ροή ειδήσεων

Ανάσταση το Πάσχα για τον τουρισμό

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Με τιμές μειωμένες σε ορισμένες περιοχές ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας... υποδέχονται τους επισκέπτες του Πάσχα.

Κέρκυρα

Ελπίδα των επαγγελματιών του χώρου είναι να τονωθεί με αυτό τον τρόπο η τουριστική κίνηση που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα είναι οι αφίξεις στις νησιωτικές περιοχές, ενώ σε παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα ή η Πάτμος η πληρότητα των καταλυμάτων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 100%.

Αντιθέτως, σε ορεινές περιοχές, όπου οι ξενοδόχοι απευθύνονται κυρίως σε ελληνικό κοινό το οποίο έχει πληγεί από την κρίση, η εικόνα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα, Γιάννη Βασιλάκου, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι στιγμής στην περιοχή οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι ενώ η γενική κίνηση εμφανίζει μείωση μεγαλύτερη του 80% σε σχέση με το 2008. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Φοινικούντας, η οποία προσελκύει επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η πληρότητα είναι χαμηλή και ότι οι Ελληνες επισκέπτες μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει φέτος με το Ορθόδοξο φαίνεται ότι ευνοεί προορισμούς δημοφιλείς στο εξωτερικό όπως η Σαντορίνη.

Οπως προκύπτει από την έρευνα αγοράς που έκανε το «Εθνος», το κόστος της διαμονής σε δέκα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Πάσχα ξεκινά από 35 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα με παροχή πρωινού.

Πήλιο - Βολος

Σε πολλές περιπτώσεις, στις τιμές των δωματίων συμπεριλαμβάνονται το αναστάσιμο δείπνο και το εορταστικό γεύμα του Πάσχα ενώ όταν αυτά χρεώνονται επιπλέον, ο μέσος όρος του κόστους διαμορφώνεται από 10 έως 15 ευρώ κατ' άτομο.

Πήλιο - Βολος
Αγγίζει ήδη το 80% η πληρότητα

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται τα ποσοστά πληρότητας στο Πήλιο και στον Βόλο. Στην Πορταριά, τη Μακρινίτσα και την πόλη του Βόλου η πληρότητα αγγίζει ήδη το 80%, ενώ σε άλλες περιοχές του Πηλίου, όπως η Τσαγκαράδα και οι Μηλιές, φτάνει το 60%. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης λέει ότι «υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια. Τα δωμάτια σε ξενοδοχεία τριών αστέρων κοστίζουν από 50 έως 90 ευρώ και σε τεσσάρων αστέρων από 70 έως 120 ευρώ. Πολλά ξενοδοχεία δίνουν πακέτα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα».

Σαντορίνη

Σαντορίνη
Αναμένουν τουρίστες και από το εξωτερικό

Για αυξημένη κίνηση σε σχέση με πέρυσι και για πληρότητα που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 90% κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι στη Σαντορίνη. «Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα συμπίπτει με αυτό των Καθολικών και το ότι η Aegean έχει αυξήσει τις θέσεις στα αεροπλάνα της έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουμε και τουρίστες από το εξωτερικό», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Καραμολέγκος. Ο ίδιος εξηγεί πως φέτος είναι ανοιχτά περισσότερα ξενοδοχεία από ό,τι πέρυσι το Πάσχα και επισημαίνει πως το κόστος ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 40 ευρώ με πρωινό.

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Από 40 έως 100 ευρώ οι τιμές με πρωινό

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ορεινός τουρισμός, εξαιτίας του ότι απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στο ελληνικό κοινό που έχει πληγεί λόγω κρίσης, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα Γιάννης Βασιλάκος. Ο ίδιος εξηγεί ότι μέχρι στιγμής η πληρότητα για το Πάσχα διαμορφώνεται στο 50-60%, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πέρυσι, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις για βελτίωση της εικόνας. Οι τιμές διαμορφώνονται από 40 ευρώ με πρωινό και μέχρι 100 ευρώ σε 5άστερο ξενοδοχείο με παροχές.

Πάτμος

Κέρκυρα
Αύξηση επισκεπτών κατά 10%

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτόν τον λόγο είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να βρεθεί δωμάτιο μέσα ή κοντά στην πόλη, αφού η πληρότητα ξεπερνά το 95%. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του νησιού Δημήτρης Χαρίτος λέει: «Εχουμε αύξηση των επισκεπτών της τάξης του 10% σε σχέση με πέρυσι. Περισσότερες επιλογές υπάρχουν σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 10-12 χιλιομέτρων από την πόλη. Οι τιμές για σε ξενοδοχεία τριών αστέρων είναι στα επίπεδα των 60-70 ευρώ και σε τεσσάρων αστέρων 120-130 ευρώ με ημιδιατροφή».

Μονεμβασιά

Πάτμος
ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ 100% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

Από 35 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν οι τιμές για στην Πάτμο, έναν παραδοσιακό προορισμό για το Πάσχα. Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Αννα Ρωμαίου εμφανίζεται αισιόδοξη, αφού, όπως λέει, τα στοιχεία προοιωνίζονται αυξημένη τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι. «Οι τιμές έχουν πέσει κατά 50-60% και εκτιμούμε ότι η πληρότητα των καταλυμάτων θα αγγίξει το 100%», λέει. «Αλλωστε οι Ελληνες κλείνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή»?.

Ναύπλιο

Μονεμβασιά
ΔΙΑΜΟΝΗ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ

Το 60% της δυναμικότητάς τους έχουν καλύψει μέχρι στιγμής τα ξενοδοχεία στη Μονεμβασιά για τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας και σύμβουλο της διοικούσας επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Δ. Πολλαλή, παρά το ενδιαφέρον του κοινού για την περιοχή οι Ελληνες, στους οποίους και απευθύνονται κατά κύριο λόγο τα ξενοδοχεία την περίοδο αυτή, λόγω κρίσης προτιμούν να περάσουν το Πάσχα σε συγγενείς ή φίλους. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ για διανυκτέρευση δύο ατόμων με πρωινό.

Χαλκιδική

Ναύπλιο
ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Αυξημένη κατά 10-15% σε σχέση με πέρυσι προβλέπεται η τουριστική κίνηση στο Ναύπλιο. «Υπάρχουν κρατήσεις, πιστεύουμε ότι την τελευταία στιγμή θα υπάρξει ανοδική πορεία», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Π. Μωριάτης. «Οι περισσότεροι κλείνουν για ένα διήμερο, ενώ παρατηρείται πολύ μικρή ζήτηση για τριήμερα». Το κόστος της διαμονής δεν έχει μεταβληθεί από πέρυσι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ ανά δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Κρήτη

Χαλκιδική
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

Λόγω του ότι φέτος το Πάσχα είναι νωρίτερα, στη Χαλκιδική θα έχει ανοίξει μόνο το 10% των ξενοδοχείων. Η πληρότητα φτάνει αυτήν τη στιγμή στο 60%, ενώ οι τιμές βρίσκονται στα επίπεδα των 50-60 ευρώ για ξενοδοχείο 3 αστέρων και των 80-100 ευρώ για ξενοδοχείο 4 αστέρων. «Στα ξενοδοχεία που χρεώνουν επιπλέον τα εορταστικά γεύματα, οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ το άτομο», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γρ. Τάσσιος και συμπληρώνει ότι οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται από Βούλγαρους και Ρουμάνους.

Αρκαδία

Κρήτη
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

Σχετικά ικανοποιητικός κρίνεται από τους φορείς του τουρισμού ο αριθμός των κρατήσεων που έχει γίνει για το Πάσχα. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εκτιμά ότι η πληρότητα φτάνει το 50%. «Οι τιμές σε ξενοδοχεία τριών αστέρων βρίσκονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 50-60 ευρώ και σε αυτά των τεσσάρων αστέρων στα 70-80 ευρώ. Τις περισσότερες φορές τα ξενοδοχεία βγάζουν πακέτα σε αυτές τις τιμές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα εορταστικά γεύματα», σημειώνει.

Αρκαδία
ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οι παραλιακές περιοχές της Αρκαδίας θα πλημμυρίσουν από κόσμο, αφού η πληρότητα φτάνει ήδη το 85%. Αντίθετα, στα ορεινά η εικόνα είναι λιγότερο αισιόδοξη, αφού έχει κλείσει το 40%-50% των δωματίων. «Οι τιμές αρχίζουν από 50 ευρώ στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και φτάνουν τα 120 ευρώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα εορταστικά γεύματα, όπου διοργανώνονται», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Κώστας Μαρινάκος.

Στέλιος Βογιατζάκης - Κατερίνα Ροββά

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *