ροή ειδήσεων

Διευρύνονται τα κριτήρια για κοινωνικό επίδομα

Τη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, προκειμένου να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα σε περισσότερους δικαιούχους, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που, εκτός απροόπτου, δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης....

Τα εισοδηματικά όρια, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνονται στα 6.500 ευρώ για τον άγαμο και στα 8.667 ευρώ για το ζευγάρι. Ωστόσο, το μέρισμα που θα χορηγηθεί στους νέους δικαιούχους θα μειώνεται, όσο αυξάνεται το εισόδημά τους. Δηλαδή, όσο αυξάνεται το εισόδημα από τα 6.000 ευρώ στα 6.500 ευρώ τόσο θα μειώνεται το μέρισμα. Για παράδειγμα, ένας άγαμος με εισόδημα 6.000 ευρώ θα λάβει μέρισμα 500 ευρώ και ένας άγαμος με εισόδημα 6.100 ευρώ θα λάβει μέρισμα 400 ευρώ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή, η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή την απόφαση, δηλαδή στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, μετά τη διαπίστωση ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός των αιτήσεων.
Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί περίπου 300.000 αιτήσεις και το ποσό που θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πρέπει να διατεθούν ακόμα 335 εκατ. ευρώ σε φτωχά νοικοκυριά.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα «κρατήσει» ένα ποσό το οποίο θα διαθέσει στους άνεργους που θα εντοπισθούν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή μετά το τέλος της διαδικασίας (στις 30 Ιουνίου), θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν.
Ως βάση επανεξέτασης θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2013. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 για τους μακροχρόνια άνεργους και όχι προηγούμενων ετών.
Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει τα εξής:
1. Επέκταση του εισοδηματικού ορίου στα 6.500 ευρώ από 6.000 που είναι σήμερα. Η απόφαση θα ορίζει τη διεύρυνση κατά 500 ευρώ του εισοδηματικού ορίου των 6.000 ευρώ (θα ανέλθει στις 6.500 ευρώ) με απομείωση του επιδόματος που δικαιούνται, όπως συμβαίνει με τους ένστολους.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να πάρει κάποιος το «μέρισμα» είναι να πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το εισόδημα ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού και συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα.
3. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κλιμακωτά κατά το 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και κατά 1/6 για κάθε τέκνο ηλικίας έως 24 ετών.
Εκτός από τα εισοδηματικά, τίθενται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία, ωστόσο, διατηρούνται στα ίδια επίπεδα:
- Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο.
- Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.
4. Τα νέα εισοδηματικά όρια με απομείωση, ωστόσο, του επιδόματος διαμορφώνονται, ως εξής:
- Άγαμος από 6.000 ευρώ έως 6.500 ευρώ εισόδημα
- Ζευγάρι από 8.000 ευρώ έως 8.667 ευρώ εισόδημα
- Οικογένεια με ένα παιδί από 9.000 ευρώ έως 9.750 ευρώ εισόδημα
- Οικογένεια με δύο παιδιά από 10.000 ευρώ έως 10.833 ευρώ εισόδημα
5. Με βάση τα ανωτέρω, φορολογούμενος με εισόδημα 6.200 ευρώ θα λάβει επίδομα 300 ευρώ, ενώ ζευγάρι με εισόδημα 8.200 ευρώ δικαιούται μέρισμα 467 ευρώ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *