ροή ειδήσεων

Χάνουμε τους Ρώσους τουρίστες

Πέρσι οι Ρώσοι τουρίστες ήταν οι πρωταθλητές της τουριστικής σεζόν. Με 1,3 εκατ. αφίξεις και άλλα 1,3 δισ. ευρώ έσοδα έκαναν την έκπληξη... και αποτέλεσαν την απαραίτητη «τονωτική ένεση» τη στιγμή που οι ελληνικοί προορισμοί επιχειρούσαν δυναμικό comeback στη διεθνή τουριστική αρένα.

Φέτος όμως τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο ρυθμός των κρατήσεων εμφανίζεται κατά 20% μειωμένος σε σύγκριση με πέρσι, ενώ μέχρι στιγμής μόλις ένας στους πέντε Ρώσους που αναμενόταν να επισκεφτούν τη χώρα έχουν προχωρήσει σε κράτηση. Αν μάλιστα η ζήτηση εξακολουθήσει να είναι μειωμένη, τότε στην ουσία ανατρέπονται όλες οι εκτιμήσεις για 1,4 εκατ. αφίξεις από τη ρωσική αγορά.

Αν και η Ελλάδα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, η συνεχιζόμενη καταβύθισης της ισοτιμίας του ρουβλίου περιορίζει την οικονομική δυνατότητα των υποψήφιων ταξιδιωτών. Και όλα αυτά την ώρα που το 2013 οι Ρώσοι κατετάγησαν πέμπτοι στις αφίξεις, κερδίζοντας τον τίτλο της πλέον ανερχόμενης τουριστικής δύναμης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Όπως λέει όμως το ρεπορτάζ, το μερίδιο των επισκεπτών που χάνει η Ελλάδα, δεν φαίνεται να το κερδίζει κάποια άλλη ανταγωνίστρια χώρα. Πρόκειται δηλαδή για τουρίστες που ενώ αρχικά προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν, τελικά δεν θα προχωρήσουν σε κράτηση.

Η ανησυχία για το ρυθμό των κρατήσεων είναι έκδηλη, ειδικά στους προορισμούς των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, οι οποίοι πέρσι υποδέχτηκαν το μεγαλύτερο όγκο των Ρώσων. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, οι ξενοδόχοι δίνουν μάχη, καταρχήν για να διατηρήσουν και δευτερευόντως να αυξήσουν τα περσινά ποσοστά αφίξεων, προσφέροντας ακόμη πιο ευνοϊκά πακέτα.

Το στοίχημα της βίζας

Όλες οι ελπίδες προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα βρίσκονται πλέον στις διεργασίες για τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας, και ιδιαίτερα στη χορήγηση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδου. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών θεωρήσεων, η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική ροή καταρχήν από τη Ρωσία και σε δεύτερη φάση από την Κίνα.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά αλλαγών στους κανόνες χορήγησης θεώρησης, μεταξύ των οποίων:

- Μείωση της προθεσμίας από 15 σε δέκα ημέρες για την εξέταση της αίτησης και τη λήψη της σχετικής απόφασης

- Δυνατότητα υποβολής της αίτησης θεώρησης σε προξενεία άλλων χωρών της ΕΕ, εφόσον το αρμόδιο για τη διεκπεραίωση της αίτησης κράτος μέλος δεν είναι παρόν ούτε εκπροσωπείται

- Σημαντικές διευκολύνσεις για τακτικούς ταξιδιώτες, όπως η υποχρεωτική έκδοση θεώρησης πολλαπλών εισόδων τριετούς ισχύος

- Απλούστευση του εντύπου της αίτησης και η δυνατότητα υποβολής αίτησης μέσω διαδικτύου

- Δυνατότητα των κρατών μελών να θεσπίζουν ειδικά καθεστώτα για τη χορήγηση στα σύνορα θεωρήσεων ισχύος μέχρι και 15 ημερών σε μια χώρα του Σένγκεν

- Δυνατότητα των κρατών μελών να διευκολύνουν την έκδοση θεώρησης για επισκέπτες που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν σημαντικές εκδηλώσεις

- Καθιέρωση ενός νέου τύπου θεώρησης («θεώρηση περιοδείας») που θα επιτρέπει σε νόμιμους ταξιδιώτες να κυκλοφορούν στη ζώνη του Σένγκεν για ένα έτος το πολύ (χωρίς όμως δικαίωμα παραμονής σε ένα κράτος μέλος πάνω από 90 ημέρες για κάθε περίοδο 180 ημερών).

Στο τέλος του μήνα πάντως διοργανώνεται από τον γνωστό ρωσικό tour operator Labirint στην Αθήνα ελληνορωσικό φόρουμ (23 έως τις 27 Απριλίου), με τη συμμετοχή 1.200 τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων. Η συγκυρία φαίνεται να είναι κατάλληλη, καθώς η επίσκεψη των Ρώσων πρακτόρων μπορεί να δώσει τελικά το έναυσμα για την επανάκαμψη της ρωσικής αγοράς.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *