ροή ειδήσεων

Πόσο υγιεινά είναι τα κατεψυγμένα θαλασσινά

Τρώτε κατεψυγμένα τρόφιμα; Θα δίνατε στο παιδί σας κατεψυγμένο ψάρι ή κατεψυγμένα θαλασσινά; Θεωρείτε ότι είναι εξίσου ή λιγότερο θρεπτικά... σε σχέση με τα μη κατεψυγμένα; Κρατάνε ή έχουν χάσει όλες τις βιταμίνες τους;

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά αν τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή ενός παιδιού και όχι μόνο.

Το υψηλό κόστος, η δυσπιστία όσον αφορά στην ποιότητα τους, η δύσκολη πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, η ιδιαιτερότητα στο καθάρισμα και το μαγείρεμα, ιδίως για νεαρότερες νοικοκυρές, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης τους από τους μεγάλους και ακόμη περισσότερο από τα παιδιά.

Πολύ κακώς βέβαια καθώς μας προσφέρουν πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες, καλά απαραίτητα ω3 λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος (απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρά μας, την ανάπτυξη στα παιδιά και πολλά άλλα) και ο ψευδάργυρος (ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού μας συστήματος).

Για όλα αυτά, σύμφωνα με την Ανώτατη Επιτροπή Διατροφής του Υπουργείου Υγείας, είναι απαραίτητες τουλάχιστον έξι μικρομερίδες ( 60 γρ. η μικρομερίδα) την εβδομάδα ή 2 φορές ψάρια–θαλασσινά την εβδομάδα.
Επίσης η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας για τα Τρόφιμα) αναφέρει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 250 mg ω3 λιπαρών την ημέρα (δηλαδή περίπου 100 γρ. θαλασσινά ή 60 – 80 γρ. ψαριού ημερησίως).

Δυστυχώς αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει. Και ποια είναι η λύση; Τι είναι οικονομικό, εύκολο, πρακτικό και εύκολα προσβάσιμο; Μια λύση θα μπορούσε να είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα, Είναι όμως υγιεινά και ασφαλή;

Στην ερώτηση, αν είναι ασφαλή, οι ειδικοί λένε ότι αν πληρούνται οι προδιαγραφές κατάψυξης και συντήρησης, σαφέστατα και είναι. Όσον αφορά τώρα στο αν είναι εξίσου υγιεινά με τα «φρέσκα», οι ειδικοί απαντούν βάσει των στοιχείων που διαθέτουν από επιστημονικά δεδομένα και συγκριτικά στοιχεία.

Βασικά τους συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά τους, η βιταμίνη Α και D, η Β12, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος (που είναι και τα συστατικά που θέλουμε να πάρουμε αναλλοίωτα από το ψάρι ή τα θαλασσινά), δεν επηρεάζονται καθόλου από την κατάψυξη και περιέχονται σε αντίστοιχες ποσότητες και στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα προϊόντα.

Όσον αφορά τώρα στα ω3 λιπαρά, που οπωσδήποτε θέλουμε να πάρουμε από ένα ψάρι, αυτά επηρεάζονται και αλλοιώνονται από τον αέρα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Στα κατεψυγμένα η κάλυψη με πάγο (επίπαγος) απομονώνει το αλίευμα, ενώ και η κατάψυξή τους τα διατηρεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία μείωση ή αλλοίωση στα καλά ω3 λιπαρά τους. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το ΕUFIC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα),δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά.

Σε τελική ανάλυση, ακόμη και να υπήρχε μικρή μείωση της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών, που ξαναλέμε ότι δεν υπάρχει, από το να μην τρώει ένα παιδί ή ένας ενήλικας ψάρι καθόλου, επειδή η μαμά φοβάται ότι δεν είναι σίγουρα φρέσκο και ασφαλές αυτό που πληρώνει για φρέσκο, ή επειδή δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να το καθαρίσει, σίγουρα, σαφέστατα οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση κατεψυγμένου τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, που είναι και η σύσταση για την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών.
Πηγή: neadiatrofis.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *