ροή ειδήσεων

Διεθνή ΜΜΕ: Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποδοκίμασαν τη λιτότητα

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών...

Εξισορροπημένο το μήνυμα των εκλογών, γράφει ο γερμανικός Τύπος

Για «μήνυμα κατά της λιτότητας» αλλά και πολιτική ρευστότητα κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, αναφερόμενα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία δυνατή εμφάνιση στον πρώτο γύρο, «καθώς οι πολίτες έβγαλαν τον θυμό τους κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης».

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου εξετάζονται σοβαρά από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενόψει ων ευρωεκλογών, καθώς έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε πολύ καλά σε πολλές πόλεις, αλλά και στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το Γ. Καμίνη, ενώ γίνεται αναφορά και στη Ρένα Δούρου.

«Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και μέτρων λιτότητας που έχουν συρρικνώσει τα εισοδήματα των πολιτών και έχουν φτάσει την ανεργία στο 26%, οι εκλογές είναι σημαντικές τόσο για εθνικά, όσα και τοπικό», αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι οι Έλληνες καταψήφισαν τη λιτότητα στις εκλογές, «επιλέγοντας μαζικά αντιμνημονιακούς υποψηφίους στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες θεωρούνται ως μία πρόγευση των ευρωεκλογών την επόμενη εβδομάδα».

Ο Guardian αναφέρεται στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά και στο προβάδισμα της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής.

«Σε μία ακόμη εξέλιξη που μπορεί να σοκάρει τη δικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, το νέοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δείχνει να έχει κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κινήματος πού φέρει τη σβάστικα στο μπράτσο του -και είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας- απέσπασε περίπου το 15,5% των ψήφων σύμφωνα με κάποια exit polls, βγαίνοντας τρίτος. Οι επιδόσεις του Ηλία Παναγιώταρου, του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής για την περιφέρεια της Αττικής, ήταν εξίσου εντυπωσιακές, αποσπώντας περίπου το 10% των ψήφων», συνεχίζει ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, αυτή η βελτίωση δεν έχει γίνει αισθητή στους πολίτες και οι Έλληνες, των οποίων η καταναλωτική δύναμη έχει μειωθεί κατά 40% από την αρχή της κρίσης, «έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες».

«Ο πρώτος γύρος δεν έβγαλε καθαρό νικητή», γράφει το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ενώ υποψήφιοι της ΝΔ προηγούνται σε οκτώ περιφέρειες, στην Αθήνα και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα μπορούσε να απειλήσει τη συγκυβέρνηση, καθώς η αριστερή αντιπολίτευση ενδέχεται να εκφράσει πιο έντονα την απαίτησή της για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για αβέβαιο μήνυμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως τονίζει, ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει στην επαρχία, ωστόσο, κάνει λόγο για «βαριά ήττα» του υποψηφίου της ΝΔ στην Αθήνα.


Γερμανικός Τύπος: Εξισορροπημένο το μήνυμα των εκλογών
Αρκετά εξισορροπημένο βλέπουν το μήνυμα της χθεσινής κάλπης τα γερμανικά ΜΜΕ με τις περισσότερες εφημερίδες να κάνουν λόγο για μια «μάχη στήθος με στήθος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δεν λείπουν εκείνοι που διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η αυστριακή Die Presse αλλά και εκείνοι που το μεταφράζουν ως επιτυχία για την κυβέρνηση, όπως η γερμανική Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι «ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες».

«Μάχη που θα κριθεί στο νήμα»

Γενικότερα, γίνεται λόγος για μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα, όπως τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιτυχίες εντός της Αθήνας αλλά και γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα, αφετέρου όμως τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να διασφαλίσουν τη θέση τους στις περιφέρειες. Οι δε αρχικές προγνώσεις που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ξεκάθαρα τις χθεσινές εκλογές, δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα σημειώνει, τέλος, ότι οι εκλογές αυτές ήταν μια πρόγευση για τις επικείμενες ευρωεκλογές και ένα τεστ για την κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, με τους αναλυτές να αναμένουν για την επόμενη Κυριακή μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, σημειώνει η FAZ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Οριακά αποτελέσματα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt o πρώτος γύρoς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, ενώ η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «οριακά».

«Στην περιφέρεια Αττικής, μετά την καταμέτρηση του 30% περίπου των ψήφων μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, ενώ στην ίδια την πόλη της Αθήνας, προηγείται το μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ έχει μετονομασθεί σε Ελιά. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες κρίνεται απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή», σημειώνει η Die Welt.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *