ροή ειδήσεων

Τα τσάρτερ της ανάπτυξης

Όλα δείχνουν πως θα ξεπεραστεί και ο στόχος των 18,5 εκατ. αφίξεων. Ανακάμπτουν οι βασικές αγορές-δεξαμενές» του ελληνικού τουρισμού...

Από τη Βίκυ Κουρλιμπίνη

Τα νούμερα είναι φέτος με τη μεριά του ελληνικού τουρισμού: Ακόμα και ο δεύτερος, αναθεωρημένος στόχος των 18,5 εκατ. αφίξεων -μετά την εκτίμηση για 18 εκατ. στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς- φαίνεται πλέον πολύ «εύκολος» και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι ορατό το ενδεχόμενο των 19 εκατ. ταξιδιωτών.

Ήδη, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις, γεγονός που αποδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των ελληνικών προορισμών. Πέρυσι η προσέλευση των ξένων τουριστών αντιστοιχούσε σε 17,9 εκατ. άτομα και τα έσοδα έφτασαν στα 11,9 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, ο δρόμος μέχρι το δεύτερο απανωτό ρεκόρ για τον τουρισμό δεν είναι «μακρύς», εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις θα καλυφθούν.

Αυτό φανερώνουν, άλλωστε, και τα στοιχεία των προ-κρατήσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται σιγά-σιγά στις βασικές τουριστικές πηγές για την Ελλάδα. Τα μηνύματα για αύξηση των πακέτων που κλείνονται για τους εγχώριους προορισμούς έρχονται από παντού. Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να μεγαλώσει το τουριστικό της μερίδιο στην αγγλική αγορά, την ώρα που οι «ανταγωνίστριες» Ισπανία και Τουρκία κινούνται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Στη γερμανική αγορά, επίσης, η αύξηση της κίνησης έγινε εμφανής ήδη από την αρχή του χρόνου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Όπως λέει το ρεπορτάζ, η ροή από τη Γερμανία αναμένεται να είναι κατά 20% ανεβασμένη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που δείχνουν, εξάλλου, και οι πουλήσεις των tour operators κατά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο είναι καθοριστικό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Κι αυτό δεδομένου πως οι Γερμανοί είναι λάτρεις του early booking.

Ταυτόχρονα, η κίνηση από τις σκανδιναβικές χώρες θα εμφανίσει άνοδο της τάξεως του 10%-11% κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις των παραγόντων τής εκεί σχετικής αγοράς. Σε απόλυτους αριθμούς, οι εν λόγω τουρίστες θα αγγίξουν τους 800.000.

Η Ελλάδα κερδίζει και την Αυστρία. Όπως επισημαίνουν οι κυριότεροι tour operators της αυστριακής αγοράς, υπάρχει σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2014. Εκπρόσωποι των μεγάλων τουριστικών ομίλων κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Αύξηση χωρητικότητας
Εν όψει νέου ρεκόρ στον τουρισμό, οι αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν τη χωρητικότητα, με την Aegean Airlines να διαθέτει φέτος 13 εκατομμύρια θέσεις στο επιβατικό κοινό, μέγεθος αυξημένο κατά 1,15 εκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι. Η εισηγμένη συνδέει την Ελλάδα με συνολικά 32 χώρες και 87 προορισμούς εξωτερικού, αλλά και με 17 νέους (εξωτερικού).

Επίσης, θα προσθέσει 5 νέα αεροσκάφη, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα 50. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές που ανοίγει ο τουρισμός οδήγησαν και στη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Ryanair, η οποία από την 1 η Απριλίου πετάει προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο, Πάφο, Λονδίνο και Μιλάνο. Από την εγχώρια αγορά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Easyjet, που έχει εγκαινιάσει 9 δρομολόγια, μετρώντας πλέον 63, από και προς την Ελλάδα.
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *