ροή ειδήσεων

Στα 150 δισ. δολάρια τα ετήσια κέρδη από την «οικονομία της ντροπής»

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 150 δισ. δολαρίων ανέρχονται ετησίως τα κέρδη από την εξαναγκαστική εργασία κάθε μορφής με τα 99 δισ. να προέρχονται από την πορνεία, όπως αποκαλύπτει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στην τελευταία έκθεσή του. Τα θύματα του παράνομου και επονείδιστου αυτού πλουτισμού λογίζονται παγκοσμίως σε....


21 εκατομμύρια ανθρώπους και περισσότερα από τα μισά είναι γυναίκες και κορίτσια που εξαναγκάζονται σε πορνεία ή υφίστανται εκμετάλλευση σε κατ’ οίκον εργασία κυρίως ως οικιακοί βοηθοί.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, εφόσον από τα 21 εκατ. άτομα, τα 11,4 εκατομμύρια είναι γυναίκες και κορίτσια και τα 9,5 εκατομμύρια άνδρες και αγόρια. Αλλά η πιο ευάλωτη ομάδα, σύμφωνα με το ILO, είναι οι μετανάστες. Σε ό,τι αφορά τους άνδρες και τα αγόρια επιστρατεύονται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, τη γεωργία και τα ορυχεία.

Σχολιάζοντας τη σκαιότατη εικόνα που προέκυψε από την έρευνά τους, στελέχη του ILO δήλωσαν πως και οι ίδιοι σοκαρίστηκαν από τα πορίσματά της, ότι τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα από όσο είχαν αρχικά εκτιμήσει και ότι κανένα μερίδιο των κερδών αυτών δεν καταλήγει στις τσέπες των εργατών και ασφαλώς ούτε φορολογείται. Κάλεσαν τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το πρόβλημα αλλά παραδέχτηκαν τις εγγενείς δυσκολίες που ενέχει ένα τέτοιο καθήκον, καθώς η εξαναγκαστική εργασία ελέγχεται από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος. Προσέθεσαν, πάντως, πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να μεριμνήσουν για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν στην εξαναγκαστική εργασία και οι οποίες δεν είναι άλλες από τη φτώχεια και την έλλειψη εκπαίδευσης και επαγγελματικών ευκαιριών.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ, τόνισε πως «η τελευταία έκθεση τοποθετεί σε νέο επίπεδο την αντίληψή μας για τη διακίνηση ανθρώπων, την εξαναγκαστική εργασία και τη σύγχρονη δουλεία» και προσέθεσε πως τα τελευταία στοιχεία καθιστούν επιτακτική ανάγκη «να εξαλείψουμε το ταχύτερο δυνατόν αυτό το θεμελιώδες κακό που αποτελεί τόσο προσοδοφόρα πρακτική». Οπως υπογράμμισε ο κ. Ράιντερ, τα 2/3 των δυσθεώρητων κερδών που απορρέουν από τη σύγχρονη σκλαβιά προέρχονται από τη βιομηχανία σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων και τα υπόλοιπα από την εργασία κατ’ οίκον με κυριότερη εκείνη των κακοπληρωμένων ή και απλήρωτων οικιακών βοηθών και δευτερευόντως τη γεωργία και τον τομέα των κατασκευαστικών. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της μάστιγας, πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν εξαναγκαστεί σε εργασία βρίσκονται στην Ασία, το 18% στην Αφρική και σχεδόν το 10% στη Λατινική Αμερική.




Η εικόνα κάθε άλλο παρά απαλλάσσει, όμως, τον δυτικό κόσμο δεδομένου ότι τα ετήσια κέρδη από την εκμετάλλευση αυτή ανέρχονται ετησίως σε 46,9 δισ. δολάρια συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Ε.Ε. Ο ανεπτυγμένος κόσμος έρχεται εν ολίγοις δεύτερος μετά την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού στην οποία το σύνολο των ετήσιων κερδών από την εξαναγκαστική εργασία φθάνει στα 51,8 δισ. δολάρια. Σχολιάζοντας η Μπεάτε Αντρέες, επικεφαλής του ειδικού προγράμματος του ILO για την καταπολέμηση της εξαναγκαστικής εργασίας, τόνισε πως «πρέπει να δώσουμε έμφαση στους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που καθιστούν τους ανθρώπους επιρρεπείς στον εξαναγκασμό αυτόν στον ιδιωτικό τομέα». Συνέστησε δε την ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής προστασίας προκειμένου να αποτρέπεται η εκμετάλλευση των φτωχών νοικοκυριών από τον δανεισμό με καταχρηστικούς όρους ή την απώλεια εισοδήματος, την προώθηση των επενδύσεων στην παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση για τις ευάλωτες ομάδες και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στη βάση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

πηγή: Καθημερινή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *