ροή ειδήσεων

Το Αιγαίο γέμισε βάρκες με πρόσφυγες

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 564 ΣΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Δεκάδες βάρκες που μετέφεραν 564 πρόσφυγες, προερχόμενους κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν, εμφανίστηκαν το τελευταίο τετραήμερο, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.

Σύμμαχος των προσφύγων τα λίγα ΜποφόρΕντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που κινητοποιούνται στις περιοχές των συνόρων. Επισημαίνουν ότι λόγω καλοκαιρινής περιόδου, έχουν ανοίξει όλοι οι θαλάσσιοι δρόμοι. Μάλιστα, για πρώτη φορά, τους τελευταίους μήνες, παρατηρούν τον ερχομό Αφγανών προσφύγων στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο εντοπίσθηκαν 23 πρόσφυγες ανοιχτά της Καλύμνου, όλοι συριακής καταγωγής. Χθες καταγράφηκαν άλλοι 31 Σύροι πρόσφυγες στην περιοχή της Καλύμνου.

Την Παρασκευή, 6 Ιουνίου εντοπίσθηκαν 7 Σύροι στη Σύμη. Δύο μέρες αργότερα, ακόμα 3 Σύροι στο Καστελόριζο. Στις 9 Ιουνίου καταγράφηκαν 8 Σύροι στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και άλλοι 17 στο Φαρμακονήσι. Στις 10 Ιουνίου είχαν εντοπιστεί 5 Σύροι στη Ρόδο, ενώ χθες εντοπίστηκαν άλλοι 71 πρόσφυγες στον Αρχάγγελο της Ρόδου, εκ των οποίων οι 21 είναι Σύροι και οι 42 Αφγανοί. Σε εξέλιξη ήταν χθες η μεταφορά άλλων 28 ατόμων στη Σύμη.

Στη Λέσβο στις 6 Ιουνίου έφθασαν 60 άτομα (σε δύο αφίξεις), εκ των οποίων οι 9 Αφγανοί. Ολοι ανασύρθηκαν, μέσω επιχείρησης διάσωσης των λιμενικών αρχών, από τη θάλασσα. Στις 7 Ιουνίου στη Λέσβο είχαν φθάσει 33 Αφγανοί. Προχθές και χθες, είχε καταγραφεί ο ερχομός άλλων 138 ατόμων, Αφγανών και Σύρων στην πλειονότητά τους. Από αυτούς, οι 29 προέρχονται επίσης από επιχείρηση διάσωσης.

Στη Σάμο στις 7 και 8 Ιουνίου σημειώθηκε η άφιξη 49 ατόμων, κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία, αλλά και με διάφορες αφρικανικές υπηκοότητες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Βαθύ. Χθες, όμως, προστέθηκαν και άλλες δύο ομάδες, 20 και 36 νεοεισερχομένων, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού. Στη Χίο χθες, έπειτα από εγκατάλειψη σε βραχονησίδα, μεταφέρθηκαν συνολικά 35 άτομα. Πρόκειται για 8 Σύρους, 10 Αφγανούς, 7 Σομαλούς, 7 Ερυθραίους και 3 άτομα από το Καμερούν.

Στη Λέρο

Στη Λέρο μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης οι 17 πρόσφυγες που βρέθηκαν στη θάλασσα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Τους διέσωσαν με πλωτό σκάφος άνδρες του Λιμενικού Σώματος, τη στιγμή που η λέμβος στην οποία επέβαιναν γέμιζε νερά και ενώ αρκετοί ήδη είχαν βρεθεί μέσα στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στην περισυλλογή 17 ατόμων βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου προχώρησαν άνδρες του Λιμενικού. Πρόκειται για 15 άνδρες, μία γυναίκα κι ένα παιδί, πιθανότατα συριακής καταγωγής, οι οποίοι επέβαιναν στην ίδια λέμβο ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια.

Το σκάφος τους βυθίστηκε. Οι πρόσφυγες, βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι παραμένουν στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην αυλή του Λιμενικού, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Συμπαράστασης Λέρου, οι οποίοι τους συνέδραμαν με στρώματα και ρουχισμό και επισημαίνουν ότι στο νησί δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τη στέγασή τους. Προσθέτουν ότι η γυναίκα, με τον δεκάχρονο γιο της, μεταφέρθηκαν σε ένα δωμάτιο του Γηροκομείου, που φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά που προέρχονται από αντίστοιχα ναυάγια. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν στα κρατητήρια της αστυνομίας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *