ροή ειδήσεων

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο ΡΟΔΙΟΣ ΑΝΑΚΡΕΩΝΤΑΣ ΔΑΥΛΗΣ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ !!

ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο γνωστός Ρόδιος λογοτέχνης και πολυβραβευμένος ποιητής κ. Σπύρος Κατσούρης (φιλολογικό ψευδώνυμο : Ανακρέων Δαυλής ο Ρόδιος) επηρεασθείς από το προεκλογικό κλίμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέταξε σε αρχαϊζουσα Ελληνική ...


γλώσσα τον Ορκο του Δημάρχου. Δηλαδή τον όρκο που οφείλει να δίδει κάθε Δήμαρχος προς τους δημότες που τον ανέδειξαν πρώτον πολίτην του Δήμου. Τον ανέγνωσε ο ίδιος κατά την διάρκειαν του Γ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, με θέμα: Ο ΛΟΓΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ» που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/κης (3-4/5/2014), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος των Ελλήνων και ξένων Συνέδρων, καθηγητών Πανεπι-στημίων , Προξένων, Κληρικών, συγγραφέων και φιλελλήνων λογοτεχνών. Την έναρξη του συνεδρίου έκαμε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδ. Καράογλου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και προσφωνήσεις του Γενικού Προξένου της Γαλλίας κ.Le Rigoleur Christophe, του προέδρου της Αμφικτυονίας Ελληνισμού κ. Δημ. Μπουκόνη, του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Βορ. Ελλάδος και αντιπροέδρου του Κέντρου Πολιτι- σμού της Ν.Α. Ευρώπης κ. Αλέκου Δαφνομήλη κα. Εισηγητές και κεντρικοί ομιλητές ήσαν καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων από χώρες των Βαλκανίων ,την Κύπρο, την Συρία, την Ισπανία, την Ιταλία κλπ., ενώ χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα εστειλαν εκπρόσωποι 40 χωρών. Το 2ήμερο συνέδριο, πλην των 28 ομιλιών διακεκριμμένων επιστημόνων και Πανεπιστ. Καθηγητών πλαισιώθηκε με 5 χορωδίες της Β.Ελλάδος , απαγγελίες βραβευθέν-των ποιημάτων του Δ΄Παγκοσμ. Ποιητικού Διαγωνισμού και με έκθεση ζωγραφικής του Συλλόγου αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παραθέτουμε τον όρκο.

ΟΡΚΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ
¨Αρχων του Δήμου………………γενόμενος, ελευθέρα βουλήσει πλειάδος δημοτών, ενώπιον ανάρχου τε και αθανάτου Θεού, αμερίων δ’ ανθρώπων και ενώπιον σύμπαντος του Ελληνισμού, ευθαρσώς, ενσυνειδήτως και εν πλήρει γνώσει των συνεπειών των εμών λόγων τε και πράξεων , τον κάτωθι όρκον εγκαρδίως σήμερον δίδωμι:
-Ομνύω πίστιν φυλάττειν προς την πατρίδα και το Ελληνικόν έθνος, μη υποκύπτων εις ανθελληνικάς πιέσεις ξένων ή ημετέρων αρχών μηδέ ικανοποιών ιδιοτελή και αντεθνικά αιτήματα δολίων διεθνιστών.

–Ομνύω δε ορθήν και πιστήν τήρησιν των οικουμενικών αρχών του Ελληνισμού και δή της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητος και του Σεβασμού της προσωπικότητος εκάστου των Ελλήνων δημοτών, ου μην αλλά και των απεκδεχομένων τους νόμους και τα ήθη της ημετέρας πατρίδος ξένων πολιτών, των νομίμως εισερχομένων εν τη χώρα και μη ενεργούντων ανομίας κατά του έθνους ημών. –Ομνύω έτι αόκνως εργάζεσθαι μετά των εμών Συμβούλων τε και συνεργατών προς οικονομικήν , κοινωνικήν, πολιτικήν και πολιτισμικήν ανάπτυξιν και συνεχή βελτίωσιν του βίου των δημοτών και λαμβάνειν ιδίαν μέριμναν διά τα Δημοτικά Σχολεία ημετέρας αρμοδιότητος , ου μόνον διά την λειτουργικότητα των κτηριακών δομών αυτών αλλά και διά την ορθήν μάθησιν της των Ελλήνων θεϊκής γλώσσης και πάτριας ιστορίας.

–Πρώτος δ’ ών των δημοτών και ΄Ελλην την καταγωγήν, σέβας προς πάντα δημότην ευγενώς οφείλω και μετά δεούσης προσοχής τα εύλογα αυτού αιτήματα προσηκόντως ακούειν όμνυμι` άμεσον δε και ακώλυτον ικανοποίησιν των εγκριθέντων εντέλλεσθαι τοις υφισταμένοις εμού προωθείν.

–Ομνύω προσέτι ορθώς τους οικονομικούς του Δήμου προσόδους διαχειρίζεσθαι και την δημοτικήν περιουσίαν μη διασπαθάν. –Ομνύω , τελευταίον, προάγειν και ενισχύειν την επανίδρυσιν και λειτουργίαν των πάλαι ποτέ αυτονόμων Κοινοτήτων του Δήμου, διαχειριστικάς δ’ αρμοδιότητας ταύταις εκχωρών.
-H μη τήρησις του παρόντος όρκου εν τη ημετέρα θητεία θέλει επιφέρειν την έκπτωσιν ημών εκ των αξιωμάτων της Δημοτικής Αρχής , την δήμευσιν της επιπροσθέτως κτηθείσης ημετέρας περιουσίας και τας προβλεπομένας εκ των νόμων κατ’ εναντίον ημών κυρώσεις.
Ο ΟΜΝΥΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Γέγραπται τόδε χειρί Ροδίου λογοτέχνου Σπύρου Δρ. Κατσούρη ,’ετει δισχιλιοστώ δεκάτω τετάρτω, τη 30η μηνός Απριλίου.

Σημ: ο κ. Κατσούρης είναι συνταξ. Στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, πτυχιούχος 4 Πανεπιστημίων, πολυσχιδής, δημιουργός του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου και υποψ.δημοτ. σύμβουλος με τον συνδυασμό Χατζή Χατζηευθυμίου.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/5/14 20:05

    ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ να φαω οσο περισσοτερο χρημα μπορω
    να μην κλεισω ουτε μια λακουβα...........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *