ροή ειδήσεων

Κουπί με… Πίστη για ζωή

Δύο κωπηλάτες διασχίζουν την Ελλάδα απ' άκρη σ’ άκρη –συνολικά 1.000 μίλια– σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το έργο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με.... νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη» και να διαδώσουν το μήνυμα για την αναγκαιότητα δωρεάς μυελού των οστών.

Της Φεβρωνίας Παντελή


Πίσω από κάθε ηλιοβασίλεμα βλέπουν το χαμόγελο ενός παιδιού. Μέσα σε κάθε κύμα βλέπουν τον αγώνα του για ζωή, με κάθε μίλι που διανύουν εκφράζουν την πίστη και την υποστήριξή τους. Ανέβηκαν στα καγιάκ τους και ξεκινώντας από το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας, τους Οθωνούς, έβαλαν πλώρη για το ανατολικότερο, το Καστελόριζο. Στόχος τους; Να ολοκληρώσουν μια εκπαιδευτική διά θαλάσσης εκστρατεία με κεντρικό θέμα τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς του μυελού των οστών και τη στήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη». Για όλους εμάς που το ακούμε ή το διαβάζουμε μοιάζει με άθλο – και είναι. Ωστόσο οι ίδιοι οι κωπηλάτες θεωρούν ότι ο πραγματικός άθλος θα έχει επιτευχθεί αν πειστεί έστω κι ένας άνθρωπος να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών και σωθεί ένα παιδί.



Ο Αγγελος Χριστοφίδης και ο Κώστας Μανατάκης ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου το εγχείρημά τους με τελικό προορισμό το Καστελόριζο και χρονοδιάγραμμα τις 55 ημέρες ταξιδιού. Ωστόσο, ένας τραυματισμός ανάγκασε τον δεύτερο να αποχωρήσει την 30ή ημέρα του ταξιδιού και μετά τη Σύρο, ο Αγγελος συνεχίζει μόνος του το ταξίδι. «Σκοπός είναι να διαδώσουμε τη σημασία και την αναγκαιότητα της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών, διότι δυστυχώς υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Πολλά παιδιά χρήζουν μεταμόσχευσης, αλλά δεν υπάρχουν υποψήφιοι δότες εντός συνόρων, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να αναγκάζονται να εισάγουν μοσχεύματα από το εξωτερικό έναντι υπέρογκων ποσών. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Εμείς επιλέξαμε μέσω ενός γνώριμου για εμάς περιβάλλοντος, τη θάλασσα, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στο έργο της «Πίστης»», θα πει. Την πρώτη φορά που συνομιλήσαμε μαζί του, τον πετύχαμε μεσοπέλαγα λίγο αφού είχε αναχωρήσει από την Ηρακλειά, όπου τον περίμενε μια ζεστή υποδοχή από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του νησιού. «Στα περισσότερα μέρη από τα οποία έχουμε περάσει, οι άνθρωποι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και αναζητούν ποικίλες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά του μυελού των οστών, βομβαρδίζοντάς μας με ερωτήσεις αναφορικά με τη διαδικασία, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση επί του θέματος».



Στο έλλειμμα πληροφόρησης στέκεται δυστυχώς και ο πρόεδρος της «Πίστης», Χρήστος Βλάχος, ο οποίος πριν από 10 μήνες υποδέχτηκε στη ζωή τον εγγονό του, γιο της -υγιέστατης σήμερα- κόρης του, που στα 14 της χρόνια νόσησε και ήταν η αιτία που μπήκε στη ζωή τους ο σύλλογος. Ο ίδιος έχει τη γνώμη ότι οι Ελληνες είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι, ωστόσο η άγνοια που έχουν συνήθως λειτουργεί ανασταλτικά. «Υπάρχει σύγχυση σε ό,τι αφορά τον παιδικό καρκίνο και –κυρίως– την αντιμετώπισή του. Από τη στιγμή που το ποσοστό ίασης αγγίζει το 80%, δεν αξίζει να πολεμήσουμε; Το προσδοκώμενο όφελος από την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών θα είναι διττό. Από τη μία αυξάνεται η συμβατικότητα δότη και παραλήπτη και από την άλλη… η χώρα μας θα κάνει οικονομία! Αυτή τη στιγμή, εν μέσω κρίσης, δαπανούμε υπέρογκα ποσά που καταλήγουν στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία και την Αμερική για μοσχεύματα. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει έως και 1 δισ. τον χρόνο, αρκεί να βρεθούν 200.000 Ελληνες που θα δώσουν 1 μπουκάλι αίμα και 150.000 που θα γίνουν δότες μυελού των οστών. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε και τους συμπατριώτες μας που διαμένουν σε κάθε γωνιά της Γης, λόγω αύξησης της συμβατότητας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι μόνο 43.000 εθελοντές δότες». Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι πρώτη χώρα στον κόσμο σε μοσχεύματα μυελού –ανάλογα με τον πληθυσμό της- είναι η Κύπρος.



Υπόθεση όλων μας



Ζητάμε από τον πρόεδρο της «Πίστης» να μας μιλήσει για τα… διαδικαστικά της υπόθεσης. Το τεχνικό της μέρος. «Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι ο μυελός των οστών υπάρχει στο αίμα μας. Παράγεται στα κόκαλά μας και η λήψη του γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται και η λήψη αιμοπεταλίων. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Ο μυελός αναπαράγεται από τον οργανισμό μας σε 20 με 30 ημέρες και έχουμε τη δυνατότητα να ξαναδώσουμε αν θελήσουμε, χωρίς καμία επίπτωση για την υγεία μας. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι πλέον οι εξετάσεις HLA (Human Leukocyte Antigen) που αφορούν τη συμβατότητα και την καταλληλότητα του δότη γίνονται με τη λήψη σάλιου. Κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό –αλλά αξίζει κανείς να γνωρίζει- είναι ότι ο ομφάλιος λώρος με τον πλακούντα περιέχουν αίμα που έχει μέσα μυελό των οστών, που δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από το ίδιο το άτομο σε περίπτωση ανάγκης. Μέσω της «Πίστης», όποιος επιθυμεί μας φέρνει το δείγμα, το δίνουμε στην Ακαδημία Αθηνών εντελώς δωρεάν, το εξετάζουν και αν έχει τα λεμφοκύτταρα που απαιτούνται το φυλάσσουν, το καταψύχουν και σώζουν μελλοντικά κάποιον άλλο άνθρωπο».



…………………………………………………………….



Στο κουπί…




Η South Evian Gulf Team δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τον Αγγελο Χριστοφίδη, τον Αγγελο Μηνούδη, τον Κώστα Μανατάκη και τον Χρήστο Φλεβοτόμο και έχει ώς σήμερα οργανώσει τρεις αποστολές με σκοπό τη στήριξη συλλόγων με κοινωνικό έργο. Η πρώτη, το 2011, στη θαλάσσια διαδρομή από την Ερέτρια μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης για το Χαμόγελο του Παιδιού, η 2η ήταν το 2012 από τη Σιθωνία Χαλκιδικής μέχρι την Ερέτρια για την Κιβωτό του Κόσμου και πέρυσι από τον Πειραιά στα Χανιά για την «Πίστη». Το φετινό τους ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε στις 5 Μαΐου, είναι επιπλέον αφιερωμένο στη μνήμη του δασκάλου τους στη Μετεωρολογία, Γιώργου Κασιμίδη, και προβλέπει στάσεις στους εξής προορισμούς: Οθωνοί, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Πρέβεζα, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κυλλήνη, Πάτρα, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Ιτέα, Λουτράκι, Ισθμια, Κινέτα, Σαλαμίνα, Πειραιάς, Φάληρο, Ελληνικό, Σούνιο, Κέα, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αμοργός, Κίναρος, Λεβίθια, Τέλενδος, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Ρόδος, Ρω, Καστελόριζο. Το χρονοδιάγραμμα της αποστολής προβλέπει την ολοκλήρωση του μαραθωνίου έως τις 25 Ιουνίου. Κατά μέσο όρο διανύονται 25 μίλια την ημέρα, δηλαδή 6 με 8 ώρες κουπί περίπου!



…………………………………………………………….



* Η «Πίστη» είναι σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες, που ιδρύθηκε το 1993 και ως ιδέα προέκυψε στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία». Μοιραζόμενοι τις ίδιες αγωνίες και παραστάσεις, αγωνίζονται από τότε για τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος νοσηλείας. Παράλληλα, στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειες των παιδιών που νοσούν, είτε καλύπτοντας τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται είτε τα έξοδα διαμονής των ανθρώπων που έρχονται από την επαρχία, που αγγίζουν το 70% των περιπτώσεων. Η «Πίστη» φροντίζει ώστε να βρίσκεται κοντά στα παιδιά στον χώρο των νοσοκομείων μια ομάδα από διακεκριμένους επιστήμονες όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές κ.ά., έχοντας αγαστή συνεργασία με τη «Φλόγα» και την «Ελπίδα». Ο σύλλογος στηρίζεται σε ίδιους πόρους και σε δωρεές ιδιωτών, ενώ μέρος των εσόδων του προέρχεται από διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες που διεξάγονται κατά διαστήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τον σύλλογο και το έργο του στα τηλ. 210-7486880, 210-7488961 και το pisti@otenet.gr





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *