ροή ειδήσεων

Η άγνωστη και επικίνδυνη για τα παιδιά παρενέργεια της καισαρικής τομής

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Johns Hopkins και της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Harvard, σχετικά με...την διαδικασία της καισαρικής τομής και τις παρενέργειες που αυτή, ίσως, έχει για το παιδί που έρχεται στην ζωή με αυτό τον τρόπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν στην ζωή τους αλλεργική φλεγμονή του οισοφάγου, μια πάθηση που είναι γνωστή και ως ηωσονοφιλική οισοφαγγίτιδα (eosinophilic esophagitis) ή ΕοΕ. Παρόμοια μάλιστα αποτελέσματα διαπίστωσαν και στα παιδιά εκείνα που κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους χορηγούνται αντιβιοτικά.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 99 παιδιών ηλικίας από 1 έως 5 ετών. Το ένα στα τέσσερα από αυτά τα παιδιά είχε διαγνωστεί με ΕοΕ. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από τους γονείς των παιδιών σχετικά με τυχόν συμπτώματα στα παιδιά και με την γενική συμπεριφορά τους.
Διαπίστωσαν ότι η ΕοΕ ήταν κατά 3 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, ενώ σε εκείνα που τους είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους η πιθανότητα ήταν 3,5 μεγαλύτερη.
Η ΕοΕ ανακαλύφτηκε σχετικά πρόσφατα και θεωρείται ως μία αλλεργική πάθηση που επηρεάζει ολοένα και περισσότερα παιδιά, ενώ οι ακριβείς αιτίες που την προκαλούν παραμένουν ακόμα ασαφείς. Γνωρίζουμε ότι προκαλεί ερεθισμό, φλεγμονή και στένωση του οισοφάγου. Επειδή τα συμπτώματά της (καούρα, δυσκολίες κατάποσης και επίμονο ρέψιμο) είναι όμοια με εκείνα της γαστρίτιδας, η διάγνωσή της διαφεύγει πολλές φορές της προσοχής των γιατρών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *