ροή ειδήσεων

Δωρεάν τρόφιμα τέλος για 4.000 πολύτεκνους

Μένεα πνέουν κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χιλιάδες οικογένειες πολυτέκνων από ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας λόγο για ακόμα ένα χτύπημα εις βάρος τους.... Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) Βασίλης Θεοτοκάτος, καταγγέλλει ουσιαστικά τη διακοπή της δωρεάν διανομής τροφίμων που δικαιούνταν οι πολύτεκνες οικογένειες, βάσει των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως ευπαθής κοινωνική ομάδα.

Πράγματι, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπουν τη δωρεάν παροχή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, ωστόσο τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι δικαιούχοι επαφίενται στη δικαιοδοσία του εκάστοτε κράτους-μέλους.

Οπως καταγγέλλει ο κ. Θεοτοκάτος, «σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών "άποροι θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη έπρεπε -για να δικαιούται τη βοήθεια- να έχει εισόδημα 31.500 ευρώ. Εν μέσω κρίσης όμως, το 2013, οπότε δημοσιεύτηκε η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το όριο μειώθηκε κατά σχεδόν 50%, φτάνοντας στα 20.160 ευρώ, ποσό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Σύμφωνα με την ΑΣΠΕ, η αλλαγή αυτή στα κριτήρια επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε. επηρέασε σχεδόν 4.000 πολύτεκνες οικογένειες, με τους δικαιούχους να ανέρχονται σήμερα σε μόλις 1.361, όταν το 2012 ήταν 5.346! Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μάλιστα υπογραμμίζει ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν έχει σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά είναι απόφαση των εμπλεκόμενων υπουργείων: «Προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως προσταγή της τρόικας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντί να υποστηρίζουν τους πολυτέκνους, τους εμπαίζουν και τους καταστρέφουν».

Άγγελος Σκορδάς

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *