους εφόσον βέβαια αυτό συμβάλει στο να γεμίζουν περισσότερο τα αεροπλάνα.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση φυσικά όσο πλησιάζει κανείς στην ώρα ή στην ημέρα αναχώρησης να μην αυξάνονται σταδιακά οι ναύλοι γιατί σίγουρα ένα αεροπλάνο που έχει γεμίσει, αν είχε γεμίσει από 12 ευρώ δεν θα ήταν ένα αεροπλάνο που θα μπορούσε να πληρώσει ούτε καν τη βενζίνη του η οποία όπως ξέρετε είναι και κοινή μεταξύ όλων των εταιριών, δεν διαφοροποιείται από εταιρία σε εταιρία.

Άρα λοιπόν αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τη ζήτηση και το σύστημα αυτό βοηθάει ουσιαστικά να πετά περισσότερος κόσμος, όσο πιο νωρίς αν αγοράζει το εισιτήριό του τόσο πιο φτηνά. Ένα αυτό.

Δεύτερο, προορισμοί μέσα στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν διαφορετική δυναμική εννοείτε από το εξωτερικό φαντάζομαι ή για εσωτερική μετακίνηση;

Για την εσωτερική μετακίνηση εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι βλέπουμε ότι οι νησιωτικοί προορισμοί έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στη ζήτηση, δηλαδή αντιδρούν πιο θετικά σε προσφορές από ότι οι χερσαίοι εν γένει με εξαίρεση αν θέλετε τη Θεσσαλονίκη η οποία Θεσσαλονίκη ανταγωνιζόμαστε πέραν άλλων αεροπορικών εταιριών και τρένο και αυτοκίνητο και λεωφορείο ενδεχομένως. Οπότε εκεί υπάρχει και εσωτερικός ανταγωνισμός στα μέσα και με τις χαμηλότερες τιμές παίρνει κανείς κίνηση από το ένα μέσο στο άλλο.

Τώρα προοπτική ανάπτυξης σαν περιοχή, εντάξει δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την Κρήτη που είναι το μεγαλύτερο σημείο προσέλευσης του ελληνικού τουρισμού με την Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα έχει μια πάρα πολύ καλή δυναμική, μια αφετηρία από χαμηλά επίπεδα λόγω Μεσσηνίας, λόγω επενδύσεων που ξέρετε όλοι ότι έχουν γίνει και που δείχνει απλά ότι όταν βάλεις μπροστά ένα μεγάλο project με σχεδιασμό και έχεις δει 4-5 βήματα μπροστά έχεις πάρει το ρίσκο να επενδύσεις και στηρίζεις και τις επενδύσεις σου με στρατηγικές συμμαχίες είτε είναι με ξένες εταιρίες οι οποίες σε βοηθάνε στη διάθεση του τουριστικού προϊόντος, είτε επενδύσεις σε προϊόντα που μειώνουν την εποχικότητα όπως είναι το γκολφ και η κίνηση το χειμώνα μπορείς να πετύχεις πολύ θετικά αποτελέσματα.

Και πράγματι περιοχές σαν την Καλαμάτα και ελπίζω να υπάρξουν και άλλες, έχουν το πλεονέκτημα ότι ξεκινάει η ανάπτυξη του τουρισμού τώρα που ξέρουμε λίγο-πολύ τι πρέπει να κάνουμε με τον τουρισμό. Είναι δηλαδή λίγο περισσότερο προστατευμένες από τα λάθη του παρελθόντος είτε στη δόμηση είτε σε ενέργειες οι οποίες έχουν θίξει άλλες. Όμως παραμένουν μικρές σε σχέση με τις μεγάλες.

Το θετικό είναι ότι πέρυσι και η Ρόδος και η Κρήτη και η Χαλκιδική και η Κως που είναι οι μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας είχαν πολύ θετική εξέλιξη όλες. Δεν βλέπουμε κάτι το οποίο να διαφοροποιεί την τάση αυτή πέρυσι με φέτος.

Οπωσδήποτε ο μεγάλος κερδισμένος ελπίζουμε φέτος να είναι η Αθήνα που είναι ο μεγάλος χαμένος τα προηγούμενα χρόνια και είναι και αυτός ο οποίος μας δείχνει τους τελευταίους μήνες ότι πάει καλύτερα. Βέβαια τώρα το χειμώνα δεν θα μπορούσε να υπάρχει και κάτι άλλο που να πηγαίνει καλύτερα, τα άλλα είναι όπως ξέρετε ως επί το πλείστον κλειστά το χειμώνα.

Αλλά η Αθήνα ανακάμπτει ήδη σημαντικά τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως εδώ υπάρχουν και τα πολλά ελεύθερα μεγάλα καλά ξενοδοχεία τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν αξιοποιηθεί. Εδώ μπορούσε κανείς δηλαδή να φέρει παραπάνω κόσμο και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε καλά ξενοδοχεία, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε πεντάστερα ή τετράστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη και στη Ρόδο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι τα τελευταία δύο χρόνια.

Άρα η Κρήτη και η Ρόδος και τα άλλα έχουν να κερδίσουν κυρίως από την επέκταση της σεζόν ή από την αναβάθμιση των μονάδων εάν χτιστούν ή αν μεγαλώσουν και άλλο οι μονάδες ή εάν ανοίξουν οι μονάδες που ήταν κλειστές. Η Αθήνα αντίστοιχα έχει να κερδίσει χαμένο έδαφος και μπορεί να κερδίσει πάρα πολύ φέτος και ελπίζουμε πάρα πολύ σε αυτό και το στηρίζουμε πάρα πολύ αυτό.

Τώρα, για το ρόλο της AEGEAN και της Ολυμπιακής σαν σήματα θα σας έλεγα ότι έχουμε εστιάσει αυτό τον καιρό στο να δημιουργήσουμε την παραγωγικότητα και το μοντέλο διαχείρισης στην εταιρία που πρέπει. Τις δυνατότητες δηλαδή οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το ένα brand ή το άλλο brand, έχουν να κάνουν περισσότερο με το τι δυνατότητες εκπαίδευσης, δομής, κόστους και ποιότητας υπάρχει στο προσωπικό. Και στην οργάνωση της εταιρίας.

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι θα παραμείνουν δυο brands. Ότι και τα δυο brands τα διαθέτουμε από κοινού, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή διαχωρισμός όπως ξέρετε μόνο στα αεροπλάνα και στο πτητικό προσωπικό, όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες ενοποιούνται.

Και θα μου επιτρέψετε να πάρω λίγο περισσότερο χρόνο όχι γιατί δεν θέλω να απαντήσω αλλά γιατί έχει σημασία και η εμπειρία για να δώσει κανείς αυτή την απάντηση. Πρώτα να δέσουμε το μαγαζί οργανωτικά, να του δημιουργήσουμε τις δυνατότητες που πρέπει και συν τω χρόνω θα δούμε αν πρέπει να κάνουμε και κάποιες προσαρμογές στην πολιτική των brands.

Πιστεύουμε όμως ότι το αποτέλεσμα το βασικό επειδή και τα δύο brands είναι πολύ ισχυρά θα έρθει από την ουσία και όχι από την ονομασία.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Ο κος Κώστας Ντελέζος από τα ΝΕΑ.

Κος ΝΤΕΛΕΖΟΣ:

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στα θέματα του καταναλωτή. Θα ήθελα να μου αποσαφηνίσετε ποια είναι η πολιτική σας για το θέμα των αποσκευών.

Πριν τη συνένωση της AEGEAN με την Olympic γνωρίζαμε ότι κάποιος μπορούσε να πάρει μια αποσκευή μαζί του μέχρι κάποια κιλά δωρεάν. Τώρα με τα καινούργια προγράμματα αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχουν ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν κατανοούν τα προγράμματα τα flex και τα light και όλα αυτά και φτάνουν κάποια στιγμή να μας παίρνουν τηλέφωνο να μας λένε μας χρεώσανε τις αποσκευές και όλα αυτά. Το ένα είναι αυτό.

Και το δεύτερο είναι, υπάρχει μια φημολογία την οποία και εσείς θα την έχετε ακούσει σε ζητήματα ανταγωνισμού η οποία θέλει να λέει ότι ένα ταξίδι Αθήνα-Σάμος για παράδειγμα ή Αθήνα-σε κάποιο ελληνικό νησί μπορεί να είναι ακριβότερο από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Τι τελικά ισχύει;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Κοιτάξτε, για το δεύτερο καλύτερα να δώσει την απάντηση το ίδιο το σύστημα. Μπορείτε να μπείτε ανά πάσα στιγμή, σας παρουσιάσαμε ξανά και ξανά και ξανά και εκεί παραπέμπουμε πάντα στις απαντήσεις για την ερώτηση αυτή διότι δεν ωφελεί να επιχειρηματολογεί κανείς χωρίς να δείχνει στοιχεία.

Μπαίνοντας ανά πάσα στιγμή στο site χτυπάς το low fair calendar βλέπεις τι πουλάει η Σάμος ένα μήνα μπρος και τι πουλάει το Λονδίνο ή δεν ξέρω ποιος άλλος προορισμός, η Γαλλία ένα μήνα μπρος. Εκεί μπορεί κανείς να συγκρίνει.

Εγώ μπορώ να σας πω υπεύθυνα και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι πέρυσι, ότι τα τελευταία 4 χρόνια οι ναύλοι μας στο εσωτερικό έχουν πέσει 25%. Μπορώ να σας πω ότι ο ναύλος μας για το εξωτερικό πέρυσι ήταν περίπου 2,3 με 2,4 φορές κατά μέσο όρο μεγαλύτερος από το μέσο ναύλο του εσωτερικού.

Βεβαίως άλλο πράγμα είναι η Κύπρος, εξωτερικό είναι και η Κύπρος, εξωτερικό είναι και το Λονδίνο, εξωτερικό είναι και η Κοπεγχάγη ή η Στοκχόλμη που ξεκινάμε να πετάμε, υπάρχουν και εκεί διαφοροποιήσεις. Εάν πάρουμε όμως το μέσο, τη μέση χρέωση εξωτερικού πέρυσι ήταν 2,2 φορές μεγαλύτερη από τη μέση χρέωση εσωτερικού. Όσον αφορά το ναύλο της εταιρίας.

Άρα λοιπόν είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο δεδομένων, θα ήταν και παράλογο και περίεργο και έξω από την πολιτική μας. Άλλωστε και αυτό εδώ που σας αναφέραμε πριν το 12 ευρώ αποτελεί την αφετηρία για το εσωτερικό προφανώς.

Τώρα, όσον αφορά την πολιτική των αποσκευών. Η πολιτική των αποσκευών δημιούργησε δυο κατηγορίες εισιτηρίων. Πήραμε την παραδοσιακή κατηγορία εισιτηρίων που είχε τη βαλίτσα, της δώσαμε ευελιξία, της δώσαμε τη δυνατότητα δηλαδή κάποτε είχε 12 τιμές στις οποίες 12 τιμές σε όλες είχε βαλίτσα αλλά μόνο στις 3 από τις 12 μπορούσες να αλλάξεις το εισιτήριό σου χωρίς να πληρώσεις rebooking fee. Την χρέωση δηλαδή αλλαγής.

Κάναμε, λοιπόν, ολόκληρη αυτή την κατηγορία κράτησε τη βαλίτσα, της προσθέσαμε σε όλη την κατηγορία τη δυνατότητα να αλλάζεις το εισιτήριο χωρίς να πληρώνεις rebooking fee και χτίσαμε παράλληλα με αυτήν την ίδια στιγμή άλλη μια κατηγορία όπου πάντα έχεις την επιλογή να πάρεις ένα φτηνότερο εισιτήριο κατά 25, κατά 20, κατά 30 ευρώ το οποίο δεν έχει τη βαλίτσα και έχει κόστος στην περίπτωση που πας να κάνεις αλλαγή.

Άρα λοιπόν πήραμε την παραδοσιακή κατηγορία, της βάλαμε μια δυνατότητα παραπάνω σε όλο της το εύρος, τη δυνατότητα αλλαγής χωρίς rebooking fee και προσθέσαμε μια νέα κατηγορία χωρίς βαλίτσα την οποία αν θέλεις αγοράζεις βαλίτσα αν θέλεις πληρώνεις την αλλαγή.

Αυτά τα δύο πράγματα δεν αφαίρεσαν τίποτα και προσέθεσαν αν θέλετε επιλογή στον επιβάτη. Και βεβαίως από ότι φαίνεται και από τα στοιχεία τα πρώτα όπως σας είπα πολλοί, οι περισσότεροι επιλέγουν τη νέα κατηγορία. Όποιος όμως είναι κάποιος ο οποίος θέλει να έχει κάτι πιο.., συμπεριλαμβάνει όλες τις δυνατότητες χωρίς επιπλέον χρεώσεις προφανώς μπορεί να ξαναπάει στο lex. Δεν υπάρχει περίπτωση, όταν πουλάμε 24 στο ένα πουλάμε 49 στο άλλο. Όταν πουλάμε 60 στο ένα πουλάμε 80 στο άλλο. Άρα η δυνατότητα να πάει εκεί που θέλει..

Να σας το πω διαφορετικά. Είναι πάρα πολύ απλό να βλέπεις και τις δύο τιμές και να διαλέγεις αυτό που θέλεις. Άλλωστε αυτή η λογική όσον αφορά τη δυνατότητα να πετάξεις χωρίς βαλίτσα και να πληρώσεις επιπλέον τη βαλίτσα δεν είναι μόνο δική μας. Έχει εφαρμοστεί και από την BA και από την Air France και από την Swiss και από την Iberia. Σας λέω τώρα για τις εταιρίες που πετάνε στην Ελλάδα τις ας το πούμε παραδοσιακές. Αν πας να πετάξεις Λονδίνο, Παρίσι, Γενεύη, Άμστερνταμ αυτή τη στιγμή με αυτές τις εταιρίες θα δεις μπροστά σου την ίδια λογική.

Η ευρεσιτεχνία της AEGEAN είναι στο εξής, ότι δημιούργησε μια ολόκληρη κατηγορία flex. Αυτό είναι το δικό μας, η δική μας διαφοροποίηση σε σχέση με τους άλλους είναι ότι αντί να πούμε τώρα βγάλαμε τη βαλίτσα, κρατήσαμε και μια ολόκληρη κατηγορία με βαλίτσα και με δυνατότητα αλλαγής.

Αυτό είναι η βασική διαφορά της εταιρίας της AEGEAN από τις άλλες μη low cost. Οι low cost συνήθως έχουν μόνο την κατηγορία χωρίς τη βαλίτσα και βεβαίως έχουν πολύ μεγαλύτερη χρέωση ειδικά οι low cost που ήρθε στην Ελλάδα η Ryanair για να κατεβάσει έχει πολύ μεγαλύτερη χρέωση της βαλίτσας, για να πάρει δηλαδή 23 κιλά βαλίτσα πληρώνεις 15 στην AEGEAN και περίπου 38 στην Ryanair για να είμαστε ακριβείς. Και βεβαίως έχουν πάλι πολύ μεγαλύτερο κόστος αλλαγής εισιτηρίου ακόμα και στην κατηγορία τη light.

Άρα λοιπόν συμπερασματικά, δεν αφαιρέσαμε τίποτα. Κρατήσαμε την παραδοσιακή κατηγορία, της δώσαμε περισσότερη δυνατότητα λέγοντας ότι μπορείς να αλλάξεις χωρίς να χρεώνεσαι την αλλαγή ή το rebooking fee. Και παράλληλα δημιουργήσαμε μια νέα κατηγορία τη light στην οποία μπορείς να πετάξεις πιο φτηνά και αν θέλεις να αγοράσεις τη βαλίτσα.

Δεν νομίζω ότι έχουμε αφαιρέσει κάτι, έχουμε προσθέσει. Είναι για κάποιους ανθρώπους αυτό σχετικά δύσκολο να το καταλάβουν; Προφανώς αν δεν το έχουν συνηθίσει, ναι. Είναι όμως η τάση της αγοράς, δουλεύει, οδηγεί σε περισσότερους ανθρώπους να πετάνε και εμάς μας φαίνεται ότι έχει πολύ περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Άλλη ερώτηση; Η κυρία Έλενα Ερμείδου.

Κα ΕΡΜΕΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ. Μια απορία έχω, ανέφερε ο κος Γερογιάννης ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος βαίνει προς το καλύτερο άρα και οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζουν πτήσεις, ταξίδια.

Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο; Δηλαδή όταν η κατάσταση ήταν δύσκολη να προγραμματίζουν και τώρα ας πούμε που βελτιώνεται γιατί ένας που έχει λεφτά δεν χρειάζεται να προγραμματίσει. Δεν μιλώ τώρα για τη μικρή μερίδα.

Και αν συμβαίνει αυτό γιατί και η AEGEAN δεν έχει βγει έξω να κάνει μια ενημέρωση για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει, για τα χρήματα που μπορεί να γλιτώσει αν κλείσει 5-6 μήνες νωρίτερα ένα ταξίδι;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Να τα πάρουμε ένα-ένα. Καταρχήν ο κος Γερογιάννης και εγώ αυτό που είπαμε είναι ότι σταθεροποιείται σιγά-σιγά η ελληνική οικονομία. Δεν είπαμε ότι ξαφνικά ξανά γυρίσαμε στο 2007 ή στο 2008. Εντάξει μπορεί να πήγαμε μια χρονιά καλά, αλίμονό μας αν δεν καταλαβαίνουμε και πού ζούμε.

Όχι, υπάρχει μια πορεία σταθεροποίησης. Και ελπίζουμε ότι όλη μετά τη σταθεροποίηση θα έρθει μια βελτίωση. Αυτό που δίνει η σταθεροποίηση στον κάθε ένα από εμάς εάν εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να κλείσει το μαγαζί μου αν δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα, αν υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να χάσω τη δουλειά μου αν δεν την έχω χάσει μέχρι τώρα, αν υπάρχει πιθανότητα του χρόνου να έχω και τρεις παραπάνω πελάτες τότε αυτό μου επιτρέπει ξανά μετά από πέντε χρόνια έλλειψης δυνατότητας προγραμματισμού, τον προγραμματισμό.

Αυτό που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια της μεγάλης αβεβαιότητας που βλέπαμε τα κακά και περιμέναμε ενδεχομένως τα ακόμη χειρότερα ήταν ότι ήταν.., ζούσαμε για το σήμερα. Ας τη βγάλουμε αυτή την εβδομάδα και βλέπουμε. Και αν την Πέμπτη, την Τετάρτη ή την Τρίτη αισθανόταν κάποιος επιβάτης ότι μπορούσε το σαββατοκύριακο να φύγει αγόραζε ένα εισιτήριο με ένα κατοστάρικο αν το είχε στην τσέπη του, αν δεν το είχε δεν το αγόραζε, και σου έλεγε να σου πω κάτι, εγώ τώρα το είχα τώρα το έκανα. Τι θα μπορώ να κάνω σε έξι μήνες ο Θεός και η ψυχή του.

Αυτό αρχίζει και βελτιώνεται και το λέω πολύ απλά αλλά εγώ πραγματικά έτσι πιστεύω ότι είναι. Όχι δραματικά αλλά βελτιώνεται σταθερά. Και βελτιώνεται επίσης γιατί εμείς τους έχουμε δώσει λόγο να το κάνουμε. Τους λέμε αγόρασε νωρίς να πετάξεις με αυτές τις τιμές.

Κάθε εβδομάδα φεύγουν δύο emails σε 800.000 και 300.000 συνολικά 1,2 εκατομμύρια διευθύνσεις στο web στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε καμιά 20αριά χώρες είτε από την Ολυμπιακή είτε από την AEGEAN που στέλνουμε προσφορές πάντα με τον τίτλο όσο πιο νωρίς τόσο πιο φτηνά.

Άρα ελπίζω ότι γίνεται κατανοητό.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Ο κος Φάνης Ζώης από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Κος ΖΩΗΣ:

Παλιότερα είχατε τοποθετηθεί ότι ήσασταν μάλλον υπέρ του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Η Κυβέρνηση σήμερα θέλει μάλλον για άλλη μια φορά να προσπαθήσει να κατασκευάσει αεροδρόμιο στο Καστέλι. Πως τοποθετείστε σήμερα;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τοποθετήθηκα και για τα περιφερειακά. Ότι εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και ο χρόνος του αποτελέσματος.

Με άλλα λόγια, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το πιο κορεσμένο αεροδρόμιο της χώρας. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι χρήζει, το λέμε τα τελευταία 2-3 χρόνια πολύ επιτακτικά, χρήζει άμεσων βελτιώσεων. Άμεσων βελτιώσεων.

Είναι το πιο μεγάλο τουριστικό αεροδρόμιο της χώρας το καλοκαίρι και έχει μείνει πολύ πίσω σε επενδύσεις ενώ έχει το ίδιο τα χρήματα από την παραγωγή τη δική του για να τα κάνει. Και έχει μείνει πίσω σε επενδύσεις γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι συζητήσεις για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Εμείς αυτό που λέμε πάρα πολύ απλά για το Ηράκλειο είναι ότι και να κάνετε μέχρι να χτίσετε το επόμενο αεροδρόμιο είτε το κάνετε είτε δεν το κάνετε πρέπει να βελτιώσετε το Ηράκλειο γιατί το Ηράκλειο είναι κορεσμένο και έχει ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα. Και ο τουρισμός της Κρήτης είναι σαν μέρος του τουρισμού της Ελλάδας παρά πολύ σημαντικός. Προς Θεού, ας κρατήσουμε τη δυναμική.

Άρα κάντε αυτό που πρέπει τώρα για την Κρήτη, υπάρχουν τα χρήματα για το Ηράκλειο από την ίδια την παραγωγή του αεροδρομίου και από εκεί και ύστερα πάρτε την οποιαδήποτε απόφαση μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα για κάτι άλλο ή για το ίδιο αλλά στο πλαίσιο ανταγωνιστικής χρέωσης που πάντα λέμε ότι πρέπει να ισχύει για όποιο αεροδρόμιο λειτουργεί στη χώρα.

Το βασικό όμως ειδικά για την περίπτωση του Ηρακλείου που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα περιφερειακά είναι ότι έχει ανάγκες τώρα. Δεν σηκώνει να περιμένεις να χτιστεί το καινούργιο. Θέλεις να το χτίσεις; Το χτίζεις και διασφαλίζεις την ανταγωνιστική του λειτουργία. Θέλεις να μην το χτίσεις και να επενδύσεις μόνο στο Ηράκλειο το τωρινό; Κάντο αυτό, λύσε τα προβλήματα του Ηρακλείου του τωρινού.

Σε κάθε περίπτωση ένα μέρος επένδυσης στο τωρινό αεροδρόμιο θα το κάνεις. Δεν μπορεί να μην το κάνεις. Το χρειάζεται και το επιστρέφει άμεσα στην οικονομία και στον τουρισμό την ίδια χρονιά.

Αυτή είναι η θέση μας για το Ηράκλειο και ελπίζω ότι δεν είναι μόνο η θέση η δική μας αλλά είναι η θέση της λογικής.

Προς Θεού, σας παρακαλώ, αλίμονο. Αν κάτι δεν είναι ασφαλές δεν χρησιμοποιείται.

Κος ΖΩΗΣ:

Επειδή είπατε τη λέξη άμεσα, για αυτό.

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Εντάξει, όταν βλέπεις ότι πέρυσι το καλοκαίρι για παράδειγμα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου εδέχθη 1.050.000 εξωτερικού το μήνα Αύγουστο και ότι για παράδειγμα για τη Μόσχα υπήρχαν 11 ημερήσιες πτήσεις Ηράκλειο-Μόσχα από τις οποίες η 1,5 ήταν της AEGEAN και οι υπόλοιπες 9 άλλων 7 κυρίως ρώσικων εταιριών και βλέπεις μια δυναμική ανάπτυξης τέτοια και δεν υπάρχει ο χώρος να εξυπηρετηθεί και βλέπεις γύρω από το αεροδρόμιο να υπάρχουν τα εξής, τα έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν.

Μια στρατιωτική μονάδα της αεροπορίας η οποία κάποτε είχε αεροπλάνα τώρα δεν έχει αεροπλάνα, έχει πάρα πολλούς χώρους και έχει μόνο πυραύλους. Έχει άπειρο χώρο από τον οποίο μπορείς να πάρεις ένα τέλος πάντων βελτιωμένο parking space για τα αεροπλάνα. 10, 15, 20 παραπάνω χώρους στάθμευσης.

Υπάρχει χώρος στην ίδια μονάδα ή από την πίσω μεριά σε δημοτικά οικόπεδα να κάνεις επέκταση αν θέλεις του terminal. Υπάρχουν, λοιπόν, δημόσιοι χώροι είτε μέσα στην καθ΄ αυτή αν το θέλετε μαζί με τη στρατιωτική μονάδα διάταξη του αεροδρομίου είτε πίσω σε άλλα οικόπεδα τα οποία είναι άμεσα ή έμμεσα δημόσια δηλαδή του δημοσίου, του Δήμου και από πίσω υπάρχουν και άλλες στρατιωτικές μονάδες που είναι και αυτές αδρανείς που μπορεί να έχεις γρήγορο αποτέλεσμα.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεσαι το χώρο, πρέπει να κάνεις την επένδυση και στο terminal και στον εξωτερικό χώρο τώρα. Ότι και να κάνεις μακροπρόθεσμα είτε αποφασίσεις να κάνεις το Καστέλι είτε όχι.

Ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα που δείχνει να δικαιολογείται από τα χρήματα τα οποία εισπράττονται κάθε μέρα στο Ηράκλειο ιδιαίτερα βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται αυτή η συμφόρηση. Το χειμώνα εντάξει, πας εκεί και έχει το αεροπλάνο που κατεβαίνει Αθήνα-Ηράκλειο ή άντε Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο και βεβαίως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά το καλοκαίρι ορίζεται η χρήση του αεροδρομίου του Ηρακλείου.

Αυτή είναι η θέση για το Ηράκλειο, το έχουμε πει πολλές φορές. Εντάξει, δεν είναι εύκολες χρονιές για το κράτος να εκταμιεύει χρήματα το καταλαβαίνουμε αυτό. Αλλά πρέπει να μπορεί να υπάρχει και η κρίση ότι βλέπεις αυτό το πράγμα μεγάλωσε 15%, σου έφερε λεφτά πίσω, μόνο και μόνο για να καταλάβετε οι 1.000.000 Ρώσοι που δεν είχαμε που υποκατέστησαν 1.000.000 ευρωπαίους δίνουν 12.000.000 παραπάνω ετήσιο έσοδο άμεσα στα δημόσια αεροδρόμια. Γιατί το σπατόσημο είναι 22 ευρώ για τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες και 12 για τις εντός.

Άρα λοιπόν και χωρίς αύξηση έχεις το έσοδο και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο που είναι και ο μεγαλύτερος προορισμός για τους Ρώσους, τους Ουκρανούς κλπ., μόνο από αυτό έχεις το έσοδο για να μπορέσεις να στηρίξεις τη βελτίωση αυτή άμεσα, τώρα. Και πρέπει να το κάνεις για να το πάρεις πίσω. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό περιμένουμε να δούμε.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή ακριβώς συζητιούνται πολύ τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τα μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο, δεν υπάρχουν και άμεσα κονδύλια για να γίνουν τέτοιες επενδύσεις. Πιστεύουμε όμως ότι στην περίπτωση του Ηρακλείου πρέπει να γίνει μια σοβαρή εξαίρεση.

Κα ΣΑΛΟΥΤΣΗ:

Επειδή βλέπω πολλούς να κρατάτε σημειώσεις θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στις επόμενες ώρες θα λάβετε στο email σας την απομαγνητοφώνηση με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση;

Κος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Αν δεν υπάρχει να ευχαριστήσω όλους που ήσασταν εδώ και πραγματικά να μεταφέρω μόνο για άλλη μια φορά ένα μήνυμα. Ναι, χρειαζόμαστε την αναγνώριση του πόσο αυτή η εταιρία πραγματικά έχει φτάσει σε ένα επίπεδο τέτοιο που να στηρίζει και να στηρίζεται από τη χώρα.

Τα 13.000.000 θέσεις και οι 120 προορισμοί σε 32 χώρες δεν ήταν νούμερα τα οποία ούτε εσείς ούτε εμείς αν είμαστε ειλικρινείς και εσείς με τον εαυτό σας και εμείς με εμάς μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα είχε φτάσει αυτή η εταιρία πριν από πέντε μόλις χρόνια.

Άρα παρακαλώ πολύ ευχαρίστως να απαντάμε σε οτιδήποτε και να είστε και εσείς ο δίαυλος αν θέλετε επικοινωνίας και για τα οποιαδήποτε προβλήματα από εμάς, από την εταιρία με τους επιβάτες, με το κοινό.

Αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να γίνει πραγματικά κτήμα όλων ότι αυτό το οποίο έχουμε φέρει σαν αποτέλεσμα εδώ είναι σημαντικό και για τη χώρα αλλά πιστεύω και για τον κάθε Έλληνα τελικά γιατί έχει σημασία κάτι το οποίο μένει στον τόπο ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. 
http://metaforespress.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/3/14 10:20

    Σιγα μη σκισετε κανενα καλτσον...Του χρονου να σας δω με τη Ryanair που μπηκε στο παιχνιδι.
    The party is over Mr. Vasilakis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/3/14 10:40

    Μας έχετε μαδίσει...Ryanair σε ευχαριστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *