ροή ειδήσεων

Όταν οι παιδικές χαρές σκορπούν... τρόμο!

Καταγγελίες για παράνομους παιδότοπους με λεφτά του ΕΣΠΑ

Ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του κι άλλο ένα θα το ακολουθεί για πάντα ο τρόμος. Παιδότοποι, παιδικές χαρές και Λούνα Παρκ έχουν μετατρέψει τη χαρά των παιδιών μας σε… εφιάλτη! Γιατί; Διότι η εφαρμογή των νόμων σε τούτη δω τη χώρα είναι επιλεκτική!

Αντί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης να σπεύσει να συμμαζέψει τις εγκληματικές αμέλειες με τις επικίνδυνες παιδικές χαρές, στους παιδότοπους και στα Λούνα Παρκ της ντροπής, σπεύδει να υπενθυμίσει το πόσο αυστηρό είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. Ναι, ο νόμος είναι ως πρέπει αυστηρός. Αλλά γιατί τονίζουν την αυστηρότητα του όταν αυτός δεν εφαρμόζεται;

Παράνομοι παιδότοποι με λεφτά ΕΣΠΑ!

Τον Νοέμβρη του 2011 ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Πιντζόπουλος έθιγε στο τοπικό δίκτυο Κρήτη TV το θέμα των παράνομων παιδότοπων: «Κάποιοι δεν έχουν καθόλου άδεια και πιστεύω ότι είναι οι περισσότεροι. Κάποιοι άλλοι έχουν άδεια κυλικείου. Και κάποιοι σοβαροί άνθρωποι έχουν άδεια παιδότοπου και λειτουργούν σαν παιδότοποι. Η πλειονότητα όμως λειτουργεί παρανόμως. Εκτός από το ότι δεν έχουν άδεια παιδότοπου, λειτουργούν παράνομα και σαν παιδικοί σταθμοί»!

Το θέμα της λειτουργίας παράνομων και κυρίως επικίνδυνων παιδότοπων είναι ένα θέμα αρκετά παλιό. Από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη. Από το 2007 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτη κατήγγειλε στη Βουλή και παράλληλα ρωτούσε τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο: «Υπάρχουν παιδότοποι, που λειτουργούν για αρκετό διάστημα χωρίς άδεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και τις ειδικές γνώσεις παιδαγωγικής. Χαρακτηριστικό της παρούσας κατάστασης, είναι ότι δεν υπάρχει μια σαφής καταγραφή του αριθμού των παιδότοπων, που λειτουργούν σήμερα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις και ελλείψεις στους ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Επειδή εξαιτίας της παράνομης λειτουργίας και των ελλείψεων σε πολλούς παιδότοπους τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών». Από το 2007 όλα αυτά και φτάνουμε στον φετινό τραγικό Απρίλη που ένα παιδάκι σκοτώνεται τη στιγμή της χαράς του σε έναν παιδότοπο-λούνα παρκ της κακιάς ώρας!

Στην άλλη όψη του νομίσματος και μετά από καταγγελίες των αρμόδιων φορέων διαπιστώνουμε ότι δεν είναι λίγοι οι παιδότοποι οι οποίοι στα χαρτιά αδείας δεν αναφέρονται ως τέτοιοι αλλά ως Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Γιατί αυτό; Όπως έχει καταγγείλει ο Γ. Πιντζόπουλος, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την επιχείρηση τους μέσω ΕΣΠΑ!!!



Μέχρι και καλλιέργεια χασίς έχει εντοπιστεί σε παιδότοπο!

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθη μία ιδιοκτήτρια παιδότοπου στη Μυτιλήνη διότι εντοπίστηκε από την αστυνομία να καλλιεργεί κάνναβη σε γλάστρες ακόμη και μέσα στον παιδότοπο!

Τι προβλέπει ο νόμος για παιδότοπους και παιδικές χαρές;

Υπεύθυνος κατά το νόμο την σωστή λειτουργία των παιδότοπων-παιδικών χαρών είναι η ΕΒΕΤΑΜ (Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας/Τομέας Παιδότοπων). Τις άδειες τις δίνουν οι Δήμοι. Αυτεπάγγελτους ελέγχους δε νομιμοποιείται να κάνει η ΕΒΕΤΑΜ διότι απλά αυτό έχει προβλέψει ο Νόμος! Μόνον δημοτικοί υπάλληλοι ή αστυνομικοί μετά από σχετική καταγγελία μπορούν να ελέγξουν ή να παρέμβουν. Δηλαδή τι; Τα παιδιά είναι αφημένα ουσιαστικά στην ευσυνειδησία του κάθε ιδιοκτήτη παιδότοπου!

Κι ένα ακόμη εξοργιστικό στοιχείο είναι αυτό που θέλει τους παιδότοπους που ανοίγουν σε τουριστικές περιοχές να αδειοδοτούνται απλά και μόνον από τον ΕΟΤ χωρίς άδεια της ΕΒΕΤΑΜ. Γιατί άραγε; Για την αποφυγή της γραφειοκρατίας η οποία θα βλάψει το… success story!



Από την άλλη, πάντως, το νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση Υ.Α 28492/2009, ΦΕΚ Β΄931 είναι πολύ αυστηρό –όπως πρέπει να είναι- με τη διαφορά, όμως, ότι δεν εφαρμόζεται. Προβλέπει μεταξύ άλλων: να μη γειτνιάζει ο χώρος της παιδικής χαράς με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης, να διαθέτει βρύση με πόσιμο νερό, να έχει σωστή περίφραξη, να διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, να διαθέτει σημεία σκίασης από τον ήλιο κτλ. Σε ότι δε αφορά τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένος ο εξοπλισμός θα πρέπει να έχει ελεγχθεί εάν έχει γίνει χρήση αμίαντου, τοξικών ή εύφλεκτων χρωμάτων κτλ.

Εδώ υπήρχε μέγιστη ευθύνη των περισσότερων Δήμων της χώρας οι οποίοι δεν έχουν εναρμονιστεί με την Υπουργική Απόφαση με αποτέλεσμα να λειτουργούν αυτήν την στιγμή παιδικές χαρές που είναι άκρως επικίνδυνες και ακατάλληλες για τα παιδιά. Να επισημάνουμε ότι σε κάθε Δήμο υπάρχει Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών. Πολλές δε Επιτροπές έσπευσαν να δημιουργηθούν –κατά παράβαση της Υ.Α του 2009- μόλις το 2012 (και αρκετές άλλες μέσα στο 2013!). Πολλές δε, δεν έχουν αντικείμενο εργασίας ελλείψει χρημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Και αντί να σφραγίζονται παιδικές χαρές –σε ελάχιστους Δήμους της χώρας έχει γίνει αυτό- αφήνονται ανοιχτές!

Καρκινογόνος μόλυβδος στις μούρες των παιδιών

Το 2009 στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, για το πόσο ασφαλείς είναι οι παιδότοποι –εξωτερικοί και εσωτερικοί- διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών περιελάμβαναν φουσκωτά παιχνίδια που το πλαστικό ήταν φουλ στον μόλυβδο! Ανάλογη έρευνα δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας σε συντονισμένη μορφή, αντιθέτως οι αρχές κινητοποιούνται μόνον κατόπιν καταγγελίας, αν κάποιος γονέας προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά από ατύχημα ή στην χειρότερη περίπτωση αν συμβεί κάτι τραγικό και το θέμα έρθει αυτόματα στη δημοσιότητα οπότε οι αρχές λειτουργούν αυτεπάγγελτα. Σε ότι αφορά στο θέμα του PVC στα φουσκωτά παιχνίδια, κανονικά και με βάση το νόμο επιβάλλεται να έχουν την ένδειξη «lead free» που σημαίνει ότι το υλικό δεν περιέχει καρκινογόνο μόλυβδο.



Χιλιάδες τραυματισμοί στην ΕΕ

Σύμφωνα πάντως με παλαιότερες έρευνες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τραυματίζονται κοντά στα 300.000 παιδιά κάθε χρόνο σε παιδότοπους και παιδικές χαρές. Περιστατικά τα οποία αποδίδονται από τους ειδικούς στον μη ασφαλή εξοπλισμό που επιλέγουν κάποιοι ώστε να στήσουν μία επιχείρηση για την πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά. Στη χώρα μας χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι καταγεγραμμένοι τραυματισμοί παιδιών σε παιδικές χαρές μόνον της Αττικής σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος του 2012 έφτασαν τους 777!

Πριν από λίγο καιρό ένα παιδάκι που έπαιζε σε παιδική χαρά στο χωριό του στον Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης έχασε το δάχτυλο του εξαιτίας κάποιων χαλασμένων οργάνων που άφηναν να χάσκουν επικίνδυνα τα παλιοσίδερα!



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *