ροή ειδήσεων

SOS: «Αιμορραγία» στο σύστημα ελέγχου του αίματος

Αχρηστεύουν ετησίως 30.000 ακατάλληλες μονάδες αίματος

Τεράστια είναι η οικονομική «αιμορραγία» από τη συλλογή και τον έλεγχο του αίματος. Οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων αναγκάζονται να...

αχρηστεύουν ετησίως 30.000 ακατάλληλες μονάδες αίματος.
Προσφέρονται από εθελοντές που δεν απαντούν ειλικρινά στο ερωτηματολόγιο (εάν έχουν πάρει φάρμακα ή είναι άρρωστοι), προκειμένου να πάρουν άδεια ή άλλη παροχή.
Η χώρα μας πληρώνει ετησίως 4 εκατομμύρια ευρώ στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για τις 30.000 μονάδες αίματος που εισάγει, προκειμένου να καλύψει το εθνικό μας έλλειμμα. Πληρώνει, επίσης, ετησίως 10 εκατομμύρια περισσότερα για τον ορολογικό έλεγχο, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο σχετικός διαγωνισμός.
Τα 96 κέντρα αιμοδοσίας υποχρεώνονται να πληρώνουν σήμερα με τιμές σχεδόν λιανικής αντιδραστήρια και λοιπό εξοπλισμό, τον οποίο θα μπορούσαν να προμηθεύονται κεντρικά και σε πολύ καλύτερη τιμή.
Εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος του ελέγχου παθήσεων, όπως σύφιλη και ηπατίτιδες Β και C είναι 17 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στα μόλις 7,5 εκατ. Ενδεικτικό της εξοικονόμησης που μπορεί να επιτευχθεί είναι ότι από πρόσφατο διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τιμή 6,28 εκατ. έναντι προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός έχει δρομολογηθεί, αλλά υπάρχουν ενστάσεις στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης των τεχνικών προδιαγραφών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προβληματισμοί για τον τρόπο προμήθειας, τις τεχνικές απαιτήσεις και το διαφαινόμενο υψηλό κόστος του αιμοδοσιακού πληροφοριακού συστήματος.
Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο σύστημα όφειλε να είναι αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού και όχι να γίνεται μαζί με τον διαγωνισμό για αντιδραστήρια και λοιπό υλικό. Με τον τρόπο αυτόν το κράτος θα αποκτούσε μια σταθερή πληροφοριακή βάση και το κόστος απόκτησης αντιδραστηρίων θα ήταν στη συνέχεια πολύ μικρότερο.
Εντονη κριτική ασκείται και στην πρόθεση να υπάρξει ένας προμηθευτής και για τα τέσσερα κέντρα αίματος. Το ενδεχόμενο αυτό ενδέχεται να διαμορφώσει μονοπωλιακές καταστάσεις, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το ότι το κράτος θα βρεθεί μελλοντικά σε δυσχερή θέση έναντι του μοναδικού προμηθευτή.
Οι γνωρίζοντες σχολιάζουν ότι ο διαγωνισμός είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχει ορισμένες «παιδικές ασθένειες». Πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες διαφάνειας, να διασφαλιστεί ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων και να εφοδιαστούν τα κέντρα αίματος με τεχνολογία αιχμής και υψηλή αυτοματοποίηση στους ελέγχους, όπως συνέβη και στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.
Η αιμοδοσία είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σχολίασε στο «Εθνος» ότι η εθελοντική προσφορά αίματος πρέπει να τονωθεί, εν όψει και της διακοπής της εισαγωγής αίματος από την Ελβετία. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, τις ελλείψεις θα επιβαρύνει και η διαθεσιμότητα για έναν μήνα των οδηγών ασθενοφόρων στα δημόσια νοσοκομεία.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *