ροή ειδήσεων

Το σενάριο κυβερνητικής αστάθειας μετά τις 25 Μαίου θέτει σε επιφυλακή τις Ε.Δ. για πιθανή τουρκική προβοκάτσια

Η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα, με τους πολίτες να κρατούν στάση «αναμονής» και να μην...
εκδηλώνουν τις προθέσεις τους λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά τις 25 Μαίου, όπου θα έχουν διεξαχθεί και οι Ευρωεκλογές. Ακόμη και αυτό της παρατεταμένης ακυβερνησίας.

Τα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι ακόμη πολύ υψηλά, ενώ όπως παραδέχονται οι δημοσκόποι, ένας τεράστιος αριθμός από τους ερωτηθέντες αρνείται να απαντήσει τι θα ψηφίσει, όπως επίσης και δίνει σκοπίμως λανθασμένη απάντηση.
Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη. Και η ήττα της ΝΔ επίσης. Το μείζον ερώτημα είναι ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Αν είναι περίπου στις 4 με 5 μονάδες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πώς είναι διαχειρίσιμη. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για ενεργοποίηση σεναρίου πρόωρων εκλογών.
Αν είναι μεγαλύτερη, τότε τα πράγματα αλλάζουν και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης αν η διαφορά προσεγγίζει διψήφιο αριθμό.
Πέρα όμως από τη «μάχη» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπάρχουν και άλλοι συσχετισμοί που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κυβερνητική αστάθεια. Μια εξ αυτών είναι τι θα κάνει η «Ελιά» στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν κοντά στο 5%. Είναι πιθανό να μην πιάσει όμως ούτε αυτό το ποσοστό και να μην εκλέξει ούτε έναν ευρωβουλευτή.
Τα αστεία διλήμματα του Ε. Βενιζέλου καταδεικνύουν τον πανικό του και την αγωνία του για πολιτική του επιβίωση. Με ποσοστό κάτω του 5% η Ελιά «ξεραινέται» και το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Ο ίδιος περνά στα αζήτητα και ο Α. Σαμαράς χάνει το μοναδικό υποστηρικτή του.
Η «Ποταμία» κερδίζει ψηφοφόρους από την «Ελιά», σκοπίμως φουσκώνεται από τους δημοσκόπους για την επιβίωση του συστήματος την επομένη ημέρα. Στην περιοδεία του ο Σ. Θεοδωράκης μαζεύει 10-15 ψηφοφόρους, αλλά και αυτοί απογοητεύονται αφού δεν έχουν ακούσει ούτε μία πολιτική θέση.
Κρίσιμος παράγοντας είναι η Χρυσή Αυγή. Μετά το «ok» που πήρε κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές έχοντας κερδίσει μία μάχη με την κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα με καταγραφή αύξησης των ποσοστών της. Είναι σίγουρα τρίτο κόμμα και σε πολλές περιφέρειες «παλεύει» με τη ΝΔ για τη δεύτερη θέση.
Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει λοιπόν με μία «κινούμενη άμμο». Στις 26 Μαίου θα διαπιστωθεί ποιοι θα έχουν επιβιώσει και πώς, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.
Μια κυβέρνηση με την ΝΔ να είναι κάτω από το 20% και την «Ελιά» του Ε. Βενιζέλου να μην πιάνει το 5% δεν μπορεί να σταθεί. Μία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καθαρή διαφορά, μεγαλύτερη από το άθροισμα των κυβερνητικών κομμάτων, είναι δύσκολο να προκαλέσει άμεσα εθνικές εκλογές.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα μπορεί να μπει σε καθεστώς ακυβερνησίας μέχρι το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο όμως εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλεια της χώρας. Κάθε φορά που η Ελλάδα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, οι Τούρκοι αυξάνουν την προκλητικότητα τους στο Αιγαίο και στον Έβρο, προβαίνουν σε «εχθρικές» και επιθετικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο και συγκεκριμένα την περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χ. Μανωλά στην 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, στη συνοριακή γέφυρα των «Κήπων» και σε πολλά στρατιωτικά φυλάκια.
Σκοπός είναι να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση ή εχθρική ενέργεια της Άγκυρας, στον Έβρο ή στο Αιγαίο. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητής σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας», επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Αβραμόπουλος. Αυτό θα τονίσει και από τους Κήπους.
defencenet.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *