ροή ειδήσεων

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΟΗΕ για την ραγδαία αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών

Η ραγδαία άνοδος της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου η έκταση στην οποία καλλιεργείται οπιοπαπαρούνα αυξήθηκε  ... αλματωδώς (+36%) το 2013, σηματοδότησε μια «σημαντική επιδείνωση» της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης μειώθηκε, καθώς η παραγωγή της υποχώρησε από το 2007 ως το 2012: αυτά είναι δύο από τα κυριότερα συμπεράσματα που περιέχονται στην έκθεση 2014 World Drug Report του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών.

Πέρυσι η παγκόσμια παραγωγή ηρωίνης «επανήλθε στα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί» το 2008 και το 2011, ανέφερε το UNODC.
«Έως και 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω (της χρήσης) παράνομων ναρκωτικών» ουσιών, υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Γιούρι Φεντότοφ στην έκθεση.
Η υπηρεσία αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκιαγραφεί μια μικτή εικόνα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάσταση στα ναρκωτικά.
Επισήμανε για παράδειγμα ότι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν μαριχουάνα καθώς έχουν διαμορφώσει την αντίληψη ότι η χρήση της δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά από την άλλη περισσότεροι πολίτες στις ΗΠΑ ζητούν βοήθεια για προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση της.

Το UNODC παρατηρεί πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων σε επίπεδο νομοθεσίας στις πολιτείες Ουάσινγκτον και Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς και στην Ουρουγουάη.
Πάντως, η έρευνα του UNODC επισημαίνει ότι η αντίληψη που διαμορφώνεται περί μειωμένου κινδύνου καθώς και η αύξηση της διαθεσιμότητας της μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της χρήσης της κάνναβης, καθώς και ότι περισσότεροι νέοι εξοικειώνονται με τη ναρκωτική ουσία αυτή.
Συνολικά, η χρήση κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει να μειώνεται, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ιδίως σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης. «Όμως στις ΗΠΑ η αντίληψη περί μειωμένου κινδύνου της κάνναβης έχει οδηγήσει σε μια αύξηση της χρήσης της», ανέφερε το UNODC. Δεν έκανε κάποια εκτίμηση σχετικά με τις αιτίες αυτής της μεταβολής.

Οι πολιτείες Ουάσινγκτον και Κολοράντο έχουν νομιμοποιήσει την πώληση κάνναβης από καταστήματα που λαμβάνουν σχετική ειδική άδεια, παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει την πώλησή της.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων από 12 ετών και πάνω που έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά αυξήθηκε στο 12,1% το 2012 από 10,3% το 2008.
Εξάλλου η προσφορά συνθετικών ναρκωτικών, όπως οι αμφεταμίνες, αυξάνεται, σύμφωνα με το UNODC. Η κατάσχεση αυτού του είδους ουσιών υπερδιπλασιάστηκε ανάμεσα στο 2010 και το 2012. Παγκοσμίως, περίπου 34,4 εκατ. άνθρωποι έκαναν χρήση αμφεταμινών το 2012 — ο αριθμός τους ξεπεράστηκε μόνον από τους χρήστες κάνναβης.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/6/14 01:22

    Γι αυτο λοιπον βαλτε νομους ανελεητους για τους εμπορους και τα πρεζονια.Γιατι το καθε πρεζονι ειναι και βαπορακι και διακινητης και προσυλητιστης.Πως αλλιως αλλωστε θα αγορασει τη δοση του?Με την εργασια του?Σκοτωνοντας κι αλλους βγαζει τη δοση του.Αν δεν θελετε αυτες τις εκατομβες θυματων σταματηστε να τους χαιδευετε.Εκτος αν απο αυτο τον κυκλο του θανατου εχετε κι εσεις το "κατιτις"σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *