ροή ειδήσεων

ΕΣΕΕ: Οι εκπτώσεις δεν έφεραν την... άνοιξη στην αγορά

Στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι κινούνται οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κατά τη φετινή... περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 51% των εμπόρων πραγματοποίησε αντίστοιχες πωλήσεις με τις περσινές, το 44% είχε φέτος μειωμένες πωλήσεις και μόνο το 5% είχε αυξημένες πωλήσεις (κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης).

Αντίθετα με την πρώτη εβδομάδα, τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων οι πωλήσεις για το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς το 29% δήλωσε καθόλου ικανοποιημένο από το επίπεδο των πωλήσεων, ενώ η πλειονότητα (63%) των εμπόρων ανέφερε ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «όχι και τόσο ικανοποιητικά» επίπεδα. «Μεγάλη ικανοποίηση» από τις πωλήσεις που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη εβδομάδα εξέφρασε μόλις το 8% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου το εν λόγω διάστημα των θερινών εκπτώσεων κινήθηκαν πτωτικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη θερινή εκπτωτική περίοδο.

Ενδεικτικό είναι ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα η υποχώρηση στο λιανεμπόριο κυμάνθηκε μεταξύ 10% και 20%, ενώ ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράστηκε σε αύξηση της εμπορικής κίνησης.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο τα τουριστικά είδη σημειώνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες πτώση κατά 30%, στα Χανιά κατά 20%, ενώ στη Ρόδο όπως και στην Κέρκυρα, η αγορά κυμάνθηκε ελαφρώς υποτονικά αλλά κοντά στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καταναλωτικής κίνησης διαδραμάτισε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την εφορία, πριν και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, γεγονός που πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι «πάγωσε» την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις Κυριακές εκτιμάται ότι ο αριθμός των καταστημάτων που άνοιξαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή είναι πολύ μικρός, ενώ υπενθυμίζεται ότι, και την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων (20 Ιουλίου) είχε διαπιστωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν παρέμειναν ανοιχτά (Αθήνα: 40%, Θεσσαλονίκη: 57%).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με τον τζίρο της Κυριακής, καθώς, οι περισσότεροι που επέλεξαν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους δήλωσαν από «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τζίρο που πραγματοποίησαν τις δύο Κυριακές του Ιουλίου.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/7/14 17:20

    Ο κόσμος δυσκολεύεται πια και εάν τα καταστήματα δεν αλλάξουν νοοτροπία να κάνουν πραγματικές εκπτώσεις μην περιμένουν άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *