ροή ειδήσεων

Μετέτρεψαν το Κέντρο Υγείας Αστυπάλαιας σε ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο

Για κάθε ασθενή έχει δημιουργηθεί από την αρχή ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, οπότε δε χρειαζόταν να κυκλοφορούν οι κάτοικοι με βιβλιάρια και χαρτιά κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στο νησί...


Μέσα σε λίγες ώρες στήθηκαν τα μηχανήματα, οι υπολογιστές και τα ειδικά δορυφορικά πιάτα.

Δεκάδες μέτρα καλωδίων απλώθηκαν στους διαδρόμους και η ομάδα εκτός από τις λευκές ρόμπες φόρεσε και τα ειδικά μικρόφωνα: Όλα ήταν έτοιμα στο Κέντρο Υγείας Αστυπάλαιας, όπου από το πρωί της Παρασκευής στο τέλος Μαϊου και για τέσσερις μέρες μετατράπηκε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο - από μηχανήματα και ιατρικό προσωπικό - νοσοκομείο.

Συνολικά 30 άτομα - γιατροί 16 ειδικοτήτων, τεχνικοί, νοσηλευτικό προσωπικό - έφτασαν τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής στο νησί της Αστυπάλαιας.

Είναι η ομάδα με τις δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες που θα επισκεφθεί, σε διάστημα πέντε ετών, 35 άγονα νησιά της χώρας μας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υγειoνομικής φροντίδας κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχου σε συνεργασία με την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.

Μετά από 12 ώρες και ένα αρκετά... φουρτουνιασμένο ταξίδι - είχε 9 Μποφόρ στο Αιγαίο - έφτασαν στο νησί και άρχισαν να υποδέχονται τους κατοίκους, οι οποίοι μέρες πριν είχαν κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού με τους ειδικούς γιατρούς.

«Ήταν μαζική η ανταπόκριση των κατοίκων της Αστυπάλαιας στο κάλεσμά μας να εξεταστούν από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών προληπτικά.

Πριν φτάσουμε στο νησί είχαν κλειστεί 2.240 ραντεβού και εξετάσαμε περίπου 775 ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 75% των μόνιμων κατοίκων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, η ιατρική ομάδα εντόπισε και κάποιες σοβαρές παθήσεις, τις οποίες οι ασθενείς αγνοούσαν.

«Διαγνώσαμε τρία σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, ακόμη και εγκυμοσύνες, τις οποίες οι γυναίκες δε γνώριζαν. Συνολικά 10 κάτοικοι θα χρειαστεί να έρθουν στην Αθήνα για περαιτέρω εξετάσεις».

Το σημαντικό, όπως τονίζουν τα μέλη της αποστολής, είναι το γεγονός ότι για κάθε ασθενή έχει δημιουργηθεί από την αρχή ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, «οπότε δε χρειαζόταν να κυκλοφορούν οι κάτοικοι με βιβλιάρια και χαρτιά κατά τη διάρκεια της δικιάς μας παραμονής στο νησί.

»Παράλληλα, όμως, αυτό το σύστημα θα βοηθήσει, ώστε και από την Αθήνα, μέσω τηλεϊατρικής, να είμαστε σε θέση, έχοντας γνώση του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, να συμβουλεύσουμε τον τοπικό γιατρό. Κατά κάποιο τρόπο "υιοθετούμε" τους κατοίκους».

Για την ομάδα, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη αποστολή. Η Αστυπάλαια ήταν το τέταρτο νησί - μετά το Καστελόριζο, την Αμοργό και την Κάσο - στο οποίο προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Μάλιστα, στην Αμοργό το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πραγματοποίησε συνολικά 2.067 ιατρικές επισκέψεις.

«Επιλέξαμε σε αυτό το πρόγραμμα 35 άγονα νησιά, κάποια από τα οποία έχουν ένα γενικό γιατρό, σε κάποια υπάρχει μόνο αγροτικός.

»Κανένα, όμως, δεν έχει ειδικότητες, όπως παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, γενικό χειρούργο ή οδοντίατρο ενώ στις δύο κινητές ιατρικές μονάδες υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας», προσθέτει ο κ Κουλουβάρης.

Κάθε νησί έχει τα δικά του…ιατρικά χαρακτηριστικά: Σε αυτό, τουλάχιστον, το συμπέρασμα έχει καταλήξει η ιατρική ομάδα μετά τα τέσσερα πρώτα ταξίδια.

«Στην Αμοργό εντοπίσαμε πολλά περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη καθώς και πολλά παιδιά με έντονα ορθοδοντικά προβλήματα. Στην Κάσο, πολλοί ήταν οι κάτοικοι, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά ζητήματα με τα γόνατά τους ενώ τώρα στην Αστυπάλαια καταγράψαμε υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, γεγονός που μας έκανε να ενημερώσουμε γονείς και δασκάλους για τα ευρήματα».

Στα άμεσα σχέδια των μελών της ομάδας είναι να μάθουν - όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο - στους νησιώτες …μπάνιο.

«Στις επισκέψεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών και ιδίως τα μικρά παιδιά, παρόλο που έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα, δεν ξέρουν σωστό μπάνιο. Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές, όπως κολυμβητήρια», συμπληρώνει ο κ Κουλουβάρης.

Τα επόμενα...λιμάνια που θα πιάσει η ομάδα στις 4 Ιουλίου είναι στα Ψαρά και τον Άγιο Ευστράτιο ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα επισκεφθεί τους Φούρνους, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, την Τήλο και τη Νίσυρο.

«Επιστρέψαμε και αμέσως κιόλας οργανώνουμε το επόμενο ταξίδι μας. Πάντως, αυτό που μας έχει εντυπωσιάσει είναι το γεγονός ότι επικοινωνούν μαζί μας κάτοικοι νησιών και μας ρωτούν πότε θα πάμε στο δικό τους, πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνεται από στόμα σε στόμα η εθελοντική μας δουλειά. Ήταν πολύ συγκινητικό όταν στην Αμοργό φτάσαμε τα ξημερώματα και μας περίμεναν κάτοικοι του νησιού στο λιμάνι».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *