ροή ειδήσεων

Η μικρή Κάλυμνος της Γαλλίας

H Ανί Μαίλη ρίχνει φώς στην ιστορία των Καλύμνιων της Καμάργκ μέσα απο το νέο της βιβλίο...

Οι Έλληνες της Καμάργκ, στο νότο της Γαλλίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και στο δέλτα του Ροδανού, εργάστηκαν σκληρά στις αλυκές, κάτω από συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους, κάνοντας μια δουλειά που οι ντόπιοι περιφρονούσαν. Το ταξίδι της ζωής τους ήταν μυθιστορηματικό και οδυνηρό, αντιπροσωπευτικό όλων των εξοριών. “Φως” στο άγνωστο αυτό κομμάτι της ελληνικής διασποράς ρίχνει το βιβλίο της ομογενούς καθηγήτριας Λογοτεχνίας Αννί Μαΐλη ( Annie Maïllis), με τίτλο “Οι Έλληνες της Καμάργκ, μια εξορία ανάμεσα στο αλάτι και τη θάλασσα” (“Des Grecs en Camargue, un exil entre sel et mer”), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Odyssées.

Η μετανάστευση των Ελλήνων στη Γαλλία και ειδικότερα στην Καμάργκ ξεκίνησε το 1915-1916 και εντάθηκε μετά την Καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαΐλη.

Η καταγωγή τους ήταν από τα τα Δωδεκάνησα και κυρίως από το νησί της Καλύμνου, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σφουγγάρια από τα οποία ζούσαν ήταν άρρωστα. Η εισροή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους, επιδείνωσε τη φτώχεια στα Δωδεκάνησα.

Στις αλυκές της Καμάργκ προσλήφθηκαν για τις δύσκολες δουλειές, αυτές που απατούσαν δύναμη ή επιβάρυναν την υγεία τους. Σε αντάλλαγμα για τη σκληρή δουλειά τους, οι θέσεις εργασίας ήταν διασφαλισμένες και η εταιρεία τους παρείχε χαμηλού κόστους στέγαση, υγεία, εκπαίδευση, αθλητικές δραστηριότητες, αναψυχή κ.λπ.

Στο μυαλό τους όμως, λόγω των οδυνηρών γεγνότων του παρελθόντος, δεν βρίσκονταν ούτε στο ελάχιστο η παλινόστηση – αυτό το έπραξαν οι μεταγενέστεροι, οι οποίοι μάλιστα διατηρούν ακόμα άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού βοηθώντας έμπρακτα και επισκεπτόμενοι τακτικά τα πάτρια εδάφη.

Ουσιαστικά, Με το βιβλίο αυτό, η κ. Μαΐλη καταγράφει και την ιστορία της οικογένειας της, αφού ο παππούς της, από την πλευρά του πατέρα της, ήταν σφουγγαράς από την Κάλυμνο, ο οποίος ταξίδεψε στην Αμερική, στην Κριμαία, στη Μασσαλία και κατέληξε στις αλυκές της Καμάργκ.

Με συνεντεύξεις από διάφορα μέλη της ελληνικής κοινότητας, πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, το βιβλίο αυτό της κ. Μαΐλη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το πρώτο για ολόκληρη την ελληνική διασπορά στη Γαλλία.

H Αννί Μαΐλη γεννήθηκε στην Καμάργκ, στη Σαλίν ντε Γκιρόντ, από Έλληνα πατέρα (ο μπαμπάς του ήταν σφουγγαράς από την Κάλυμνο και η μητέρα του Ελληνίδα της Κριμαίας) και από μητέρα Γαλλίδα. Σήμερα ζει στην Αρλ μαζί με τον γλύπτη σύζυγό της.

Είναι καθηγήτρια Λογοτεχνίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει πολλά βιβλία, κυρίως με θέμα τον Πικάσο. Έχει συμβάλλει στο σενάριο της ταινίας “Οι άνθρωποι του αλατιού, λόγια Ελλήνων”, που σκηνοθέτησε ο γιος της, βασισμένη στο δικό της βιβλίο για τους Έλληνες της Καμάργκ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *