ροή ειδήσεων

Ρόδος: Καλορίζικα τα roundabouts !!!

Αναγνώστης:

Πριν αρκετά χρόνια, που πια δεν θέλω να τα μετρώ γιατί αγανακτώ , ένας από τους πολλούς τοπικούς άρχοντες που πέρασαν, αποφάσισε την διαπλάτυνση της Ρόδου-Λίνδου. Θυμάμαι έλεγε περήφανος...
οτι η διαδρομή Ρόδος - Λίνδος θα γίνει πιο γρήγορη , πιο ασφαλής και πιο άνετη.

Χαρήκαμε κι εμείς μαζί του .... αλί όμως δεν ξέραμε τι μας περίμενε. Και τα χρόνια πέρασαν .... και το έργο ακόμα να ολοκληρωθεί. Κι εμείς , μαθημένοι να βλέπουμε δημόσια έργα να χρονίζουν και να μην τελειώνουν, δεν φωνάξαμε πολύ.

Κουτσά στραβά βρε αδερφέ τα καταφέρναμε να πάμε στον προορισμό μας.

Φέτος λοιπόν .....φαίνεται οτι κάποιος αποφάσισε πως η διαδρομή έως την Λίνδο ήταν πολύ γρήγορη, ΑΣΦΑΛΉΣ και άνετη..... κι έκανε το καλύτερο δυνατό ώστε να την μετατρέψει σε αργή, ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ και άβολη.

Αυτός λοιπόν ο καλός άνθρωπος μας έκανε πρωτοπόρους πανελλαδικά, εισάγοντας ένα νέο σύστημα που κανείς μας δεν διδάχτηκε πριν πάρει το δίπλωμα οδήγησης του, αφού δεν υπήρχε και πουθενά για να το μάθουμε στην πράξη!!

Τα roundabouts !

Είναι το μικρό μας «βρώμικο» μυστικό , οτι σε αυτη την χώρα, κανένας δρόμος δεν έχει φτιαχτεί με την απαιτούμενη μελέτη. (Μάλλον η μόνη εξαίρεση πρέπει να είναι η Αττική οδός, απο οσους έχω δει , αλλά αυτό το εργο αν δε κάνω λάθος ήταν ξένων και όχι δικών μας.) Ούτε σωστές κλίσεις λοιπόν, ούτε τίποτα. Ο κάθε «εργολάβος» στρώνει τον όποιο δρόμο κυριολεκτικά όπως να 'ναι. Και ο φόρος άιματος αναμενόμενος και μεγάλος..... δυστυχώς.

Αυτός ο φόρος αίματος κύριοι θα μεγαλώσει κι άλλο με το νέο απόκτημα , τα roundabouts .

Σήμερα που μετά απο αρκετούς μήνες έπρεπε να πάω μέχρι την Λίνδο, ένοιωσα απίστευτη ανασφάλεια για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια οδηγός.

4 (!!!) roundabouts απο τον Αρχάγγελο μέχρι την διασταύρωση Καλαθου-Πυλώνας , και κανένας να μην ξέρει ποιος σταματάει ....ποιός προχωράει ..... Έτσι απλά λοιπόν, τα έφτιαξαν και εμείς πρέπει να καταλάβουμε πως μπαίνεις και πως βγαίνεις σε αυτά. Φυσικά, ο κάθε κάτοικος του χωριού όπου του έλαχε το υπέροχο αυτό νέο απόκτημα μας, δεν κόπτεται και πολύ, απο όσο είδα , για το ποιός έχει προτεραιότητα. Ούτε και οι οδηγοί που κινούνται επι της Ρόδου- Λίνδου καταλαβαίνουν οτι πρέπει να σταματήσουν(!!!???) και να ελέγξουν αν κάποιος μπαίνει απο τους άλλους δρόμους, δεξιά και αριστερά.

Γράψανε στο οδόστρωμα τα STOP..... όμορφη ιδέα θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτο ...αφού στο νησί μας, φροντίζουν και ανανεώνουν τις γραμμές στους δρόμους τόσο τακτικά που και του χρόνου εκεί θα είναι άσπρα και αστραυτερά .....

Κι έτσι φτάνοντας στην Λίνδο μετά απο 1 ώρα και 10 λεπτά ..... ήρθε στο μυαλό μου εκείνος ο πρώτος τοπικός άρχοντας που ονειρεύτηκε μια διαδρομή εώς την Λίνδο , γρήγορη, ασφαλή και άνετη ......

Ίσως σήμερα με αυτά τα καμώματα των νέων αρχόντων να νοιώθει κι αυτός μια κάποια απογοήτευση όπως ένοιωσα κι εγω...αφού αυτοί οι νέοι άρχοντες ...θα έλεγε κανείς πως είναι νοσταλγοί του παρελθόντος με οράματα απο τας Ευρώπας ....κακός συνδυασμός..... πήγαμε πίσω κάπου στις αρχές του '80, πριν ακόμα φτιαχτεί η γέφυρα του Γαδουρά και περνουσες μεσα απο τον ποταμό....... τόσο ήθελες και τότε για να φτάσεις στην Λίνδο .....

Δε βαριέσαι όμως βρε αδερφέ.....κουτσά-στραβά έφτασα στον προορισμό μου.

Καλορίζικα τα roundabouts !!!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/6/14 02:25

    Το τόνισες και θα συμφωνήσω μαζι σου.Καμια μελέτη, κανένας σχεδιασμός,με προδιαγραφές τύπου Τατζικισταν.
    Οι δρομοι της Ροδου, καθως και η σήμανση, ειναι επικίνδυνη, και απαράδεκτη, που δείχνει στους χιλιαδες τουρίστες που επισκεπτοναι το νησί οτι ο πολιτισμός, μπορει να γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλα κάνει καριέρα στο εξωτερικό.
    Τι αλλο να περιμένει κανεις οταν οι οι δρομοι φτιάχνονται απο άσχετους μπετατζηδες, διοικείται απο ανίκανους πολιτικους,που ψηφίζονται απο ανιστοριτους, πολίτες;
    Επίπεδο Τουρκμενισταν φιλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ ότι είναι απαραδεκτοι οι κυκλικοι κόμβοι σε εθνική οδό !!! Οι κόμβοι αυτοί μπαίνουν ΜΟΝΟ σε μικρόυς επαρχιακούς δρόμους ή μέσα σε πόλεις !! Απαράδεκτο , σε όλες τις διασταυρώσεις της Ρόδου-Λίνδου χρειάζονται ΜΟΝΟ φανάρια , τίποτα άλλο !!

    Υγ : Στον ΚΟΚ υπάρχουν οι κυκλικοι κόμβοι και όταν παίρνεις διπλωμα υποτίθεται ότι ξέρεις τι είναι, επομένως αυτό που αναφέρεις ότι είναι ροδιτικο εφευρημα καταλαβαίνεις ότι δεν ευσταθει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/6/14 22:25

      Τι λες ρε ανθρωπε, αυτά τι είναι επαρχιακοί δρόμοι? https://www.google.gr/search?q=roundabouts&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kFuXU6vlHeTY7AbihoDQBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1210&bih=720#q=roundabout&tbm=isch

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος10/6/14 06:19

    με τα αμετρητα φαναρια που θυμιζουν Λεωφ. Βουλιαγμένης μεχρι τα Κολυμπια ολα καλα? μια χαρα ειναι αυτοι οι στρογγυλοι κομβοι μόλις τους μαθουμε και τους συνηθισουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/6/14 08:50

    θα γινουν ατυχηματα γιατι απο ολεϛ τηϛ μεριεϛ εχουν βαλει στοπ,και αναγκαστηκα για να περασουν ολοι, μαζι θα παραβιαζουν τα στοπ απο ολεϛ τιϛ μεριεϛ,και μετα ποιοϛ θα εχει την ευθυνη!κανονικα σε τετοιο δρομο χρειαζοντε ανισοπεδεϛ γεφυρεϛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/6/14 10:35

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΥΘΜΙΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ...ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 50ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΚΥΡΙΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/6/14 13:33

    Είστε άσχετοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/6/14 14:29

    Α πάτε ποτέ στο εξωτερικό θα δείτε οτι ολοι οι Ευρωπαικοί, Αμερικάνικοι , Αυστραλέζικοι δρόμοι μικροί και μεγάλοι είναι γεμάτοι με τέτοιους κόμβους. Γιαυτό σταματήστε να οδηγάτε σαν Ελληνάρες και μάθετε σωστά τον ΚΟΚ . Μαζέψτε πρώτα τα κατσίκια σας που έχουν κατασκοτώσει τον κόσμο και μετά να μιλάτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/6/14 15:40

      ειναι αστοχη η συγκριση των δρομων Αυστραλίας , Αμερικης και Ευρωπαικων χωρων με τον εναν μοναδικο δρομο ενος νησιου .....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/6/14 23:19

      synfono mazi sou.

      Διαγραφή
    3. Γιώργος Γώτης12/6/14 00:12

      Σου απάντησε και με γκρίγκλις ο παραπάνω φιλαράκος μου κύριε κοσμογυρισμένε. Όσο για τα κατσίκια μας είναι δύσκολο να τα μαζέψουμε γιατί έρχεστε πολλά γίδια και τα δικά μας ξεσαλώνουν.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος10/6/14 15:14

    Σήμανση καλή χρειάζεται μόνο. Απο νωρίς με επαναλαμβανόμενες πινακίδες, που σου δείχνουν να κόψεις ταχύτητα και ότι πλησιάζεις σε κυκλικό κόμβο και πινακίδες για το ποιος έχει προτεραιότητα. Φυσικά και φωτισμό για να ξεχωρίζει από μακρυά.

    Η δημιουργία τέτοιων κόμβων σε μεγάλους δρόμους απαιτεί κάποια μέτρα, όπως τα παραπάνω, τα οποία οδηγούν ασυναίσθητα τον οδηγό να κόψει ταχύτητα. Δεν είναι ακριβά, αρκεί να γίνουν.

    Όσο για τον κυκλικό κόμβο που γράφιε ο αρθρογράφος, υποτίθεται ότι όταν έδωσες σήματα το διάβασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/6/14 16:47

    Σήμερα τους είδα πρώτη φορά, θέλουν δουλειά ακόμη ειδικά στη σήμανση αλλά είναι προτιμότεροι απ' τα αμέτρητα φανάρια που μάλιστα είναι επικίνδυνα γιατί πολλοί τα παραβιάζουν. Οι κυκλικοί κόμβοι είναι ασφαλέστεροι απλά κάποιοι χαλιούνται γιατί πρώτον ούτε ξέρουν κι ούτε θέλουν να μάθουν ότι προτεραιότητα έχει το όχημα που κινείται μέσα στον κόμβο άρα όλοι σταματάμε πρίν εισέλθουμε και έτσι φτάνουμε στο δεύτερο που είναι ότι οι διάφοροι Σουμάχερ, Πρόστ, Ρόσι κτλ χαλιούνται διότι δεν θα έρχονται στη Ρόδο σε 37 λεπτά και 24 δευτερολέπτα με τέρμα το γκάζι αλλά σε 38λ. κ 45δ. κ με στάσεις λόγω των κόμβων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να λύσω την απορία του άσχετου αρθρογράφου και των λοιπών επικίνδυνων που κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ο ΚΟΚ ορίζει ότι στους κυκλικούς κόμβους προτεραιότητα έχουν αυτοί που εισέρχονται στον κόμβο και αυτοί που είναι ήδη μέσα πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα. Και εδώ είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού σε όλο τον υπόλοιπο τον κόσμο, προτεραιότητα έχουν αυτοί που είναι ήδη μέσα στον κόμβο.
    Επίσης, τα φανάρια, ειδικά με τον τρόπο που δουλεύουν στην Ελλάδα, που ανάβουν τα προειδοποιητικά φανάρια 300 μέτρα πριν, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι οδηγοί επιταχύνουν αντί να μειώνουν ταχύτητα για να προλάβουν το φανάρι, είδαμε όλοι τις προάλλες τι έγινε στο φανάρι για το αεροδρόμιο με το ταξί να θερίζει δύο ζωές, που τόλμησαν να περάσουν με πράσινο.
    Οι κυκλικοί κόμβοι από την άλλη, επιτυγχάνουν το σκοπό τους, οι οδηγοί μειώνουν ταχύτητα καθώς πλησιάζουν, ώστε να περάσουν τον κόμβο. Να δώ πότε θα γίνουμε πολιτισμένη χώρα και όχι μπανανία, που οι άσχετοι (αυτοί που δεν ξέρουν ούτε τα βασικά του ΚΟΚ), κρίνουν ως "ανεπαρκή" και "άνευ μελέτης" οδικά έργα, που προσφέρουν, πάνω από όλα, ασφάλεια στους οδηγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/6/14 19:41

    Το μόνο λάθος είναι τα STOP. Έπρεπε να ήταν σήματα Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας όπως και στις παρακάτω φωτογραφίες
    http://www.wcroads.org/sites/all/themes/wcroads/images/Roundabouts/roundabouts-nav1.jpg
    http://www.casagrandeaz.us/files/2013/06/roundabout-diagram.gif
    http://www.a2gov.org/government/publicservices/project_management/trafengineer/Documents/Lee%20Rd%20Roundabouts.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/6/14 10:37

    Λετε εδω στα σχολια οτι διαβασαμε για αυτου του ειδους τους κομβους δινοντας εξετασεις για το διπλωμα μας....... αρα βρε παιδια ξερουμε και πως να οδηγησουμε σωστα σε αυτους? Εγω φοβαμαι οτι ελαχιστοι ξερουν τι γινεται σε τετοιους κομβους και θα εχουμε πολλα ατυχηματα ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/6/14 10:40

    λεει ο ενας.....
    "προτεραιότητα έχει το όχημα που κινείται μέσα στον κόμβο άρα όλοι σταματάμε πρίν εισέλθουμε"

    αλλος παλι λεει ...
    "στους κυκλικούς κόμβους προτεραιότητα έχουν αυτοί που εισέρχονται στον κόμβο και αυτοί που είναι ήδη μέσα πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα."

    ειδατε που δεν ξερουμε τι να κανουμε σε αυτους τους κομβους???

    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ >>>ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/6/14 19:52

    Παιδιά μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Ο ΚΟΚ λέει ακριβώς ότι έχει γράψει ο Oblivion10/6/14 - 6:20 μ.μ.

    Προτεραιότητα έχουν ακόμα και στους κυκλικούς κόμβους οι (εισερχόμενοι) εκ δεξιών (εκτός αν υπάρχει κάποια σήμανση που το αναιρεί...σήμα υποχρεωτικής πορεία ΜΠΛΕ πινακίδα με κυκλικά βελάκια για τους κινούμενους εντός του κυκλικού κόμβου και STOP ή Παραχώρηση προτεραιότητας ΑΝΑΠΟΔΟ ΤΡΙΓΩΝΟ για τους εισερχόμενους + το τρίγωνο με το σήμα κυκλικά βελάκια για προειδοποίηση ότι πλησιάζουμε σε σημείο όπου οι εντός του κύκλου κόμβου έχουν προτεραιότητα). Αυτά τα σήματα θα συναντήσετε και στον έτοιμο κόμβο στην Αρχάγγελο.
    Τα παραπάνω σήματα υπάρχουν εδώ http://testkok.gr/gr/page/simata-kok και εδώ http://testkok.gr/gr/page/simata-kok-2

    Αν όμως σε κόμβους όπως αυτούς στην (Εθνική ο θεός να την κάνει) Ρόδου Λίνδου άφηναν να ισχύει αυτό τότε θα στούμπωναν. Πόσοι δεν έχετε δει τι μπορεί να συμβεί στον κυκλικό κόμβο (μικρό βέβαια αλλά είναι κυκλικός) έξω από την είσοδο του σταδίου Διαγόρα δίπλα στην γνωστή καφετέρια (εκεί που αρχίζει η λαϊκή της Πέμπτης). Πόσες φορές δεν έχετε δει να κολλάνε τα αυτοκίνητα εκεί. Κάποιος αν έρθουν και από τις 3 κατευθύνσεις πρέπει να "παρανομήσει" και να δώσει προτεραιότητα απο αριστερά.

    Έτσι λοιπόν στην περίπτωση των roundabouts για να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς που είναι μέσα τους βάζοντας στους εισερχόμενους ένα STOP ή ένα σήμα παραχώρησης προτεραιότητας (ανάποδο τρίγωνο). Στην δική μας περίπτωση διάλεξαν τα STOP (για μένα λάθος σε εθνική και θα έπρεπε να διαλέξουν την παραχώρηση προτεραιότητας) γιατί ίσως ήθελαν να σταματάνε τα αυτοκίνητα ώστε να κόβουν την ταχύτητα τους στο ελάχιστο δυνατό.

    Για πληροφορίες για όλα αυτά ρίξτε μια ματιά στο άρθρο http://www.greekarchitects.gr/site_parts/doc_files/roundabouts.pdf
    στις σελίδες 23-και μετά.
    Δώστε προσοχή στην σελίδα 24 στο σημείο "Δεξιάς Προτεραιότητας" και σελίδα 27 "Προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους .....έως...... εντός του
    κόμβου κυκλική κίνηση"

    Τέλος και συγνώμη αν σας ζάλισα το αν έχουν πράξει καλά με τους κόμβους αυτούς στο νησί μας νομίζω ο χρόνος θα το δείξει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *