ροή ειδήσεων

Ερχονται νέες απελευθερώσεις επαγγελμάτων

Της Δήμητρας Καδδά

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις αλλαγές -βάσει λίστας ΟΟΣΑ- στο νομικό πλαίσιο που διέπει... φαρμακεία, γάλα, αρτοποιεία, κυριακάτικο εμπόριο και φορτηγά λιμουζίνες, το κείμενο του μνημονίου που αποκάλυψε την Πέμπτη το Capital.gr προβλέπει νέο κύκλο απελευθερώσεων το καλοκαίρι, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στην αρχή του 2015 αν οι μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πετυχημένες στις αξιολογήσεις που θα γίνουν από κοινού με την τρόικα. Το χρονολόγιο των «κρίσεων» και των νέων νόμων -αν κριθούν αναγκαίοι- παρουσιάζεται σε ειδικό πίνακα-παράρτημα του μνημονίου.

Σε άλλον πίνακα καταγράφονται μία προς μία οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για αλλαγές σε σειρά επαγγελμάτων. Μεταξύ αυτών σε: δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς διυλιστήρια, επαγγέλματα υγείας και τεχνικούς.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «τεχνικό» μνημόνιο, ένα από τα 3 συνολικά κείμενα του μνημονίου με τις ρήτρες που πρέπει να πληροί η Ελλάδα. Στο άλλο κείμενο που αποκάλυψε το Capital περιλαμβάνεται «τσουνάμι» μέτρων: από κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, νέο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, έως κατάργηση φόρων-τελών υπέρ τρίτων, αλλά και επανεξέταση απόδοσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων αν χρειαστούν από το 2015.

Νέες παρεμβάσεις στη λίστα ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της λίστας ΟΟΣΑ είναι:

1. Μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Αν δεν υπάρχει σημαντική μείωση των τιμών μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2014, θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση για όλα τα προϊόντα.

2. Φαρμακεία. Επανεξέταση στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, με βάση τις πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ, και νομοθεσία στο τέλος του 2014 με τις αλλαγές που απαιτούνται για να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

3. Γάλα. Αξιολόγηση των επιπτώσεων στο τέλος του 2014 και δέσμευση για πρόσθετες νομοθετικές αλλαγές αμέσως, εάν παραμείνουν οι τιμές του γάλακτος σε υψηλά επίπεδα.

4. Ψωμί / αρτοποιεία. Αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και, αν χρειαστεί νέες αλλαγές στο τέλος του 2014.

5. Κυριακάτικο Εμπόριο. Θέσπιση έως το τέλος Ιουνίου των 3 νέων τουριστικών περιοχών που θα έχουν πλήρη απελευθέρωση (Ρόδος, Κως, Ερμούπολη Σύρου, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης και Τσιμισκή και Χαλκιδικής, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της Ερμού και της περιοχής πέριξ της Ομόνοιας αλλά και της Ραφήνας. Θα αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2015 αν θα επεκταθούν άμεσα οι αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα.

6. Απελευθέρωση αδειοδότησης φορτηγών – λεωφορείων, λιμουζίνων. Αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και υιοθέτηση αλλαγών στο τέλος του 2014 σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές ανά την ΕΕ.

7. Λιανικές Πωλήσεις. Αξιολόγηση έως το τέλος του 2014 των περιορισμών επί των πωλήσεων και υιοθέτηση νομοθεσίας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015.
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *