ροή ειδήσεων

Μουσείο για τους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία

Ένα Μουσείο που μιλά για τους Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας με "θησαυρούς" που έχουν παραχωρήσει οικογένειες Αυστραλο-Ελλήνων...


Ένα πρωτότυπο ελληνικό μουσείο εγκαινίασε το Σάββατο σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας η κυβερνήτης της πολιτείας Μαρί Μπασίρ.


Στη Bindara, ένα απομακρυσμένο χωριό, επτά ώρες οδήγησης από το Σίδνεϊ και τέσσερις από το Μπρίσμπαν, με 1300 κατοίκους σήμερα, αναβίωσε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κεφάλαια της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, στην προσπάθειά τους να εισχωρήσουν στον οικονομικό ιστό της χώρας με τα cafe στην ύπαιθρο.

Αρχικά, το 1936 κτίστηκε το cafe από τρεις Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι, στη συνέχεια, έχτισαν δίπλα ακριβώς το Roxy Theatre που επρόκειτο να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των ντόπιων αλλά και επισκεπτών από όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό.

Ο εγγονός ενός εξ αυτών, του Πίτερ Φέρου, ο νομικός-συγγραφέας, Πίτερ Πρινέας, ανέλαβε τον συντονισμό του εξοπλισμού του Μουσείου, ενώ το 2006 εξέδωσε το βιβλίο «Katsehamos and the Great Idea», όπου περιγράφεται η Οδύσσεια των τριών συνεταίρων και απεικονίζεται το κλίμα της εποχής.

Σήμερα, μετά από επτά περίπου χρόνων πορείας ενός δρόμου «πλήρους εκπλήξεων, ικανοποίησης, αλλά και δυσχερειών, οικονομικής κυρίως φύσης, βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα αποτέλεσμα που έχει ξεπεράσει και αυτές τις προσδοκίες μας'» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο Πίτερ Πρινέας.

«Το Μουσείο αυτό «μιλά» για τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία από το 1890 μέχρι το 1950.

Κοίταζαν πώς να εισχωρήσουν στην τοπική οικονομία και τα cafe ήταν η πρώτη τους επιλογή. Μερικοί προχώρησαν μετά στην απόκτηση και λειτουργία κινηματογράφων. Το Roxy Theatre που χτίστηκε το 1936 και το Cafe στο Bingara είναι αντιπροσωπευτικά αυτής της εποχής, συμπληρώνονται, δε, σήμερα από το Μουσείο».

Το Μουσείο αυτό, θα συμπληρώσει ο ίδιος, «είναι γεμάτο από θησαυρούς που μας έχουν παραχωρήσει οικογένειες Αυστραλο-Ελλήνων πολύ πιο πέρα από τα σύνορα του Bindara».

Απ' όλα, βέβαια, πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε «ζωντανά», όπως ήταν και λειτουργούσαν τότε to Roxy Cafe και το Roxy Theatre. Όλα αυτά τα δένει και τους δίνει υπόσταση και ζωντάνια το σημερινό Mουσείο. Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι» θα πει ο Πίτερ Πρινέας ο οποίος έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Prineas Cafe στο Holbrook της N.N.Oυαλίας.

Το σχέδιο του Mουσείου ανήκει στην εταιρία Convergence Associates, από τη Μελβούρνη, που έχει σχεδιάσει και το Ιταλικό Μουσείο στο Carlton.

Κάθε χώρος, έχει τον δικό του αέρα και ρόλο χρησιμότητας. Το cafe, για παράδειγμα δίνει τη δυνατότητα, μέσω οπτικoακουστικού συστήματος, να ακούει ο επισκέπτης ιστορίες από ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μνήμες πελατών, με την υπόκρουση ελληνικής μουσικής.

Υπάρχουν οι βιογραφίες αξιόλογων Ελληνοαυστραλών που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στα cafe.

«Είναι μια απόδοση τιμής στον κάθε Ελληνοαυστραλό που έφτασε στην Αυστραλία από το 1817 και μετά. Mε την πάροδο του χρόνου, πιστεύω ότι θα γίνει τόπος προσκυνήματος για κάθε Έλληνα της Αυστραλίας και του κόσμου τελικά» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο Γιώργος Πούλος, μέλος της Επιτροπής του Μουσείου.

Η όλη αναβίωση του «ελληνικού ονείρου» που φέρει την ονομασία Roxy, σ' ένα απομακρυσμένο χωριό της Αυστραλίας, έχει πολύ πιο μεγάλες επεκτάσεις από τις φαινομενικές.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται μόνο για μια συγκεκριμένη ιστορία τριών ανθρώπων που δημιούργησαν κάτι συγκεκριμένο, αλλά για την αναβίωση του πνεύματος των μεταναστών που ήλθαν από τα χωριά τους στην άγνωστη γη, αποφασισμένοι να επιτύχουν και να κάνουν συνεχώς νέες κατακτήσεις.

Μιλά για το όραμα των σκαπανέων που δεν δείλιασαν να αναμετρηθούν με τις αντιξοότητες που βρέθηκαν στο διάβα τους και να δημιουργήσουν έργα που μιλούν για το ψυχικό τους σθένος, την τόλμη, την περηφάνια και το απτόητο πνεύμα τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *