ροή ειδήσεων

Κόψτε το κάπνισμα χωρίς να παχύνετε

Αποφασίσατε να το κόψετε μαχαίρι; Αυτά τα μυστικά θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε κιλά!

Γιατί παχαίνουμε; ...


1. Η νικοτίνη δρα κατασταλτικά στην όρεξη. Έτσι η έλλειψή της αυξάνει το αίσθημα της πείνας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι πρώην καπνιστές να αρχίζουν να τρώνε περισσότερο, αυξάνοντας κυρίως το τσιμπολόγημα.
2. Η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%.
3. Με τη διακοπή καπνίσματος βελτιώνεται η όσφρηση και η γεύση, με αποτέλεσμα να μοιάζουν πιο δελεαστικά τα φαγητά αλλά και τα ροφήματα, οπότε μπορεί να τα λαχταράμε περισσότερο.

Τι να κάνετε

Αυτά είναι τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στερητικό σύνδρομο το οποίο δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος:
* Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.
* Πίνετε όξινους χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπφρουτ. Οι όξινοι χυμοί μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης, ακριβώς επειδή έχουν έντονη και ταυτοχρόνως όξινη γεύση.
* Μασάτε καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση όπως μέντα και γαρίφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τόσο έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για ένα τσιγάρο. Επιπλέον, όταν μασουλάτε τέτοια τρόφιμα (καθώς και υγιεινά σνακ, όπως ωμά καρότα) έχετε την αίσθηση ότι τρώτε και έτσι δεν θα τσιμπολογήσετε κάτι πιο παχυντικό.
* Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα τρόφιμα αυτά δεν παρέχουν πολλές θερμίδες, οπότε δύσκολα θα παχύνετε αν τρώτε περισσότερα απ’ ό,τι συνηθίζατε. Επιπλέον, τα φρούτα είναι ως επί το πλείστον γλυκά και έτσι θα καλύψουν την λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Τα δε λαχανικά μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σας για κάτι αλμυρό.
* Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά όχι μόνον περιέχουν πολλές θερμίδες, οπότε εξ ορισμού παχαίνουν, αλλά είθισται να καταναλώνονται από τους καπνιστές σε συνδυασμό με το τσιγάρο – οπότε αν τώρα που προσπαθείτε να το κόψετε, πίνετε αλκοόλ, θα θυμάστε τις παλιές συνήθειές σας και την λαχτάρα σας για ένα τσιγάρο.
* Αλλάξτε τις συνήθειές σας όσον αφορά τον καφέ. Και αυτό διότι, ειδικά ο πρώτος της ημέρας, είθισται να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα τσιγάρα. Αν δεν μπορείτε να μετριάσετε τον καφέ, αλλάξτε είδος ή την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη ή γάλα ώστε να μη συσχετίζετε τόσο έντονα τον καφέ με το τσιγάρο.
* Μειώστε τις ποσότητές σας. Προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο απ’ ό,τι έως πρότινος, ιδίως από τα παχυντικά πιάτα (π.χ. παστίτσιο, μακαρονάδες, πίτσες, σουβλάκια κ.τ.λ.). Μην ξεχνάτε ότι μετά τη διακοπή θα κάνετε λιγότερες καύσεις, οπότε χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες.
* Κάντε έξυπνες επιλογές στο φαγητό. Προγραμματίζετε καθημερινά τι θα τρώτε και να προσπαθείτε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο απλά και υγιεινά γεύματα.

Το μυστικό

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Μισή ωρίτσα την ημέρα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καίτε θερμίδες, αλλά θα περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα και τη λαχτάρα σας για τσιγάρο.

Πηγή: omorfamystika.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *