ροή ειδήσεων

Αναψε ο «πόλεμος» ξανά για τις Κυριακές

ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ 10 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...

Αναψε ξανά ο «πόλεμος» για τις Κυριακές, καθώς από αύριο και για έναν χρόνο όλα τα καταστήματα σε δέκα τουριστικές περιοχές της χώρας θα μπορούν να είναι ανοιχτά.

Οι Ιδιωτικοι Υπαλλήλοι και οι έμποροι λένε «όχι» στις Κυριακές, αντίθετα με τις μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες εμπορίου

Ετσι η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, οι Συνομοσπονδίες των Εμπόρων και των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας καλούν τα μέλη τους να μη δουλέψουν αύριο 13 Ιουλίου. Μάλιστα, η ΟΙΥΕ έχει προκηρύξει και 24ωρη απεργία και καλεί τους εργαζομένους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, στον οποίο μέλη είναι οι μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες εμπορίου, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας θα ανοίξουν κανονικά, πλην ενός, το οποίο δεν πρόλαβε να οργανώσει τις κυριακάτικες βάρδιες των εργαζομένων.

Η νέα αντιπαράθεση για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πυροδοτήθηκε από την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο οποίος κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα υπέγραψε απόφαση με την οποία για έναν χρόνο -πιλοτικά- θα μπορούν να λειτουργούν κάθε Κυριακή τα καταστήματα στις ακόλουθες τουριστικές περιοχές:

Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Θήρας, Δήμος Ερμούπολης Σύρου, Δήμος Κω, Δήμος Ρόδου.

Μετά την παρέλευση του χρόνου η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας θα μετρήσει τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας του μέτρου και θα αποφασιστεί εκ νέου η τύχη.

Πριν από έναν χρόνο είχε ψηφιστεί νόμος με τον οποίο έδινε το δικαίωμα ανοίγματος σε όλα τα καταστήματα για επτά Κυριακές τον χρόνο. Οι δύο είναι πριν από τα Χριστούγεννα, η μία των Βαΐων και οι άλλες τέσσερις είναι οι πρώτες των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων. Για παράδειγμα, τα καταστήματα θα έπρεπε να ανοίξουν την επόμενη Κυριακή 20 Ιουλίου. Ωστόσο, λόγω της απόφασης στις προαναφερόμενες περιοχές θα λειτουργήσουν και αύριο.

Επίσης, σύμφωνα πάλι με τον περσινό νόμο, οι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούσαν να αποφασίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων των περιοχών τους και επιπλέον των επτά Κυριακών. Κάτι το οποίο έχει συμβεί σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Στην απόφαση του κ. Γιακουμάτου έχουν αντιδράσει έντονα οι ΟΙΥΕ (εμποροϋπάλληλοι), ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), προσφεύγοντας μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι τρεις οργανώσεις ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, την προσωρινή αναστολή και την ακύρωση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι με το μέτρο αυτό ευνοούνται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων, ενώ κάνουν λόγο και για πλήρη αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων. Επικαλούνται, δε, στοιχεία τους, σύμφωνα με τα οποία από την εφαρμογή του μέτρου των επτά Κυριακών ο τζίρος και η απασχόληση δεν έχουν αυξηθεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *