ροή ειδήσεων

O αντικαπνιστικός νόμος και πού βαδίζουμε

Του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού

Εξω από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ακόμη μία γιγαντοαφίσα που ξεθωριάζει και η οποία γράφει... ότι την 1η Ιουλίου του 2009 η Ελλάδα έκοψε το τσιγάρο. Τότε επιβλήθηκε νομοθετικά αυστηρή απαγόρευση για το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Εκτοτε, με σειρά τροπολογιών στη Βουλή άρχισε στην πράξη η απαγόρευση αυτή να αναστέλλεται, άλλοτε στα μπαρ και στα εστιατόρια και άλλοτε και στα κέντρα διασκέδασης. Τελευταία, επιτράπηκε το κάπνισμα ακόμη και στα πρακτορεία του ΠΡΟ-ΠΟ!

Ετσι, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία ουσιαστικά δεν απαγορεύεται το κάπνισμα ούτε καν έξω από τις μονάδες εντατικής νοσηλείας στα νοσοκομεία, όπου μπορεί να δει κανείς δεκάδες αποτσίγαρα στο δάπεδο.

Αδιαφορεί προφανώς το υπουργείο Υγείας για τις ζωές που χάνονται κάθε χρόνο από καρδιοπάθειες και καρκίνο, καθώς επίσης και για το τεράστιο κόστος νοσηλείας με το οποίο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, σε μια περίοδο μάλιστα που δεινοπαθούν για να καταβάλουν εγκαίρως τα νοσήλια και τις συντάξεις.

Η Ελλάδα και πάλι απομονωμένη από όλον τον άλλον κόσμο αποτελεί το μαύρο πρόβατο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που τη θεωρεί το κακό παράδειγμα, παράδειγμα προς αποφυγήν. Αραγε υπάρχει ελπίδα; Προσωπικά, ύστερα από τόσα χρήματα που δόθηκαν και τις άπειρες τηλεοπτικές ώρες που διατέθηκαν για την ενημέρωση του κοινού, είμαι απογοητευμένος.

Από την άλλη πλευρά, και εννοώ την επιστημονική, τι να πρωτοσχολιάσω; Ούτε ένα άρθρο δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία που να υποστηρίζει ότι οτιδήποτε έχει δημοσιευθεί σχετικά με το κάπνισμα περιέχει κάποιο στοιχείο υπερβολής. Αντιθέτως η σχετική βιβλιογραφία γεννά καθημερινά περισσότερη απαισιοδοξία.

Μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Heart Journal) αναφέρει ότι το παθητικό κάπνισμα καταστρέφει τις αρτηρίες των παιδιών όταν αυτά μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνιστών. Οι αρτηρίες των παιδιών αυτών παρουσιάζουν πρώιμη γήρανση, με υπερτροφία του εσωτερικού χιτώνα τους (ενδοθηλίου). Οι βλάβες αυτές είναι μόνιμες, μη αναστρέψιμες και προδιαθέτουν σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν.

Αντίθετα, μετά τα κακά νέα, μία μετανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» φέρνει καλά νέα για αυτούς που διέκοψαν το κάπνισμα.

Η μετανάλυση αυτή περιέχει αποτελέσματα από 11 μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, βάσει των οποίων στα κράτη που εφαρμόσθηκαν αυστηρά οι αντικαπνιστικοί νόμοι διαπιστώθηκε ελάττωση του παιδικού άσθματος και των πρόωρων γεννήσεων με λιποβαρή παιδιά, σε ποσοστά της τάξεως του 10%. Σημειωτέον ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο παθητικό κάπνισμα συγκριτικά με τους ενηλίκους, γιατί το ανοσοβιολογικό και το αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι τουλάχιστον εγκληματική η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στους νέους ανθρώπους. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες. Οταν συλλέγονται υπογραφές από βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων για να εφαρμοσθεί ο απαγορευτικός νόμος για το κάπνισμα μέσα στους χώρους του Κοινοβουλίου, άκουσον άκουσον, νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, καταδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/5/14 22:29

    πηγαινε να δεις αν ερχομαι ρε Κρεμαστινε εσυ και η πρασινη λυστοσυμμορια σου, που ενδιαφερεσαι και για την υγεια των ανθρωπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/14 09:06

    Πιο πολλοι φευγουνε απο το τσιγαρο η απο τα μετρα λιτοτητας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/14 18:58

    Τί σχέση έχουν τώρα τα παραπάνω σχόλια;Με επιχείρημα την κρίση δικαιολογούμε τον κρετινισμό μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *