ροή ειδήσεων

Η κάλπη «έδειξε» ποιότητα: Τι ψήφισε το αναγνωστικό κοινό στα πρώτα Βραβεία Βιβλίου Public

Μανώλης Πιμπλής
Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ παραλαμβάνει το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public για την «Κατερίνα» του.....
Δεξιά, ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Πυρπασόπουλος και πίσω οι υπάλληλοι του βιβλιοπωλείου που ψήφισαν για το ειδικό αυτό βραβείο

Κάπου 83.000 αναγνώστες πήραν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των βιβλίων της χρονιάς (2013) σε έναν νέο θεσμό βραβεύσεων βιβλίων, τα Βραβεία Βιβλίου Public, που ξεκίνησαν φέτος με τη φιλοδοξία να καθιερωθούν. Τα βιβλία της Αλκης Ζέη στην κατηγορία του μυθιστορήματος («Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2», εκδ. Μεταίχμιο), της Μάτσης Χατζηλαζάρου στο δοκίμιο («Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο 1946-1947», εκδ. Αγρα - τα γράμματα αυτά δημοσιεύονται πολλά χρόνια μετά τον θάνατο της υπερρεαλίστριας ποιήτριας), του Αλέξανδρου Ισαρη στην ποίηση («Εγώ ένας Ξένος», εκδ. Κίχλη) έδωσαν έναν τόνο υψηλής ποιότητας στις επιλογές των αναγνωστών. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Ισαρης κατά την τελετή της απονομής επισήμανε ακριβώς αυτό, ότι τον εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι αναγνώστες επέλεξαν ένα, κατ' αυτόν, δύσκολο βιβλίο.
Τα Βραβεία Βιβλίου Public θέσπισαν και άλλες κατηγορίες βραβείων, δύο από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά: είναι η κατηγορία Μαγειρική (δόθηκε στο «Αθενς Σπέσιαλ, Λε τουρ» του Βασίλη Καλλίδη, εκδ. Πατάκη) και η κατηγορία Μεγάλες Συγκινήσεις, όπου το βραβείο δόθηκε στο μυθιστόρημα «Η καρδιά θυμάται» της Καίτης Οικονόμου (εκδ. Ψυχογιός). Στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία βραβεύτηκε ο «Αίσωπος» της Κάρμεν Ρουγγέρη (εκδ. Διάπλαση) και στην Εφηβική Λογοτεχνία «Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου» της Ισμήνης Μπάρακλη (εκδ. Μίνωας).
Δόθηκαν και τρία ειδικά βραβεία στα οποία δεν ψήφισαν οι αναγνώστες: ένα είναι το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public, όπου η επιλογή έγινε από τους ίδιους τους υπαλλήλους των βιβλιοπωλείων της αλυσίδας: επελέγη «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ (εκδόσεις Πατάκη).
Στα άλλα δύο ψήφισαν κριτικοί βιβλίου: στην κατηγορία Εκδοτικό Αποτύπωμα, που έχει να κάνει με την επιμέλεια των εκδόσεων, το βραβείο δόθηκε στις εκδόσεις Κίχλη. Και στην κατηγορία Εκδότης της Χρονιάς, που έχει να κάνει με εκδοτικές καινοτομίες και γενικότερη εκδοτική πολιτική, βραβεύτηκαν οι εκδόσεις Πατάκη. Από τα πρώτα στατιστικά στοιχεία της ψήφου που έγινε δυνατό να αναλυθούν, τα πιο χαρακτηριστικά είναι: το 45% των συμμετεχόντων - αναγνωστών προέρχεται από την περιφέρεια, οι πόλεις που συμμετείχαν πιο ενεργά είναι το Ηράκλειο Κρήτης, η Πάτρα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Καλαμάτα, η Βέροια, ο Βόλος, τα Χανιά, η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κομοτηνή. Επίσης οι κατηγορίες βιβλίου που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού είναι, με σειρά προτεραιότητας, το Μυθιστόρημα, η Παιδική Λογοτεχνία, το Δοκίμιο και η Ποίηση. Οι περισσότεροι ψήφισαν εξ αποστάσεως, ένα 13% πάντως ψήφισε στα καταστήματα, σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία ψηφοφορίας.
Η απονομή έγινε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν η αντιμετώπιση του βιβλίου ως ενός ψυχαγωγικού πολιτιστικού αγαθού, το οποίο οι οργανωτές ήθελαν να το βγάλουν από κάθε πλαίσιο αυστηρότητας. Μια παράσταση με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας συνόδευε τις παρεμβάσεις του παρουσιαστή, ηθοποιού Γιώργου Πυρπασόπουλου, αλλά και χορευτικά και μουσικά δρώμενα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *