ροή ειδήσεων

Τουρκοκύπριοι: “Δεν επιστρέφουμε εδάφη όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν”

Ο ψευδο-υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού καθεστώτος απέκλεισε την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)...
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται να σκληραίνει την στάση της στο εδαφικό, ζήτημα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ελληνοκύπριους για να αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης συνάγεται από δηλώσεις του «υπουργού» Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία «δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των εδαφών, τα οποία προέβλεπε το σχέδιο Ανάν».

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί πέρασαν δέκα χρόνια από το σχέδιο Ανάν και στο διάστημα αυτό έγιναν επενδύσεις στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι. «Πλέον, οι Τούρκοι έχουν συνδεθεί με την γη τους. Για αυτό τον λόγο, οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν (για το εδαφικό) δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστούν», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Ναμί απέκλεισε την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή ηγεσία πιστεύει, είπε ο κ. Ναμί, ότι τα ΜΟΕ της νέας περιόδου είναι τα εξής: αποναρκοθέτηση, σύνδεση των δικτύων τηλεπικοινωνίας, ελεύθερη διακίνηση των τουρκοκυπριακών εμπορευμάτων και συνεργασία στους τομείς της παιδείας και του αθλητισμού.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μεβλούτ Τσαβούζογλου, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται ώστε να διευκολύνει και επιταχύνει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, αλλά και υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μετά την εξεύρεση λύσης, συνέχισε, και η "βόρεια" Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την εφαρμογή του κεκτημένου η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη με ειδικούς και με σχέδια, παραπέμποντας στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε με τον "υπουργό" εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί για το θέμα αυτό.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *