ροή ειδήσεων

»Εμείς θα νικήσουμε. Θα είναι νίκη των πολιτών» – Ο Χ.Χατζηευθυμίου μιλάει για όλους και για όλα

Έχοντας κατά γενική ομολογία μια επιτυχημένη θητεία στο παρελθόν, ο Χατζής Χατζηευθυμίου , διεκδικεί το Δήμο Ροδίων.... με την παράταξη ΡΟδιακή ΔΗμιουργία .

Η προηγούμενη θητεία του άφησε πίσω της έργα πνοής , που έδωσαν ανάπτυξη στον τόπο και χαρά στους δημότες του νησιού . Σήμερα επιστρέφει με όρεξη για δημιουργία, πλαισιωμένος απο τη νέα γενιά με πρωτοπόρους και καινοτόμους σχεδιασμούς, ώστε να οδηγήσουν τη Ρόδο στην ανάπτυξη με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το νησί και τους πολίτες σε όλα τα χωριά .

- Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το αποτέλεσμα των εκλογών; Πιστεύετε ότι θα είστε στο δεύτερο γύρο και με ποιον αντίπαλο;


Είμαι αισιόδοξος, με τη δύναμη της εμπιστοσύνης και της αγάπης που μου δείχνουν οι πολίτες. Η προεκλογική μου εκστρατεία δεν γίνεται μέσα από την τηλεόραση και την διαφημιστική προβολή, ούτε ήμουν εγώ ποτέ εκλεκτός συστημάτων εξουσίας αλλά και του τοπικού συστήματος διαπλοκής.

Το ποιον στηρίζουν όλοι αυτοί, το έχουν καταλάβει οι πολίτες της Ρόδου και θα δώσουν τη δική τους απάντηση την Κυριακή. Κάποιοι έπαιξαν με τη λάσπη και τη συκοφαντία. Σε εμένα λάσπη δεν πιάνει.

Έπαιξαν με το ψέμα. Ξεκίνησαν με την πρόβλεψη ότι δεν θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε συνδυασμό γιατί δεν είχαμε χρήματα. Εκεί έχουμε φτάσει, αλίμονο όμως στους αγώνες που κρίνονται από τα χρήματα που έχει ο καθένας να διαθέσει.

Διαψεύστηκαν και έχασαν. Τώρα διακινούν την φήμη και τον ευσεβή πόθο ότι δεν θα είμαστε στο δεύτερο γύρο γιατί προτιμούν…εύκολο αντίπαλο που να μπορούν να κερδίσουν.


Θα ξαναχάσουν. Θα είμαστε στο δεύτερο γύρο με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Και την άλλη Κυριακή θα τους νικήσουμε. Θα είναι η νίκη των πολιτών απέναντι σε ένα σύστημα αποτυχημένο και χρεοκοπημένο. Ηθικά και πολιτικά.

-Ήσασταν ενάντια στην εφαρμογή του Καλλικράτη. Ωστόσο επιλέγετε να υπηρετήσετε τον Δήμο της Ρόδου όπως δουλεύει ο Καλλικράτης μέχρι σήμερα. Πως θα αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες του;

Έχουν θορυβηθεί κάποιοι από το σχέδιο που καταθέσαμε για την εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων και στα τοπικά συμβούλια των χωριών. Είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ο Δήμος, για να επιστρέψει και πάλι κοντά στον πολίτη, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας, για να γίνουν μικρά έργα και δράσεις στις δημοτικές ενότητες και στα χωριά.

Χρησιμοποιούν λοιπόν το πρωτοφανές επιχείρημα ότι ο Χατζής δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος αφού διαφωνούσε με τον Καλλικράτη. Προφανώς θα ήθελαν να παραμένω θεατής και να τους βλέπω να διαλύουν τον τόπο μου.

Τους βόλευε αυτό.Όπως τους βολεύει ο Δήμος-γραφειοκράτης με τους τοπικούς φεουδάρχες, που επιμένουν να ‘’σώζουν’’ τον τόπο, όντας μέλη μιας αποτυχημένης δημοτικής αρχής και με πλούσιο παρελθόν. Τους βολεύει να είναι ανίσχυρα και διακοσμητικά όργανα τα τοπικά συμβούλια.

Αυτό θα αλλάξει. Και θα αλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Εγώ θα εκχωρήσω συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους στα συμβούλια των ενοτήτων, στις κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια των χωριών.

-Στην πόλη της Ρόδου υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα, ενώ το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στα χωριά. Πως θα το αντιμετωπίσετε;


Το επίπεδο καθαριότητας είναι πολύ χαμηλό, αυτή είναι η κυρίαρχη αίσθηση των πολιτών. Στην πόλη της Ρόδου η τελευταία παρέμβαση που έγινε ήταν οι υπογειοποιημένοι κάδοι που πήραμε εμείς, την περίοδο 2006-2010, η προμήθεια απορριμματοφόρων αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Μπορούν όλοι να κάνουν τις συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση.

Το ίδιο πρόβλημα, όπως επισημαίνετε, υπάρχει και στις άλλες δημοτικές ενότητες και στα χωριά. Εμείς θα ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο καθαριότητας.

Δημιουργούμε υπηρεσίες οδοσάρωσης που θα ασχοληθούν με την λεγόμενη μικροκαθαριότητα στην πόλη αλλά και στις ενότητες. Κάθε πολίτης θα ξέρει ποιοι υπάλληλοι του δήμου είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα στη γειτονιά και στην περιοχή του.

Ετοιμάζουμε πρόταση για την προμήθεια βυθιζόμενων κάδων , νέας τεχνολογίας και πολύ μεγάλης χωρητικότητας, που συμπιέζουν τον όγκο των απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα βλέπει κανείς σκουπίδια πάνω στο οδόστρωμα ή στα πεζοδρόμια ενώ θα μειωθεί κατά 60% η κίνηση των απορριμματοφόρων, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων και οικονομία για το Δήμο.

Σχεδιάζουμε την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης αλλά και μια ουσιαστική πρόταση για το θέμα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν εξαντλείται στη λειτουργία του νέου κύτταρου. Το πιο σημαντικό είναι ότι τη διαχείριση των απορριμμάτων θα την καταστήσουμε ζήτημα της τοπικής κοινωνίας. Δεν είμαστε σαν κι αυτούς που ετοιμάζονται να ανοίξουν μεγάλες μπίζνες με τα σκουπίδια.

-Ποιοι είναι αυτοί;

Αυτοί που συναγελάζονται με τον κ.Φούχτελ , που έρχεται στη Ρόδο για συγκεκριμένες δουλειές. Όλοι γνωρίζουν το γερμανικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είμαστε υπέρ του εργοστασίου αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι αρπαχτής. Και στο εργοστάσιο αυτό θα υπάρχει συμμετοχή του Δήμου Ρόδου, ουσιαστική και επωφελής.

-Η Μεσαιωνική πόλη αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ρόδο. Μας έκανε εντύπωση ότι αφιερώσατε πολύ χρόνο σε συζητήσεις με πολίτες αλλά και καταστηματάρχες στην Παλιά Πόλη. Ποια είναι η αίσθηση σας για την εικόνα της Παλιάς Πόλης και τι σκοπεύετε εσείς να κάνετε.

Η εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης είναι άθλια και απαράδεκτη. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι ανεξέλεγκτη, ο Δήμος δεν αντικαθιστά ούτε τις ζημιές στα πλακόστρωτα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι παγίδες. Υπάρχει μια γενικευμένη ασυδοσία.

Αυτό θα αλλάξει. Θα κυριαρχήσει ο νόμος και η ευταξία.

Θα υλοποιήσουμε το έργο των βυθιζόμενων μπαρών στις πύλες, για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία. Θα ενεργοποιηθούν για την τροφοδοσία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σκουριάζουν στις αποθήκες του Δήμου. Η Μεσαιωνική πόλη είναι μνημείο και τα μνημεία δεν τα φθείρουμε, τα αναδεικνύουμε.




Εγώ πιστεύω σε αυτή τη νέα γενιά. Είναι η δική της ώρα, θέλει βήμα, ρόλο και φωνή. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τους τα προσφέρω.

-Ροδιακή Δημιουργία μαζί με τη νεολαία. Τι βλέπετε στη νέα γενιά και τι προσδοκείτε από τους νέους ανθρώπους που καταρτίζουν το ψηφοδέλτιο σας;

Είναι συνειδητή επιλογή μου να στηριχθώ στους νέους ανθρώπους και να προχωρήσω μαζί τους.

Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει και απαξιώνουν τους νέους ανθρώπους. Πριν δύο μέρες ,δύο νέα κορίτσια, υποψήφιες στο τοπικό συμβούλιο Ρόδου με την παράταξη μας, κατέθεσαν δημόσια κάποιες προτάσεις τους. Ενδεχομένως να υπήρχαν σε αυτές ασάφειες ή ατυχείς διατυπώσεις. Έπεσαν κυριολεκτικά να τις φάνε κάποιοι και κυρίως αυτοί που δεν τους ενοχλεί η ‘’σιωπή των αμνών’’ που ήταν εκκωφαντική . Γιατί κανείς δεν κατέθετε προτάσεις, κανείς δεν μιλούσε.

Ε λοιπόν εγώ ζητώ από όλους τους νέους ανθρώπους, είτε είναι μαζί μας είτε όχι, να καταθέτουν ιδέες και προτάσεις. Ακόμα και αν είναι λάθος ή αυτές οι προτάσεις δεν είναι άρτιες.

Μπορούν να κάνουν όσα λάθη θέλουν, αρκεί να είναι ενεργοί πολίτες, να συμμετέχουν και να διεκδικούν.

Εγώ πιστεύω σε αυτή τη νέα γενιά. Είναι η δική της ώρα, θέλει βήμα, ρόλο και φωνή. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τους τα προσφέρω.

-Αν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας για το νησί της Ρόδου;



Όπως έχω πει είναι η άμεση λειτουργία του Δήμου πάνω σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας.

Στις αρχές Οκτωβρίου θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για την εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στις δημοτικές ενότητες, στις κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια των χωριών. Θα ακολουθήσει η αλλαγή του Οργανισμού του Δήμου, μετά από διάλογο με τους εργαζόμενους και τις παρατάξεις. Στόχος μας είναι να υπάρχει διοικητική δομή και δομή καθαριότητας σε κάθε δημοτική ενότητα.

Για να εξυπηρετείται ο πολίτης στον τόπο που μένει.

Τα προβλήματα στη Νότια Ρόδο και στις Πεταλούδες δεν λύνονται από το Δημαρχείο στην πόλη της Ρόδου και αυτό αποδείχθηκε. Λύνονται εκεί, επί τόπου, από τα τοπικά συμβούλια που θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν ουσιαστικά.

-Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφορά και τη Ρόδο. Ποια είναι η δική σας θέση;

Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να περάσει.

Η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτες έννοιες.

Ο Δήμος δεν θα μείνει να παρακολουθεί απαθής όλες αυτές τις μεθοδεύσεις. Δεν είναι όλα για πούλημα. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και θα το θέσω ξεκάθαρα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό όταν έρθει στη Ρόδο την άλλη Τετάρτη.

-Επανέρχονται τα σενάρια για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με απαίτηση της τρόικας. Αν είστε Δήμαρχος ποια θα είναι η δική σας αντίδραση;

Να είναι όλοι σίγουροι ότι δεν θα είναι χλιαρή , αντίθετα θα είναι ηχηρή.

Το έχω αποδείξει πολλές φορές, εγώ κομματικές εξαρτήσεις δεν έχω.

Θα ζητήσω από όλους να έχουμε ενιαία στάση. Δεξιοί και Αριστεροί. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτό δεν θα περάσει. Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο και Φορείς δεν θα απειλήσουμε με παραίτηση, θα παραιτηθούμε όλοι με συμβόλαιο και πρωτόκολλο τιμής. Όσοι μεθοδεύουν κάτι τέτοιο να ξέρουν ότι στο επόμενο λεπτό δεν θα υπάρχουν διοικητικές και κρατικές δομές στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.

Πολύ απλά, Πολύ ξεκάθαρα.

-Είστε ο μοναδικός υποψήφιος που μίλησε για μείωση τελών και για ανακοστολόγηση των υπηρεσιών του Δήμου. Πόσο εφικτό είναι να γίνει αυτό ; Μήπως πρόκειται για καθαρά προεκλογική εξαγγελία;


Θα υλοποιηθεί. Είναι εφικτό να γίνει εφόσον μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του Δήμου. Σας έδωσα πριν ένα παράδειγμα με την μείωση κόστους που προκύπτει από την μείωση της κίνησης των απορριμματοφόρων λόγω των υπογειοποιημένων κάδων.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα και άλλες κινήσεις, η μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου δεν συνδέεται με απολύσεις εργαζομένων ούτε με συρρίκνωση των υπηρεσιών.

Συνδέεται με οικονομίες κλίμακας,με 6 αρχικά, συγκεκριμένα μέτρα όπως:

1. Ενοποίηση του συστήματος προμηθειών του Δήμου , ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές μειώνοντας κατά 30% το κόστος.

2. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μειώνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος σε αναλώσιμα.

3.Έλεγχος της κίνησης των οχημάτων του Δήμου.

4. Νέες τεχνολογίες για την μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους του Δήμου.

5. Αξιολόγηση, σε ετήσια βάση, δαπανών και υπηρεσιών.

6. Νέος Οργανισμός με ορθολογική κατανομή υπαλλήλων.

Πετυχαίνοντας όλα αυτά μπορούμε να πάμε και σε μείωση τελών. Πριν όμως θα πρέπει σίγουρα να αλλάξουν τα κριτήρια υπολογισμού για τα δημοτικά τέλη. Υπάρχουν χωριά και περιοχές με υπέρογκες χρεώσεις, σε ότι αφορά τα τέλη. Χρειάζεται εξορθολογισμός.

-Με ποιον από τους αντιπάλους σας και υποψηφίους δημάρχους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε αύριο στο Δήμο;

Τα προβλήματα που είναι πολλά και μεγάλα, απαιτούν ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες. Με τον Γιώργο Υψηλάντη, έχουμε συνεργαστεί με άριστο και αποδοτικό τρόπο για την πόλη στον τομέα της καθαριότητας.

Μπορούμε να συνεργαστούμε ξανά στο συγκεκριμένο τομέα αλλά και αλλού. Με τον Στράτο συνεργάστηκα, τον είχα 4 χρόνια Αντιδήμαρχο. Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω αποκλεισμούς. Αντίθετα το μεγάλο στοίχημα την επόμενη πενταετία είναι να χτίσουμε το Δήμο της συνεργασίας και της συμμετοχής των πολιτών.
rodosreport.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *