ροή ειδήσεων

Κοινωνικό μέρισμα: Το απόλυτο μπάχαλο!

Από το ένα λάθος στο άλλο πέφτει το κυβερνητικό επιτελείο, με φόντο το επικοινωνιακό – προεκλογικό «βοήθημα» που δίνεται στους πολίτες, οι οποίοι... έχουν διαλυθεί οικονομικά και ψυχολογικά από τους φόρους και τα μέτρα των μνημονίων.
Το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε χθες σε 206.000 νοικοκυριά, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάστηκε έμοιαζε με το ρητό: «δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα».
Ο λόγος; Τα είχαν κανονίσει όλα, εκτός από τις τράπεζες!
Το αλαλούμ ήρθε το πρωί της Παρασκευής όταν τα χρήματα από το μέρισμα μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις ...κατασχέθηκαν από τις τράπεζες.
Γιατί έγινε αυτό; Από τη μια οι πολίτες είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη είτε με δάνεια είτε με πιστωτικές κάρτες και από την άλλη το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν τη σχετική εγκύκλιο προς τις τράπεζες, με την οποία θα έπρεπε να ενημερώσουν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται.
Μάλιστα, αυτό αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, που όμως ήρθε μάλλον κατόπιν εορτής:
«Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
Τι πρέπει να κάνουν τα «θύματα»
Οι τράπεζες έχουν λάβει ήδη αίτημα από το οικονομικό επιτελείο να επιστρέψουν τα λεφτά στα «θύματα» της κατάσχεσης. Κανονικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους. Χθες, έγινε μια πρώτη προσπάθεια, τα χρήματα να εμφανιστούν στους λογαριασμούς, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Συνεπώς, από Δευτέρα ..βλέπουμε!
Να θυμίσουμε, ότι μόνο σε μια και μόνο περίπτωση μπορεί να γίνει κατάσχεση:
Όταν ο ίδιος ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος έχει εξουσιοδοτήσει τις τράπεζες μέσω πάγιας εντολής.
Ποιοι πήραν το μέρισμα
Σύμφωνα με την ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών, η «ακτινογραφία» όσων έλαβαν το μέρισμα στην πρώτη πληρωμή είναι η εξής:
- Το μέσο ποσό κοινωνικού μερίσματος, ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
- Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
- Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
- Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
- Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
- Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.
Σε διαδικασία ελέγχου είναι ακόμα 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, ενώ από τις 4 έως τις 8 Μαΐου υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.
Οι επόμενες πληρωμές
Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις 4 Μαΐου μέχρι και το τέλος Μαΐου (εφόσον το δικαιούνται), οι πληρωμές θα γίνουν στις 10 Ιουνίου.
Η τρίτη και τελευταία πληρωμή θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, για όσες αιτήσεις υποβληθούν (και εγκριθούν) μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια;
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα φέρουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε το κοινωνικό μέρισμα να το λάβουν ακόμα περισσότεροι. Μην εκπλαγείτε αν αυτή η ανακοίνωση έρθει πριν το πρώτο Σαββατοκύριακο των εκλογών.
Μέχρι στιγμής, έχει διαρρεύσει ότι η διεύρυνση των κριτηρίων, θα γίνουν ως εξής:
-Άγαμοι: από 6.000 ευρώ στα 6.500 ευρώ
-έγγαμοι χωρίς παιδιά: από 8.000 ευρώ στα 8.667 ευρώ
-έγγαμοι με 1 παιδί: από 9.000 ευρώ στα 9.750 ευρώ
-έγγαμοι με δύο παιδιά: από 10.000 ευρώ στα 10.833 ευρώ
-έγγαμοι με 3 παιδιά: από 11.000 ευρώ στα 11.917 ευρώ
Το σημαντικό των νέων αλλαγών θα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι για κάθε ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα, θα μειώνεται κατά 1 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα.
Παράδειγμα: έστω ότι ένας άνεργος είχε εισόδημα 6.200 ευρώ. Με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα δεν δικαιούται το μέρισμα των 500 ευρώ.
Αν όμως το κριτήριο πάει στις 6.500 ευρώ, θα λάβει μέρισμα 300 ευρώ. Γιατί; Γιατί έχει 200 ευρώ παραπάνω από το αρχικό εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ. Είπαμε, για κάθε ένα παραπάνω ευρώ από τις 6.000 μέχρι τις 6.500 που είναι το νέο «ταβάνι» για τον άγαμο, θα χάνει ένα ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *