ροή ειδήσεων

Η Ελλάδα παρατηρητής, η Τουρκία υποκινητής

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ «ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Στάση παρατηρητή, προσέχοντας να μη διαταραχθεί η ανύπαρκτη ισορροπία στις σχέσεις... της με την Τουρκία, τηρεί διαχρονικά η ελληνική πολιτεία όσον αφορά τη δράση ακραίων κύκλων στη Θράκη οι οποίοι εκμεταλλεύονται, χάρη στις διαχρονικές παραλείψεις της Αθήνας, τη μουσουλμανική μειονότητα.

Αύγουστος 2012, Εσκί Τζαμί Κομοτηνής. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τη διάρκεια ανεπίσημης επίσκεψης, απευθύνει χαιρετισμό σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότηταςΗ Αθήνα, φροντίζοντας κατά σύστημα να χαμηλώνει τους τόνους κάθε φορά που η Αγκυρα καλλιεργεί «πολεμικό κλίμα» θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της την περιοχή, αφήνει αναπάντητες τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

Στη δημόσια παρέμβασή τους και στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία παραμένει σήμερα αναπάντητη, ομάδα πρέσβεων με την επωνυμία «Διπλωματικός κύκλος» είχε επισημάνει τον Οκτώβρη 2013 ότι «στη Θράκη, με πολιορκητικό κριό το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, με τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων και δυστυχώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων αλλά και άλλων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση υλοποιώντας τη μακρόχρονη πολιτική της για την προβολή ανύπαρκτης "τουρκικής" μειονότητας με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Αλλωστε ανάλογο ανύπαρκτο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και στην Κω».

Ωστόσο, ακόμη και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σαράγιεβο», δεν υπήρξε ανάλογης βαρύτητας απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά συνέπεια η Τουρκία απαιτεί και διεκδικεί, δημιουργώντας προβλήματα στη Θράκη με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου, με έδρα την Κομοτηνή, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της εφαρμογής του «νόμου για τους 240 ιεροδιδασκάλους».

Η Αγκυρα υποδαυλίζει τις αντιδράσεις μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, συμβάλλει στη δημιουργία θυλάκων, προκαλεί την οργή των εκτουρκισμένων Πομάκων, ζητώντας ταυτόχρονα από την Αθήνα ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη την εκλογή, υπό την εποπτεία της, των μουφτήδων στη Θράκη.


Κομοτηνή 22 Μαΐου. Επίσκεψη της συζύγου του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ ΕρντογάνΗ δρομολογούμενη δημιουργία, στο μεταξύ, Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναμένεται να διευκολύνει τα σχέδια της Αγκυρας στην περιοχή.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τουρκικές τράπεζες στην περιοχή της Θράκης, προκειμένου να συνδράμουν τον πληθυσμό μετά την έξαρση της οικονομικής κρίσης, υπήρξαν πρόθυμες να χορηγήσουν με ιδιαιτέρως προνομιακούς όρους δάνεια, ιδίως σε αγρότες, με υποθήκη τη γη τους.

«Η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι θεμελιώδης επιλογή», δήλωσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον Σεπτέμβρη, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *