ροή ειδήσεων

Πεντάστερο προσκλητήριο σε επενδυτές






«Καλάθι» με περισσότερα από 400 «πρώτης γραμμής» ξενοδοχεία που πωλούνται στην Ελλάδα... και κοστίζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ θα βρουν οι επενδυτές απ' όλο τον κόσμο που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την τουριστική αγορά.


Τα απανωτά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού έχουν κινητοποιήσει Αμερικανούς, Ρώσους, Αραβες, αλλά και Ευρωπαίους επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Παρότι στην Ελλάδα έχει μπει πωλητήριο εδώ και χρόνια σε μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες, εντούτοις οι συζητήσεις που καταλήγουν σε συμφωνίες είναι ελάχιστες. Κυρίως λόγω των λανθασμένων αποτιμήσεων των ξενοδοχειακών assets όσο και των υψηλών τιμημάτων που ζητούν οι ξενοδόχοι.

Οι ξένοι μπορεί να «καίγονται» για να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο, δεν προσφέρουν σε καμιά περίπτωση τα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες.Περιμένουν νέα πτώση των τιμών, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας «φούσκωσε» δραματικά, κατά 23% από το 2000 μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εκτιμητών GLP Values, ότι και μέσα στην κρίση, από το 2009 μέχρι το 2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73%, δηλαδή 667 από αυτά, κατατάσσονται στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες. Πέρυσι, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου είχαν δημοσιευτεί 125 αγγελίες για πώληση μικρομεσαίων μονάδων σε 19 νησιά, με προσδοκώμενο κέρδος 378,5 εκατ. ευρώ.



17 εκατ. ευρώ
Παρότι αυξήθηκαν οι ξένοι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, η μέση τιμή ανά δωμάτιο βαίνει συνεχώς μειούμενη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τους ξενοδόχους που θέλουν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Αν και οι επίσημες αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων υπολογίζονται σε πάνω από 400, εντούτοις τα πραγματικά πωλητήρια μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 30% των περισσότερων από 9.500 μονάδων σε όλη τη χώρα, κυρίως σε Αττική, Ρόδο, Κρήτη, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Ιόνιο και Θεσσαλονίκη.

Στις επιτυχείς αγοραπωλησίες συγκαταλέγεται η πώληση του Gerakina Beach στη Χαλκιδική από το επενδυτικό fund Oaktree. To πωλητήριο είχε βάλει εδώ και χρόνια η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατάφερε να το δώσει αντί 17 εκατ. ευρώ. Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν συμμαχήσει με την εταιρεία Σάνη Α.Ε. και θα διαθέσουν άλλα 18 εκατ. για τη μεταμόρφωση του ξενοδοχείου σε πεντέστερο. Μάλιστα, Σάνη και Oaktree σχεδιάζουν τη δημιουργία αλυσίδας 10 πολυτελών ξενοδοχείων σε Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κρήτη και διερευνούν ευκαιρίες ή σχεδιάζουν την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση νέων μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί μπήκαν στην Ελλάδα αρχικά με την εξαγορά του Oceania Club, που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και ανήκε στην Παλλήνη Α.Ε., εταιρεία της οποίας τον έλεγχο είχαν οι βασικοί μέτοχοι της ΣΑΝΗ Α.Ε.

Η Alpha Bank αναζητά αγοραστή για το Hilton, ενώ η Eurobank δεν θα έλεγε όχι σε ένα καλό τίμημα για το King George το οποίο από το 2013 πέρασε στον έλεγχο της Λάμψα.

Σημαντική επενδυτική κίνηση, που έγινε αυτήν τη φορά από το Κατάρ και την οικογένεια του σεΐχη Αλ Θανί, αποτελεί η εξαγορά του ξενοδοχείου Miramare στην Κέρκυρα, το οποίο διαθέτει 250 δωμάτια, bungalows και βίλες. Πρόκειται για ιστορικό ξενοδοχείο που είχε κατασκευασθεί από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρρόης Ωνάση (αδερφή του Αριστοτέλη Ωνάση) τη δεκαετία του '60. Το τίμημα που ζητούνταν έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τα... 8 εκατ. ευρώ. Οι Καταριανοί προχωρούν ταχύτατα στην πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, το οποίο θα γίνει πολυτελέστατο. Σε ελληνική εφοπλιστική οικογένεια φαίνεται πως έχει περάσει επίσης το ξενοδοχείο San Stefano στην Κέρκυρα.

Μεγάλο... ρωσικό πάρτι γίνεται στη Χαλκιδική. Πρώτη μεγάλη επένδυση ήταν η εξαγορά του ξενοδοχείου Pomegranate Wellness Spa Hotel, το οποίο με συνολική επένδυση άνω των 25 εκατ. ευρώ ανακαινίστηκε πλήρως. Διαθέτει 172 δωμάτια, ένα από τα μεγαλύτερα Spa και συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 500 ατόμων. Μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ προωθούν κοντά στο Παλιούρι Χαλκιδικής Ρώσοι επενδυτές οι οποίοι δημιουργούν ένα τουριστικό συγκρότημα πέντε αστέρων. Το Med Sea Health & Mare Village θα αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε συνολική έκταση 330 στρεμμάτων.


Επειτα από χρόνια αναμονής, η Eurobank πούλησε στον ρωσοτουρκικό όμιλο Pegas το Capsis Rhodes ενώ «σημαία» του ξενοδοχειακού real estate ήταν ασφαλώς ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ο οποίος πουλήθηκε στο fund Jermyn Street real estate.


Στο ξενοδοχειακό real estate εντάσσονται και οι επενδύσεις των αδελφών Μεντεκίδη στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας και του Ιβάν Σαββίδη στο Παλιούρι. Οι πρώτοι με περίπου 10 εκατ. αγόρασαν έκταση 261 στρεμμάτων και θα επενδύσουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο 12.000 τ.μ. και παραθεριστικό χωριό, ενώ ο δεύτερος με 14 εκατ. ευρώ πήρε ακινητο 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι για να επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

Σε όλη την Ελλάδα
«Φιλέτα» στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια



Στο παιχνίδι της πώλησης ξενοδοχείων έχουν μπει και οι τράπεζες. «Σημαία» του ξενοδοχειακού real estate ήταν ασφαλώς ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ο οποίος πουλήθηκε στο fund Jermyn Street real estate που εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα Εμιράτα, καθώς και τον τουρκικό κολοσσό Dogus. Οι επενδυτές θα διαθέσουν κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ για την αγορά και μεταμόρφωση του συγκροτήματος στο ομορφότερο θέρετρο της Μεσογείου.

Ακόμη και τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην πλατεία Συντάγματος ή το Hilton που ανήκει στην Alpha Bank έχουν ακουστεί κατά καιρούς ότι διατίθενται, με τα ποσά που ακούγονται να ξεπερνούν πολλές φορές τα 100 εκατ. ευρώ.

H Eurobank κατέχει πέντε ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων το συγκρότημα Ηλιος στην περιοχή Σουνίου (ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Bάρκιζα) με δυναμικότητα 400 δωματίων και παραθαλάσσια έκταση 65.000 τ.μ. Στη Ρόδο, κι έπειτα από χρόνια αναμονής, η τράπεζα πούλησε στον ρωσοτουρκικό όμιλο Pegas το Capsis Rhodes, συνολικής επιφάνειας 48.500 τ.μ. σε οικόπεδο 35.800 τ.μ. Αποτελείται από πέντε κτίρια, στα οποία υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια με δυναμική περίπου 1.820 κλινών. Διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο και χώρους δυναμικότητας 8.000 ατόμων, δύο πισίνες και κτίριο με 51 διαμερίσματα.

Το King George
Η Eurobank δεν θα έλεγε όχι σε ένα καλό τίμημα για το King George στο Σύνταγμα, το οποίο από το 2013 πέρασε στον έλεγχο της Λάμψα, που διέθεσε 2,5 εκατ. για νέα ανακαίνιση. Επίσης, ο όμιλος της Εurobank διαθέτει ξενοδοχείο προς πώληση και στη Γεωργιούπολη Χανίων, ενώ στη Μύκονο πωλεί ξενοδοχειακή μονάδα 2.200 τ.μ. σε οικόπεδο 5.500 τ.μ., που είναι στα μπετά από το 2009. Αποτελείται από 5 διαφορετικά κτίρια, διαθέτει 30 δωμάτια, συνολικά 60 κλίνες και πωλείται 2,2 εκατ. ευρώ. Πωλητήριο, προς 25 εκατ. ευρώ, έχει μπει σε ξενοδοχείο με 192 δωμάτια και συνεδριακό κέντρο 3.600 τ.μ. σε οικόπεδο 16 στρεμμάτων στη Λήμνο.

Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου έχει βγάλει στο σφυρί το γνωστό ξενοδοχείο John's Hotel στη Γλυφάδα κλείδωσαν.

Το ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ ζητά η Alpha Bank για το γνωστό ξενοδοχείο Αύρα, πάνω στο λιμάνι της Ραφήνας. Το Αύρα διαθέτει 96 δωμάτια και 184 κλίνες. Ο όμιλος της Αlpha Bank στα καλύτερα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση περιλαμβάνει εννέα ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στη Λαμία, στην Πάτρα, στη Ραφήνα, στο Λουτράκι, στην Αίγινα, στον Βόλο, στην Ιεράπετρα και στη Λακωνία. Αλλα ξενοδοχεία που έχουν βγει στο σφυρί είναι επί της Λ. Αχαρνών με 7 ορόφους και 236 κλίνες σε 126 δωμάτια. Η αρχική τιμή ήταν 6 εκατ. ευρώ. Ακόμη, στο Ρέθυμνο πωλείται μονάδα με 118 δωμάτια με τιμή 8 εκατ. ευρώ. Στη Σκιάθο, ξενοδοχείο με πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα επιπλωμένα σε οικόπεδο 22 στρεμμάτων, πωλείται 10-11 εκατ. ευρώ αρχική τιμή.
Το μεγάλο παζάρι
Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κρεμάσει επίσημα και ανεπίσημα πωλητήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιοχή και στα νησιά του νομού Αττικής πωλούνται περισσότερες από 50 μονάδες, όπως και στις Κυκλάδες, ενώ περί τα 70 ξενοδοχεία πωλούνται στα νησιά του Ιονίου, κυρίως στην Κέρκυρα. Στην Κρήτη πωλούνται πάνω από 40 μονάδες, περισσότερα από 30 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική και τουλάχιστον 60 στα Δωδεκάνησα.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vakanel@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *