ροή ειδήσεων

Ποιες περιοχές μάζεψαν το πασχαλινό... τουριστικό χρήμα

Αυξημένες κρατήσεις σε σύγκριση με πέρυσι και ενδείξεις... «σφυγμού» στην αγορά εσωτερικού τουρισμού καταγράφουν τα στοιχεία της φετινής Πασχαλινής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν... στο Euro2day.gr οι επικεφαλής των ενώσεων ξενοδόχων των δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας, διαπιστώνεται αλλαγή κλίματος και ενδείξεις «αναθέρμανσης» της ζήτησης από τους Έλληνες πελάτες.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την αύξηση των κρατήσεων από Έλληνες στο γεγονός πως οι τελευταίοι δείχνουν να έχουν πειστεί πως τα χειρότερα πέρασαν για την ελληνική οικονομία κι αποφάσισαν να ξαναπρογραμματίσουν τη ζωή και τις συνήθειές τους με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα που τους δημιούργησε η κρίση.

Αυτά, βέβαια, ισχύουν για εκείνους που, παρά τις μειώσεις αποδοχών, διατηρούν σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δύναμης. Απαγορευτικές, την ίδια στιγμή, ήταν οι πασχαλινές αποδράσεις για τους άνεργους αλλά και τους εργαζόμενους που παραμένουν στην εργασία τους αλλά δεν αμείβονται ή πληρώνονται με καθυστέρηση.

Συγγενικά και φιλικά σπίτια, ωστόσο, φιλοξένησαν την πλειοψηφίαόσων εγκατέλειψαν τις πόλεις στις γιορτές.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η κινητικότητα που παρατηρείται δείχνει πως Έλληνες παραθεριστές και ξενοδόχοι βρίσκουν τη χρυσή τομή, βάζοντας ο καθένας νερό στο κρασί του.

Οι μεν ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές, ενώ οι Έλληνες πελάτες περιόρισαν τις αποδράσεις τους σε τριήμερα ή τετραήμερα και προτιμούν ηπειρωτικούς προορισμούς ώστε να αποφύγουν το υψηλότερο κόστος των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Ιονίου που βασίζονται κυρίως στους ξένους επισκέπτες εμφανίζουν υποτονική κίνηση ή και μείωση. Αισιοδοξούν, ωστόσο, ότι θα υπερκαλύψουν την απουσία των Ελλήνων από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που αναμένουν από το εξωτερικό.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η αδιαφιλονίκητη «βασίλισσα» του ελληνικού Πάσχα. Για την εορταστική περίοδο άνοιξαν μόνο τα ξενοδοχεία της πόλης και όσα βρίσκονται σε μια ακτίνα 15 χλμ. γύρω από αυτήν. Η πληρότητα των μονάδων άγγιζε το 90%, ήδη, από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και μόνο από τύχη έβρισκε κάποιος δωμάτιο την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους οι τιμές είναι ελαφρά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι (2%-3% κατά μέσο όρο).

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Σε μόνιμο μπεστ σέλερ του ελληνικού τουρισμού εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό πως το φετινό Πάσχα άνοιξαν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής, αλλά παρ' όλα αυτά δεν πέφτει «καρφίτσα» καθώς η πληρότητα αγγίζει το 100% στην πόλη της Καλαμάτας και τις περισσότερες μονάδες της περιοχής. Διαθέσιμα δωμάτια υπάρχουν λίγο μακρύτερα από την πρωτεύουσα του νομού. Στα ξενοδοχεία δύο ή τριών αστέρων οι τιμές των δίκλινων δωματίων διαμορφώθηκαν στα 45-55 ευρώ, ενώ στις μονάδες πολυτελείας ήταν 110-120 ευρώ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σπ. Λαγωνικάκο, στην υψηλή ζήτηση από Έλληνες ταξιδιώτες για την περιοχή συνετέλεσαν η ολοκλήρωση του δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα που μείωσε την απόσταση και τη διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα αλλά και οι μειώσεις τιμών και οι προσφορές των ξενοδόχων την τελευταία τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Πασχαλινά μενού που άλλοτε χρεώνονταν 40-50 ευρώ κατ' άτομο, φέτος κοστίζουν περί τα 25 ευρώ. Η περιοχή αναμένει νέο τουριστικό «μπουμ» από το εξωτερικό με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Πολύ καλύτερη εικόνα από πέρυσι εμφανίζουν ο Βόλος και το Πήλιο. Παρότι το φετινό Πάσχα άνοιξαν περισσότερα ξενοδοχεία σε σύγκριση με πέρυσι, η πληρότητα των μονάδων είναι υψηλή και φθάνει το 80%-85% στην πόλη του Βόλου, στην Πορταριά και στη Μακρυνίτσα, ενώ φθάνει το 65% στο υπόλοιπο Πήλιο. «Κλειδί για τις αυξημένες κρατήσεις στην περιοχή αποδείχθηκαν οι προσφορές των ξενοδόχων οι οποίοι πρόσφεραν τα δωμάτιά τους σε τιμές 50-100 ευρώ. Τιμή που σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνει και φαγητό. Στην περιοχή θα συναντήσει κανείς και ξένους καθώς ξεκίνησαν, ήδη, οι πτήσεις της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair προς το αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΧΑΝΙΑ: Πανομοιότυπη εικόνα καταγράφεται για τις μέρες του Πάσχα σε δύο από τους κύριους τουριστικούς πόλους της Κρήτης. Η κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους «υποτονική». Στις δύο περιοχές έχουν ανοίξει σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία και η πληρότητα δεν ξεπερνά το 65-70%. Οι ξενοδόχοι αναμένουν το «κύμα» των ξένων επισκεπτών που όμως δεν θα εμφανιστεί ταυτόχρονα στις δύο περιοχές. Στα Χανιά αναμένεται μετά τις 20-25 Απριλίου, όταν θα πραγματοποιείται το σύνολο των φετινών αεροπορικών δρομολογίων. Αντίθετα, στο Ηράκλειο αναμένεται ένα διάστημα χαμηλής κίνησης αμέσως μετά το Πάσχα και μέχρι τις 10 Μαΐου οπότε αναμένονται τα πρώτα μεγάλα «κύματα» ξένων επισκεπτών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Πολύ λίγα από τα 300 ξενοδοχεία του νησιού με λιγότερες από 5.000 κλίνες (από τις συνολικά 30.000) υπολογίζεται ότι άνοιξαν την περίοδο του Πάσχα. Η μείωση είναι εμφανής σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά Χρ. Τετράδη, η μείωση των Ελλήνων επισκεπτών κατά την Πασχαλινή περίοδο ίσως φθάνει ακόμα και το 60%-70% σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2009. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι προτίμησαν να ανοίξουν από τις 25 Απριλίου οπότε αναμένουν τα πρώτα γκρουπ των ξένων τουριστών. Αισιοδοξία για διψήφιο ποσοστό αύξησης των επισκεπτών από το εξωτερικό αλλά και για αύξηση τζίρου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού, καθώς κατάφεραν να πετύχουν αυξήσεις τιμών της τάξης του 5% από τους τουρ οπερέιτορ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Σε χαμηλά επίπεδα η Πασχαλινή κίνηση, αλλά οι ξενοδόχοι ποντάρουν σε νέα διψήφια αύξηση των ξένων επισκεπτών το καλοκαίρι, για τρίτη συνεχή χρονιά. Ταυτόχρονα, αισιοδοξούν ότι θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών. Βασίζουν αυτήν την εκτίμηση σε δύο στοιχεία: τη μείωση του κόστους των μετακινήσεων με πλοία κατά 50% ύστερα από την είσοδο δεύτερης εταιρίας στη γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Εξέλιξη που έριξε τις τιμές από 60 ευρώ για οδηγό και Ι.Χ στα 27-30 ευρώ (απλή διαδρομή), ενώ τα εισιτήρια των επιβατών κοστίζουν 7-8 ευρώ. Παράλληλα, αναμένονται περισσότεροι Βορειοελλαδίτες το φετινό καλοκαίρι καθώς από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και αεροπορική σύνδεση του νησιού με τη Θεσσαλονίκη (Aegean) κάθε Κυριακή και Τετάρτη. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σπ. Γαλατσάτος έκανε λόγο, μιλώντας στο Euro2day.gr, για «μυρμηγκιές αργόμισθων» που καταφθάνουν στο νησί για ελέγχους, χωρίς όμως να έχουν δοθεί ακόμα οι εγκρίσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς. Καθιστώντας κενό γράμμα τις σχετικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

ΠΙΕΡΙΑ: Ενθαρρυντική κίνηση καταγράφεται στην Πιερία και στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το φετινό Πάσχα θα είναι μια καλή περίοδος για τους ημιορεινούς προορισμούς της περιοχής. Εκτιμούν, μάλιστα ότι προδιαγράφεται ένα καλό καλοκαίρι για την Πιερία, με αυξημένες αφίξεις από τη βαλκανική ενδοχώρα

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *