ροή ειδήσεων

ΣOK: Οι γιατροί πάγωσαν όταν βρήκαν στον εγκέφαλο ενός μωρού...

Αμερικανοί γιατροί βρήκαν και αφαίρεσαν από τον εγκέφαλο ενός μωρού τεσσάρων μηνών έναν...
σπανιότατο όγκο, ο οποίος διέθετε καλοσχηματισχμένα δόντια...
Το μωρό από το Μέριλαντ, που δεν αποκαλύφθηκε το όνομά του, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το "Live Science", είναι πλέον καλά στην υγεία του, αλλά θα πρέπει να κάνει ορμονική θεραπεία στην υπόλοιπη ζωή του, επειδή ο καρκινικός όγκος είχε ήδη κάνει ζημιά στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει το ορμονικό σύστημα.


Οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν το κεφάλι του μωρού φάνηκε να μεγαλώνει ταχύτερα από ό,τι θεωρείτο φυσιολογικό για την ηλικία του. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου αποκάλυψε έναν όγκο με δομές πολύ όμοιες με αυτές των δοντιών της κάτω γνάθου.


Η χειρουργική αφαίρεση από το κέντρο του εγκεφάλου έφερε πράγματι στο φως έναν όγκο (με διαστάσεις 4,1Χ4Χ3,5 εκατοστών) που περιείχε αρκετά πλήρως διαμορφωμένα δόντια. Η κατοπινή ανάλυση του ιστού του όγκου έδειξε ότι το παιδί έπασχε από κρανιοφαρυγγίωμα, ένα πολύ σπάνιο εγκεφαλικό όγκο, ο οποίος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος από μπάλα του γκολφ, όμως δεν εξαπλώνεται μεταστατικά στο υπόλοιπο σώμα.


Οι επιστήμονες πάντα υποπτεύονταν ότι αυτού του είδους οι όγκοι, που εμφανίζονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, δημιουργούνται από τα ίδια κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό των δοντιών, ποτέ όμως έως τώρα δεν είχαν δει πραγματικά δόντια σε τέτοιους όγκους, όπως είπαν οι νευροχειρουργοί Νάρλιν Μπίτι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και Έντουαρντ Αν του Κέντρου Παίδων του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν την χειρουργική επέμβαση και τη σχετική δημοσίευση του σπάνιου περιστατικού στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine".


«Δεν βλέπεις κάθε μέρα δόντια σε οποιοδήποτε όγκο του εγκεφάλου...Τα κρανιοφαρυγγιώματα συνήθως περιέχουν εναποθέσεις ασβεστίου, όμως όταν βγάλαμε ένα κανονικό δόντι, αυτό σίγουρα ήταν κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο δρ Μπίτι.


Δόντια έχουν βρεθεί σε εγκεφάλους ανθρώπων στο παρελθόν, όμως μόνο σε όγκους που λέγονται τερατώματα και οι οποίοι ξεχωρίζουν σε σχέση με όλους τους άλλους όγκους, επειδή περιέχουν και τα τρία είδη ιστών που απαντούν στο αρχικό στάδιο του ανθρώπινου έμβρυου. Όμως τα κρανιοφαρυγγιώματα περιέχουν μόνο ένα από από αυτά τα τρία είδη ιστών.


Η συγκεκριμένη περίπτωση του τετράμηνου μωρού αποδεικνύει, όπως ανέφεραν οι αμερικανοί γιατροί, ότι όντως τα κρανιοφαρυγγιώματα αναπτύσσονται από τα ίδια κύτταρα από όπου προέρχονται και τα δόντια. Τέτοιοι ασυνήθιστοι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών και είναι πολύ σπάνια σε ηλικία κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.


Τα εγκεφαλικά δόντια κατέληξαν σε παθολόγο για περαιτέρω έρευνα.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *