ροή ειδήσεων

Σε «γαλάζια» χέρια οχτώ περιφέρειες

Οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου (από την πρώτη Κυριακή) κερδήθηκαν από υποψηφίους με τη στήριξη της ΝΔ.... Τη στήριξη της ΝΔ είχε επίσης η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο αντάρτης της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστας θριάμβευσε στην Κεντρική Μακεδονία απέναντι στον Γ. Ιωαννίδη.

Μία περιφέρεια (Ιονίων Νήσων) πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες δύο στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ Στ. Αρναουτάκη (Κρήτης) και Απ. Κατσιφάρα (Δυτ. Ελλάδας) και μία στον Θ. Καρυπίδη (Δυτ. Μακεδονίας).

Η κάλπη για τις περιφερειακές εκλογές έκρυβε εκπλήξεις, ανατροπές, άνετες νίκες, αλλά και θρίλερ για γερά νεύρα. Αν και οι περισσότεροι νικητές του πρώτου γύρου κατάφεραν τελικά να εκλεγούν, δεν έλειψαν και οι ανατροπές, με κάποιους υποψηφίους να υπερκαλύπτουν τη διαφορά και να κατακτούν την περιφέρεια, ενώ είχαν κόψει δεύτεροι το νήμα την πρώτη Κυριακή.

Αυτό συνέβη στη Δυτική Μακεδονία, όπου ενώ ο νυν περιφερειάρχης Γ. Δακής (ΝΔ) είχε έρθει πρώτος με 35,61%, χθες δεν κατάφερε να εκλεγεί. Παρόμοια ανατροπή, αν και όχι της ίδιας δυναμικής, κατεγράφη και στα Ιόνια Νησιά, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτο, που είχε οριακά τερματίσει δεύτερος πριν από μία εβδομάδα, να πετυχαίνει άνετη νίκη χθες έναντι του νυν περιφερειάρχη (ΝΔ), Σπ. Σπύρου.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αλωσε το «πράσινο» κάστρο ο Γ. Χατζημάρκος

Η τάση του πρώτου γύρου επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή κάλπη, καθώς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου κερδίζει ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος με καταμετρημένες το 13% των ψήφων έπαιρνε ποσοστό κοντά στο 57%. Μεγάλος χαμένος της βραδιάς ο νυν περιφερειάρχης Ιωάννης Μαχαιρίδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το 2010 είχε εκλεγεί από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Ο Ροδίτης επιχειρηματίας Γ. Χατζημάρκος κατάφερε να κάνει την ανατροπή σε ένα παραδοσιακό «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μαχαιρίδης, που έχει διατελέσει νομάρχης Δωδεκανήσου αρκετές φορές από το 1985 μέχρι και το 2010, λέγεται πως πλήρωσε τη μακρόχρονη θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ρόλο λέγεται πως έπαιξε και το γεγονός πως ο νυν αντιπεριφερειάρχης, Φώτης Χατζηδιάκος, που εκλέγεται δήμαρχος Ρόδου, «τράβηξε» στη μάχη του Δήμου «βαριά» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΚΡΗΤΗ
Μεγάλος νικητής ο Στ. Αρναουτάκης

Μεγάλος νικητής των εκλογών στην Περιφέρεια Κρήτης αναδείχτηκε ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, έχοντας αντίπαλό του τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Σεραφείμ Τσόκα. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός του κ. Αρναουτάκη, «Κρήτη Πρώτη Δύναμη», με καταμετρημένες το 37,41% των ψήφων συγκέντρωνε 65%, ενώ ο συνδυασμός του κ. Τσόκα που υποστηριζόταν από τη ΝΔ συγκέντρωνε 35%. Ο κ. Τσόκας σε δηλώσεις του χθες το βράδυ έδωσε συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, λέγοντας ότι θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση και ότι θα αναγνωρίζει τα θετικά και θα επικρίνει τα αρνητικά. Ο κ. Αρναουτάκης, που χθες γιόρταζε και τα γενέθλιά του, έχει θητεύσει δήμαρχος Αρχανών Ηρακλείου, ευρωβουλευτής, βουλευτής και υφυπουργός με το ΠΑΣΟΚ. «Η νίκη αυτή ανήκει στον κρητικό λαό. Συνεχίζουμε το έργο μας με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια», δήλωσε.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θριαμβευτική εκλογή του Απ. Τζιτζικώστα

Μια συντριπτική νίκη, τη μεγαλύτερη ανάμεσα στους υποψηφίους που διεκδίκησαν τις 13 περιφέρειες της χώρας, πέτυχε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μια νίκη που αναμένονταν, ακόμα και από τον ίδιο τον αντίπαλό του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος βγήκε πολύ νωρίς το βράδυ και με δήλωσή του αποδέχτηκε το ξεκάθαρο αποτέλεσμα, εκφράζοντας την ευχή αυτό να βοηθήσει την Κ. Μακεδονία.

Τα μεσάνυχτα, και με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Απ. Τζιτζικώστας προηγούνταν με 70,9% έναντι 29,1% του συνυποψηφίου του. Στο εκλογικό κέντρο επικρατούσε ενθουσιασμός, με νταούλια, ζουρνάδες και κλαρίνα, και την Καίτη Τζιτζικώστα να σέρνει πρώτη τον χορό. Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη νίκη του ως το μεγαλύτερο βήμα για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και έστειλε μήνυμα ενότητας. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το μεγάλο ποσοστό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Το θρίλερ έβγαλε Κατσιφάρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η μάχη για την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, με τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) και τον Αν. Κατσανιώτη (υποστηριζόμενο από τη ΝΔ) να δίνουν μάχη στήθος με στήθος μέχρι αργά τη νύχτα. Ωστόσο, με ποσοστό ενσωμάτωσης 24,7% το προβάδισμα νίκης πήγαινε στον Απόστολο Κατσιφάρα, που προηγούνταν με 51,53% έναντι 48,47% του Αν. Κατσανιώτη. Το χθεσινό θρίλερ αποτελεί μια δεύτερη έκπληξη που επεφύλασσε η κάλπη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο Αν. Κατσανιώτης, που διεκδίκησε τη νίκη πριν από μία εβδομάδα, είχε περάσει αναπάντεχα στον δεύτερο γύρο, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως στην τελική αναμέτρηση θα περνούσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καθαρή επικράτηση για τον Κ. Μπακογιάννη

Τον ρόλο του απόλυτου φαβορί επιβεβαίωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, αφού κατάφερε να πετύχει άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του, Ευάγγελου Αποστόλου. Στηριζόμενος από τη ΝΔ και τη ΔΡΑΣΗ, και μετά από μία θητεία στον δημαρχιακό θώκο του Καρπενησίου, πέφτει στα... βαθιά νερά της Περιφέρειας, καθώς με καταμετρημένες το 10% των ψήφων έπαιρνε ποσοστό κοντά στο 57%, ενώ ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευάγγελος Αποστόλου, λάμβανε ποσοστό κοντά στο 43%. Στο ίδιο ποσοστό ενσωμάτωσης ο κ. Μπακογιάννης προηγούνταν καθαρά σε όλα τα περιφερειακά διαμερίσματα, με τη μεγαλύτερη δύναμη να συγκεντρώνει στη Φωκίδα και την Ευρυτανία.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σαρωτική επικράτηση για τον Π. Τατούλη

Σαρωτική επικράτηση του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το ποσοστό του να προσεγγίζει το 59%, έβγαλε ο δεύτερος γύρος. Ο Οδυσσέας Βουδούρης, που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε στη δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 41%. Ο Πέτρος Τατούλης ανανέωσε τη θητεία του, καθώς από τον πρώτο γύρο είχε εξασφαλίσει σαφές προβάδισμα (την προηγούμενη Κυριακή είχε πάρει ποσοστό 43%). Στη χθεσινή αναμέτρηση συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά του στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Λακωνίας.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Εκοψε πρώτος το νήμα ο Θ. Γαλιατσάτος

Νέος περιφερειάρχης εκλέγεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτος, με το ποσοστό του να κυμαίνεται έως τα μεσάνυχτα γύρω ή πάνω από το 60%. Ο μέχρι τώρα περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, πήρε ποσοστό κοντά στο 39%. Τα υψηλότερα ποσοστά του Θ. Γαλιατσάτου καταγράφονται στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο η εκλογική αναμέτρηση στα Ιόνια Νησιά είχε εξελιχθεί σε ντέρμπι, με τη διαφορά των δύο υποψηφίων να μην ξεπερνά τις 1.500 ψήφους. Την προηγούμενη Κυριακή το νήμα οριακά είχε κόψει πρώτος ο Σπ. Σπύρου, αλλά χθες υπήρξε άνετη επικράτηση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γαλιατσάτου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αναμενόμενη η επανεκλογή Αγοραστού

Μπορεί ο Κώστας Αγοραστός να κέρδισε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αναμενόταν, η μεγάλη έκπληξη όμως είναι ο «άγνωστος» καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας, που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πήρε στον πρώτο γύρο 17,30%, ενώ χθες εκτινάχθηκε στο 45,47% (στο 38% της ενσωμάτωσης). Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κ. Αγοραστός με 54,53% πήρε μια σχετικά άνετη νίκη και εκλέχτηκε για δεύτερη φορά περιφερειάρχης, με αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά από το 2010 (50,56%). Ο Κ. Αγοραστός έκανε λόγο για μια καθαρή νίκη. Από την πλευρά του ο Ν. Τσιλιμίγκας συνεχάρη τον Κ. Αγοραστό, για τον οποίο είπε ότι είναι ο νικητής των ποσοστών, ενώ ο ίδιος είναι, όπως είπε, ο νικητής στις καρδιές των Θεσσαλών.

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με «αέρα» από τον α' γύρο ο Γ. Παυλίδης

Το προβάδισμα του πρώτου γύρου για τον Γιώργο Παυλίδη διατηρήθηκε και στον δεύτερο γύρο. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος, πρώην νομάρχης Ξάνθης, επικράτησε του προερχόμενου από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, απερχόμενου περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη, με ποσοστό που με καταμετρημένο σχεδόν το 50% των ψηφοδελτίων έφτανε το 55,12%, έναντι 44,88%. Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και το 2010, όταν ο Α. Γιαννακίδης είχε επικρατήσει στο νήμα, με ποσοστό 51,5% έναντι 48,5% του Γ. Παυλίδη. Οι συσχετισμοί αντιστράφηκαν τέσσερα χρόνια μετά, με τον τελευταίο να κερδίζει την Περιφέρεια. Σημαντικό ρόλο στην επικράτησή του έπαιξε και η μεγαλύτερη διείσδυση του νέου περιφερειάρχη στη μειονοτική ψήφο, κυρίως στον Νομό Ροδόπης, όπου ο Α. Γιαννακίδης είχε ισχυρό πλεονέκτημα στην προηγούμενη αναμέτρησή τους.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανατροπή - έκπληξη για τον Θ. Καρυπίδη

Η μεγάλη ανατροπή έγινε τελικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κόντρα στα προγνωστικά, που έφεραν τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Δακή, να έχει ισχυρό προβάδισμα για την επανεκλογή του, ο Θόδωρος Καρυπίδης, από τον οποίο απέσυρε την υποστήριξή του ο ΣΥΡIZΑ, για να κατέβει στη συνέχεια ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη και των ΑΝΕΛ, κέρδισε τις εκλογές. Στο 50% των εκλογικών τμημάτων εξασφάλιζε ποσοστό 55,7% έναντι 44,3% του απερχόμενου περιφερειάρχη, ο οποίος είχε προβάδισμα 6 μονάδων στον πρώτο γύρο.

Ο νέος περιφερειάρχης, δημοφιλής δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού, είχε απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη όταν αποκαλύφθηκαν αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες εκφραζόταν θετικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή, ενώ εξέφραζε ρατσιστικές απόψεις.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νέα περιφερειάρχης η Χρ. Καλογήρου

Ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Νάσος Γιακαλής δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία του 2010 και έχασε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πρώην βουλευτή, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αύξησε τη διαφορά του πρώτου γύρου συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,16% (στο 31% της ενσωμάτωσης) έναντι 44,84% του συνυποψηφίου της. Η νέα περιφερειάρχης ευχαρίστησε όσους την ψήφισαν αλλά και όλους τους ψηφοφόρους για τον αγώνα που έδωσαν, και κάλεσε τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου να σταθούν στο πλευρό της για να κάνει ο τόπος τους ουσιαστικά βήματα μπροστά. Αποδεχόμενος το αποτέλεσμα ο κ. Γιακαλής συνεχάρη τη Χρ. Καλογήρου και σημείωσε: «Δώσαμε έναν έντιμο αγώνα. Δεν είχαμε τη στήριξη κανενός κόμματος, δώσαμε τη μάχη και ο λαός αποφάσισε».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *