ροή ειδήσεων

Κυνήγι χαμένου θησαυρού στην Κω

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Adventure in Greece». Περιπέτεια στην Ελλάδα. Κινηματογραφικά μιλώντας, οι εγχώριοι σκηνοθέτες δε μας έχουν συνηθίσει... σε περιπέτειες, πόσω δε μάλλον σε οικογενειακές, όπως αυτή που μόλις ολοκλήρωσε ο Φινλανδός Ταάβι Βάρτια στο νησί της Κω.


Ο τίτλος, ο παραπάνω, είναι προσωρινός, όχι, πάντως, και ο οικογενειακός χαρακτήρας της ελληνο-φινλανδικής ταινίας του.

«Από τη μικρή εμπειρία που έχω στο σινεμά μπορώ να πω πως σκηνοθέτης που έχει δουλέψει με παιδιά, και ξέρει να τα καθοδηγεί, είναι καλός σκηνοθέτης», λέει ο Γιάννης Στάνκογλου, ένας από τους πρωταγωνιστές του φιλμ, που συμπαρήγαγαν οι εταιρείες Yellow Group (Φινλανδία), η Inkas Films της δικής μας Λιλέτ Μπόταση και ο ΟΤΕ TV. Κουβεντιάζουμε κοντά στην παραλία της Καρδάμαινας, όπου μόλις τέλειωσαν τα γυρίσματα -ολοήμερα και κυρίως μέσα στη θάλασσα- μιας από τις τελευταίες εναπομείνασες σκηνές του φιλμ. Η παρέα περιλαμβάνει το βασικό μέρος του ελληνικού καστ, τον σκηνοθέτη κι άλλους δύο δημοσιογράφους.

«Είναι ειδικός σ' αυτό το είδος, κι εκτός από σινεμά έχει κάνει και πολλά θεατρικά οικογενειακού προφίλ», συμπληρώνει η Ναταλία Δραγούμη που έχει παλιότερα ξαναδουλέψει μαζί του στη χώρα του, τονίζοντας πως τέτοιου τύπου ταινίες λείπουν δυστυχώς από τον ελληνικό κινηματογράφο.


Η Ιφιγένεια Τζόλα ανακαλύπτει έναν κρυμμένο θησαυρό, ο Γιάννης Ζουγανέλης συλλαμβάνεται, η Εφη Παπαθεοδώρου απειλεί τους Φινλανδούς τουρίστες, ενώ όλο το καστ ζει περιπέτειες μέσα και έξω από το νερό στη νέα ταινία του Ταάβι Βάρτια


Στο φιλμ, οι δύο ηθοποιοί υποδύονται ένα ανδρόγυνο ξεναγών της Κω, ενώ τη 14χρονη κόρη τους, Ανδριάνα, παίζει η Ιφιγένεια Τζόλα, η μικρή Αννα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Το νησί». Η Ανδριάνα πιάνει φιλίες με τα τρία έφηβα παιδιά μιας οικογένειας Φινλανδών παραθεριστών, κι όταν εκείνα γίνονται μάρτυρες της απαγωγής της από μια σπείρα αρχαιοκάπηλων που εποφθαλμιά τον χαμένο θησαυρό ενός θρύλου του νησιού, κάνουν το παν για να τη σώσουν.



«Είναι τιμή μου που με επέλεξαν γι' αυτόν τον ρόλο», μας λέει η μόνιμα χαμογελαστή Ιφιγένεια , προσθέτοντας πως θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με την υποκριτική, όμως καλό θα ήταν να έχει στο μέλλον και μια δεύτερη δουλειά για ασφάλεια. Την αρχιτεκτονική, ας πούμε, την οποία και σκοπεύει να σπουδάσει..

Παρόντος του κ. Βάρτια, η κουβέντα στα ελληνικά μάς κάνει να νιώθουμε κάπως αμήχανα, ώσπου εκείνος μας διαβεβαιώνει πως καταλαβαίνει κάποιες λέξεις και συνεπώς το περίγραμμα των όσων λέγονται. Αλλωστε λατρεύει την Ελλάδα και την επισκέπτεται συχνότατα. «Μπορεί να μη μοιάζουμε σε ταμπεραμέντο, πάντως έχουμε ομοιότητες σε γενικότερο πλαίσιο. Είμαστε και οι δυο μικρές χώρες στις άκρες της Ευρώπης, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε πως δεν αποτελούμε ακριβώς μέρος της. Αυτό και μόνο μου δίνει μια ξεχωριστή άνεση εδώ».

«Παντού φαίνεται πως αγαπάει πολύ την Ελλάδα και θέλει να την αναδείξει», επιβεβαιώνει η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου. Η πρωταγωνίστρια της «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» ανήκει στους αρχαιοκάπηλους της ιστορίας. «8,5 με 9» απαντά όταν τη ρωτάμε πόσο «κακή» είναι στην κλίμακα του ενός μέχρι 10. Αρκετά «κακή», δηλαδή, αντίθετα με τον Ορφέα Αυγουστίδη που μετρά τη δική του κακία στα 5,5.

Από την παρέα απουσιάζει ο αρχηγός της «σπείρας», ο Γιάννης Ζουγανέλης, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα των δικών του σκηνών ? και κάνει τους περαστικούς να σπαρταράνε στο γέλιο με τα καμώματά του, όπως θυμάται ο Νίκος Σοφός, διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω?Νισύρου.

Πώς, όμως, ήταν η διάδραση των δικών μας ηθοποιών με τους Σκανδιναβούς συναδέλφους τους; «Θα έλεγα πως οι Ελληνες είναι πιο εκφραστικοί, ενώ οι Φινλανδοί πιο εσωτερικοί, κάτι που σε μένα λειτουργεί», λέει ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας θα το δούμε τον Δεκέμβρη στις ελληνικές αίθουσες.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ
reksiel@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *