ροή ειδήσεων

Εφαρμόζεται ο τρίτος νόμος της ανθρώπινης βλακείας στην πολιτική σκηνή της χώρας μας;


Ο Κάρλο Μ. Τσιπόλα (1922-2000), Ιταλός ιστορικός της οικονομίας, στο βιβλίο του με τίτλο «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας», που εξέδωσε...
για πρώτη φορά το 1976, αναφέρει τρεις βασικούς νόμους της ανθρώπινης βλακείας. Το κείμενο του, επιστημονικά τεκμηριωμένο, στηρίχθηκε σε πειραματική έρευνα, που ο πληθυσμός της χωρίστηκε σε πέντε βασικές ομάδες [1]: α/ τους εργάτες, που δουλεύουν με μεροκάματο και κάνουν χειρονακτικές εργασίες β/ τους καταρτισμένους υπαλλήλους γ/ τους φοιτητές δ/ το διοικητικό προσωπικό ε/ τους καθηγητές. Επίσης, επέκτεινε την έρευνα του, δεδομένου ότι οι νόμοι του έβρισκαν εφαρμογή σε όλο τον πληθυσμό του πειράματός του, γεονός που τον εξέπληξε, σε μία ειδικά επιλεγμένη ομάδα, την πραγματική ελίτ, τους βραβευμένους με Νομπέλ[2]. Το αποτέλεσμα της έρευνας επιβεβαίωσε «την παντοδυναμία της φύσης», όπως αναφέρει.

Ο διατιθέμενος χώρος, προφανώς δεν επιτρέπει την πλήρη αναφορά των νόμων, άλλωστε ο αναγνώστης μπορεί να προστρέξει στην παρατιθέμενη βιβλιογραφία, αλλά θα αρκεστούμε στον τρίτο [3], ο οποίος αναφέρει, σύμφωνα με τον Τσιπόλα: «Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημιά σε ένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζει κάποιο πλεονέκτημα για το ίδιο. πολλές φορές, μάλιστα, το ίδιο υφίσταται μιαν απώλεια.»

Επειδή λοιπόν, η παραγωγή βλακών δεν είναι ταξική [4],σύμφωνα με τον Ε. Λεμπέση (απόστολο της αξιοκρατίας και του εκσυγχρονισμού, όπως τον αποκαλεί ο Παναγιώτης Φωτέας [5]) : «Ο βλαξ υπουργός, ο αγόμενος κα φερόμενος υπό των υπαλλήλων του και τα μέλη ενός εργατικού σωματείου, τα οποία εκμεταλλεύεται ο πονηρός εργατοκάπηλος, αποτελούν δύο αντίθετα παραδείγματα του γεγονότος», δηλαδή, επιβεβαιώνει και αυτός την: παντοδυναμία της φύσης!

Σήμερα, βλέπουμε, προβεβλημένα πρόσωπα, να προβαίνουν σε πράξεις που επιβεβαιώνουν τον ανωτέρω κανόνα και στη συνέχεια να ζητούν τη στήριξή μας!

Η επιλογή, του τρίτου νόμου έγινε, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διαδραματίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις όποιες επιλογές μας, στα πλαίσια του πολιτεύματός μας, εν όψει των ευρωεκλογών και τους ΟΤΑ.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με τιμή

Μιχαήλ Β. Μαντικός
Σμήναρχος ε.α


Υποσημειώσεις

[1] Carlo M. Cipolla , «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας», εκδ. Κέρδος, Αθήνα 2012, σελ. 30

[2] ο.π σελ. 31

[3] Carlo M. Cipolla , «ALEGRO MA NON TROPPO- Δοκίμιο Περί Ανθρώπινης Βλακείας», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1997,σελ. 78

[4] Ε. Λεμπέσης, «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΑΖΑ ΚΑΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΡΟΝΩ ΒΙΩ», εκδ. Οι εκδόσεις των φίλων, Αθήνα 2002, σελ. 135. Το δοκίμιο δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών», το 1941

[5] ο.π σελ. 22


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *