ροή ειδήσεων

«Σφαγή» στις εξετάσεις της Α' Λυκείου με την Τράπεζα Θεμάτων - Δεκάδες παιδιά μένουν στην ίδια τάξη



Η εφαρμογή για πρώτη φορά των θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων, δεν φαίνεται να λειτούργησε... επ' ωφελεία των μαθητών της Α' Λυκείου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται... βαθμολογική σφαγή.

Όπως σημειώνει το Vima.gr η Τράπεζα Θεμάτων επέλεξε θέματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εν συνεχεία δέχθηκε έντονη κριτική από εκπαιδευτικούς για το βαθμό δυσκολίας τους. Όλα τούτα φαίνεται πως είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές, έπειτα από πολλά χρόνια, να κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη και να χρειαστεί να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Στην Άλγεβρα μένει το 20%

Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εστιάζεται στην Άλγεβρα της Α' Λυκείου, όπου έγινε η μεγάλη... σφαγή. Τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι εφέτος δεν κατόρθωσε να περάσει το μάθημα και θα κληθεί σε νέες επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο ίσως και το 20% των μαθητών.

Το ποσοστό αυτό ποικίλλει από σχολείο σε σχολείο, καθώς υπάρχει σχολείο στην περιοχή του Περιστερίου όπου «κόπηκε» το 40% των μαθητών. Αντίστοιχα βαθμολογητές σε λύκειο της Πετρούπολης μιλούν για ένα 30% των μαθητών που «κόπηκαν» στο ίδιο μάθημα, ενώ σε λύκειο των Αμπελόκηπων επίσης μεγάλος αριθμός παιδιών δεν περνούν στην επόμενη τάξη.

Όπως αναφέρουν βαθμολογητές σχολείων που μίλησαν στο «Βήμα», η Άλγεβρα ήταν ο... μεγάλος εχθρός εφέτος, καθώς το 50%, όπως είναι γνωστό, επελέγη από την Τράπεζα Θεμάτων, όπου η συντριπτική πλειονότητα των ερωτημάτων ήταν εκτός σχολικής πραγματικότητας και δυσνόητα για τους μαθητές.

Το ποσοστό των παιδιών που «κόπηκαν» φτάνει και το 30% σε αρκετές περιοχές, ενώ πολλά παιδιά θα δώσουν ξανά εξετάσεις τον Σεπτέμβριο και στη Γεωμετρία, στη Φυσική, στη Χημεία και στα Αρχαία.

«Η βεβιασμένη εφαρμογή του μέτρου εφέτος και η μη σωστή στάθμιση των θεμάτων της Τράπεζας ανάλογα με τα όσα είχαν διδαχθεί οι μαθητές στη διάρκεια της χρονιάς έφερε τελικά αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δυστυχώς πολλοί είχαμε προβλέψει νωρίς στον χώρο της εκπαίδευσης» λέει στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών στοιχείων της εκπαίδευσης κ. Γ. Χατζητέγας. «Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία οι φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν καθηγητές ώστε η θεματοδοσία του 50% που επέλεγαν οι ίδιοι να είναι σε ένα επίπεδο στο οποίο να μπορούν να ανταποκριθούν οι μαθητές» συμπληρώνει.

Η... επιστροφή της βάσης του 10

Το πρόβλημα εφέτος επιδείνωσε η νέα ρύθμιση που εφαρμόστηκε μαζί με την Τράπεζα Θεμάτων η οποία ορίζει ότι οι μαθητές δεν μπορούν να γλιτώσουν την επαναληπτική διαδικασία του Σεπτεμβρίου εάν έχουν μέσο όρο στο απολυτήριό τους το 10. Από εφέτος για να περάσουν οι μαθητές της Α' Λυκείου στην επόμενη τάξη, πρέπει να έχουν πιάσει το 10 σε όλα τα βασικά μαθήματα (Άλγεβρα, Γεωμετρία, Νεοελληνική γλώσσα, Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά).

Πάντως, εκπαιδευτικοί και βαθμολογητές ζητούν τώρα ειδική οδηγία από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα. Όπως δήλωσαν στο «Βήμα», μια ευεργετική ρύθμιση θα ήταν ειδικά για εφέτος και μόνο όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων να πέσει στο 8 αντί του 10 ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει ένα παιδί από τα βασικά αυτά μαθήματα στην επόμενη τάξη.

Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, που παρέλαβε τα δεδομένα αυτά από τον προκάτοχό του κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, έχει δηλώσει ήδη ότι θα μελετήσει τα στοιχεία πανελλαδικά και αν χρειαστεί μια ειδική οδηγία εφέτος για να μην αδικηθούν οι μαθητές της Α' Λυκείου και να μη θυσιαστούν στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα το κάνει (είναι γνωστό ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε δεχτεί εισηγήσεις να μην εφαρμοσθεί ο θεσμός εφέτος αλλά του χρόνου καθώς είχαν υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν αρχικά, αλλά δεν το δέχτηκε



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/6/14 09:40

    Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι επικεφαλής του ιδιωτικού σχολείου φέρονται την περίοδο των εξετάσεων να προέβησαν σε παραχάραξη ενδοσχολικών διαδικασιών -και πιο συγκεκριμένα της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της Α’ Λυκείου- δηλώνοντας άλλο πρόγραμμα εξετάσεων στο Υπουργείο Παιδείας και άλλο στους μαθητές.

    Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα στελέχη του σχολείου δήλωναν επισήμως στο υπουργείο ότι για παράδειγμα τη Δευτέρα οι μαθητές θα έγραφαν Άλγεβρα, κάτι τέτοιο δεν γινόταν, αλλά αντίθετα οι μαθητές εξετάζονταν σε ενδοσχολικό μάθημα.

    Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο έπαιρνε κανονικά τα μαθήματα από την Τράπεζα Θεμάτων και εν συνεχεία έκανε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικό φροντιστήριο στους μαθητές, οι οποίοι φυσικά «αρίστευαν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/11/14 17:09

    Να σταλεί στον υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτωνκ. Λοβέρδο . Γειά κ. Λοβέρδο οι κατάληψης γίνονται για να αλλάξετε το σύστημα δηλαδή να βάζετε το χειρότερο πράγμα στη παιδεία με τράπεζες κ.Α.Τι πράγματα είναι αυτά που λέει το υπουργείο όπως δεν έχετε κύριε Λοβέρδο λεφτα για να καλύψετε τα κενά όπως στη τηλεόραση στο κ. Παπαδάκη δεν έχετε αλλά ούτε εμείς και δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά στα φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν στην τράπεζα που έβαλε ο κ. Αρβανιτοπουλοσ καιτων εέδιωξαν από την βουλή - υπουργείο παιδείας με το έτσι θέλω δεν έχετε στείλει όλα τα βιβλία στα σχολεία και είμαστε στο Νοεμβρίο ποτέ θα σταλούν το Φεβρουαρίο είπατε ότι θα μειώσετε την ύλη για φέτος 2015 και αλλαγή δε βλέπουμε πως θα τα μάθουν τα παιδιά δεν έχετε Μπει ποτέ σε σχολείο αλλά έχετε μπει στα πανεπιστημία - Α.Ε.Ι. Τι να πω κύριε υπουργε όλοι οι γονείς είναι με θυμό και για αυτό ευθυνεστε εσείς μπορεί να ανέβηκε το ποσοστό στης κατάληψης. Σε 588 σχόλια συνολικά μπορούν να γίνουν και 1000 δεν πειράζει ας αναπληρώσουν της ώρες το θέμα είναι να ακούσει το υπουργείο τα παράπονα το λόγο θα συνεχιστούν διαδηλώσεις ενάντια στο υπουργείο και έξω από την βουλή ή υπουργείο η τράπεζα δίνει τα θέματα τυχαία δηλ. Το σχόλιο δε ξέρει τι θέματα θα πάρει έστω και αν δεν αλλάξει το σύστημα δώσατε το λόγο σας στην τηλεόραση και είπατε θα μειώσετε την ύλη θα περιμένουμε να δούμε θα κρατήσετε το λόγο κ. Λοβέρδο
    Ευχαριστώ πολύ θερμά που με ακούσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *