ροή ειδήσεων

O πρώτος παγκόσμιος ποπ σταρ ήταν Έλληνας και ο πατέρας του Ροδίτης ! - βιντεο

Το πρώτο ποπ αστέρι της παγκόσμιας μουσικής, ο κορυφαίος προπολεμικός τραγουδιστής «Al» Bowlly, είχε ελληνικές ρίζες, όπως αποκαλύπτει... με άρθρο του έπειτα από πολύχρονες έρευνες ο ομογενής από τη Μελβούρνη, Χάρης Φατούρος.

O Albert Allick «Al» Bowlly, (7 Ιανουαρίου 1899 - 17 Απριλίου 1941) υπήρξε δημοφιλέστατος τραγουδιστής τζαζ. Τον λάτρευαν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Άπω Ανατολή, την Ασία και την Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης καριέρας του, τη μαγική δεκαετία του '30, (1927-1941), ηχογράφησε περισσότερους από 1.000 δίσκους.

Στην Ευρώπη τον αποκαλούσαν «πρεσβευτή του τραγουδιού». Ο Bowlly γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη από γονείς με ελληνική και λιβανέζικη καταγωγή, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους από την Αυστραλία στη Νότια Αφρική.

Πατέρας του ήταν ο Αλίκ Παυλής από τη Ρόδο ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1892. Στο πλοίο γνώρισε την Λιβανέζα Αγιούμπ, την ερωτεύτηκε και στην Πέρθη, όπου αποβιβάστηκαν, παντρεύτηκαν.

Η Πέρθη ήταν τότε μια μικρή πόλη με μόλις 38.000 κατοίκους και λίγες ευκαιρίες επαγγελματικής πορείας. Το ζευγάρι εγκατέλειψε την Αυστραλία και πήγε στη Μοζαμβίκη. Τα χαρτιά του Παυλή ήταν στα ελληνικά και επειδή ο υπάλληλος στην Πέρθη δεν ήξερε να τα διαβάζει τον κατέγραψε ως Bowlly!

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο 'Αλμπερτ που ήταν το τέταρτο, μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ.Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της από αέρος επίθεσης των ναζί στο Λονδίνο.



Ο 'Αλμπερτ ή Αλ, μετά από ένα σωρό δουλειές - κουρέας, τζόκεϊ, κλπ- συνάντησε τον Edgar Adeler, τραγούδησε στη χορευτική του μπάντα και περιόδευσαν μαζί σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες, Ροδεσία, Ινδία, Ινδονησία, κλπ. Κάποια στιγμή, άρχισε να παίρνει στα σοβαρά τη μουσική, διδάχτηκε πιάνο και συνεργάστηκε με μια φιλιππινέζικη μπάντα στο Surabayo. Αφού εργάστηκε ως μουσικός σε ξενοδοχεία στην Καλκούτα και τη Σιγκαπούρη, στην υπηρεσία του Jimmy Liquime, πήγε στην Ευρώπη και το 1927 έγραψε τον πρώτο του μουσικό δίσκο -ειρωνεία της τύχης;- στο Βερολίνο. Έτσι, έγινε γνωστός ακόμα και στην πατρίδα της τζαζ, τις ΗΠΑ. Έφτασε κάποτε και στο Λονδίνο και θα συνέχιζε τη λαμπερή του καριέρα, αν δεν τον εξολόθρευε η βόμβα του Χίτλερ.

Όταν μεσουρανούσε ήταν πιο γνωστός ακόμα και από τον Μπίγκ Κρόσμπι.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *