ροή ειδήσεων

Ελληνογερμανική συνεργασία για τα πανεπιστήμια - συζητήσεις πρυτάνεων στη Ρόδο

Πόσοι φοιτητές και πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις πολυάριθμες υποτροφίες που προσφέρουν...
τα περίπου 200 γερμανικά πανεπιστήμια και τα 300 τεχνολογικά ιδρύματα; Οι ουρές που δημιουργούνται από Ελληνες νέους κάθε μέρα στην αρμόδια Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην οδό Ομήρου της Αθήνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλοί ενδιαφέρονται αλλά λίγοι γνωρίζουν. Ετσι, η αναζήτηση των «κλειδιών» για τις θύρες των γερμανικών ΑΕΙ από φοιτητές, πανεπιστημιακούς και ερευνητές θα είναι ο στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στη Ρόδο οι Σύνοδοι Πρυτάνεων των ελληνικών και των γερμανικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, Ελληνες και Γερμανοί πρυτάνεις θα επιδιώξουν την εξαίρεση της παιδείας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών χωρών ενώ θα συμβάλουν ώστε να αμβλυνθούν τα αρνητικά στερεότυπα στην ελληνική και τη γερμανική κοινωνία, για την άλλη πλευρά.

Ειδικότερα, το μνημόνιο έχει κύριους στόχους την εντατικοποίηση των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων, την αύξηση του αριθμού των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, την επεξεργασία κοινών προγραμμάτων σπουδών για Ελληνες και Γερμανούς φοιτητές και την αύξηση των ανταλλαγών φοιτητών και ερευνητών. «Θα δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης της προσπάθειας, η οποία θα διευρυνθεί», ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας. «Χαίρομαι για την εμπιστοσύνη που δείχνουν τα γερμανικά πανεπιστήμια στις δυνατότητες των Ελλήνων εταίρων τους και τη στήριξη που προσφέρουν στην πρόταση για την εξαίρεση της παιδείας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ελληνικών ιδρυμάτων», πρόσθεσε μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επί της προεδρίας του οποίου στη σύνοδο έγινε η πρώτη συνάντηση με τις ηγεσίες των γερμανικών ΑΕΙ.

Χρηματοδότηση

Από την πλευρά τους άλλωστε, οι εκπρόσωποι των γερμανικών ΑΕΙ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά ΑΕΙ και το μέλλον τους. Στις συζητήσεις των πρυτάνεων χθες στη Ρόδο όλοι ανέφεραν ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δραματική μετά τις περικοπές στον προϋπολογισμό και στο προσωπικό (ακαδημαϊκό και διοικητικό) έως και 50%, παρά την αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών. Το αίτημα προς την Ε.Ε. για εξαίρεση των κονδυλίων για την παιδεία θα στηριχθεί στην άποψη ότι η παιδεία αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό μοχλό ανάπτυξης για την υπέρβαση της κρίσης που βιώνει η χώρα. Η Σύνοδος Πρυτάνεων στη Γερμανία είναι αυτόνομο θεσμοθετημένο όργανο με υποστηρικτικό προσωπικό περίπου 40 ατόμων και κύριος συνομιλητής της κυβέρνησης για τα ακαδημαϊκά ζητήματα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *