ροή ειδήσεων

Le Monde: Η Ελλάδα πρώτη μπήκε σε Μνημόνιο, τελευταία θα βγει

Αυτό μπορεί να φανεί περίεργο: ενώ η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, θα είναι μάλλον η τελευταία που θα βγει, αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η Le Monde και θυμίζει ότι η Ιρλανδία βγήκε το 2013 και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να την ακολουθήσει...
Η γαλλική εφημερίδα γράφει σαν να μας λυπάται: «Η Ελλάδα έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα» και εξηγεί την κακή πορεία των οικονομικών μας.
«Μικρή ικανότητα του κράτους να μαζέψει φόρους, φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, ψεύτικα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ατροφική βιομηχανική βάση» γράφει.
Πήραν δάνειο μαμούθ 380 δισ.
«Και αυτά παρά το γεγονός ότι έχει ήδη δεχθεί τεράστια οικονομική βοήθεια: 380 δισ. ευρώ συνολικά, έναντι 85 δισ. που πήρε το Δουβλίνο και 78 δισ. που πήρε η Πορτογαλία. Απέναντι στους αποθαρρυντικούς δείκτες της Ελλάδας, οι οικονομολόγοι κάνουν την ίδια διαπίστωση: τα μέτρα που ζήτησε η Τρόικα λειτούργησαν χειρότερα στην Ελλάδα από ό,τι αλλού».
Τα λάθη της Τρόικα
Είναι αλήθεια, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ότι η Τρόικα έκανε λάθη στην Ελλάδα και υποτίμησε τις συνέπειες των περικοπών στην ανάπτυξη. Τον Ιούνιο του 2013, το ΔΝΤ ζήτησε συγνώμη γι'αυτό το σημείο. «Η Ελλάδα πλήρωσε τα σπασμένα, τα προγράμματα λιτότητας ήταν καλύτερα μελετημένα μετά το ελληνικό παράδειγμα» αναφέρει στην Le Monde o Jesus Castillo, ειδικός για τα ελληνικά θέματα στην εταιρεία Natixis.
Ενα άλλο λάθος που έκαναν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι ότι προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους πολύ αργά, σημειώνει η Le Monde, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου από το 2010.
Τα λάθη με το κούρεμα
Εκείνη την εποχή, μάλιστα, το think tank των Βρυξελλών Bruegel δημοσίευσε ένα σημείωμα εξηγώντας γιατί το κούρεμα του χρέους ήταν αναπόφευκτο στην Ελλάδα. Πρόσθετε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση απλώς θα αύξανε το κόστος.
Ομως, συνέβη, ακριβώς αυτό που απεύχονταν: οι εταίροι της ΕΕ δίστασαν για πολύ καιρό, ενώ οι επενδυτές, πανικόβλητοι από την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αποχώρησαν μαζικά από την ελληνική αγορά, ενώ οι ίδιες οι ελληνικές επιχειρήσεις πάγωσαν τις επενδύσεις τους.
«Αν είχαμε παρέμβει σωστά από το 2010 η ύφεση θα ήταν λιγότερο βίαιη» εξηγεί στην εφημερίδα ο Αντρέ Σαπίρ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Bruegel.
Μειώθηκαν οι εξαγωγές
Το χειρότερο απ'όλα, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας που αποτυπώνει την τραγικότητα της κατάστασης, είναι ότι η Ελλάδα εν έτει 2013 εξάγει λιγότερο από το 2012, γιατί οι πτωχεύσεις ήταν τόσο πολλές που η ανταγωνιστικότητα που προήλθε από τη μείωση των μισθών, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κατάρρευση πολλών μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *