ροή ειδήσεων

Πρώτο βήμα για καύση νεκρών και στην Ελλάδα

Να κλείσει την χρόνια εκκρεμότητα με την καύση νεκρών στη χώρα μας επιχειρεί η κυβέρνηση με τροπολογία... που κατέθεσε στη Βουλή. Προωθεί καύση νεκρών με γραπτή δήλωση.

Αν και η σχετική νομοθετική βάση υφίσταται ήδη από το 2006, εντούτοις τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών δεν λειτούργησαν ποτέ λόγω προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα, αλλά και των πιέσεων που δέχονταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις από την Εκκλησία.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης υπάρχουν και λειτουργούν αποτεφρωτήρια νεκρών, ήδη από τον 18ο αιώνα. Η Γαλλία ήταν η


πρώτη χώρα που το 1789 επέτρεψε την καύση νεκρών και ακολούθησε η Βρετανία (1884), η Γερμανία (1934) και η Γαλλία (1789). Ανάλογα αιτήματα είχαν φέρει και καταθέσει στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών τα κόμματα της Αριστεράς. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να εναρμονιστεί με την ευρωπαική πρακτική.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης υπάρχουν και λειτουργούν αποτεφρωτήρια νεκρών, ήδη από τον 18ο αιώνα

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η εγκατάσταση και λειτουργία ΚΑΝ επιτρέπεται σεΟργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού (Δήμοι) σε χώρους ιδιοκτησίας τους ο οποίος μπορεί να βρίσκεται και εκτός των διοικητικών τους ορίων, ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ.

Για την αποτέφρωση νεκρών συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ωρών από το θάνατο και αφού προηγουμένως προσκομιστούν πέρα από την ληξιαρχική πράξη θανάτου και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες.
Εγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σωρού του. Αν ο θανών δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί έγγραφη δήλωση του/της συζύγου του ή του/της συντρόφου του αν είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Εγγραφη πιστοποίηση ιατροδικαστή που να βεβαιώνει ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστική διερεύνηση.
Εκδοση ληξιαρχικής πράξης στην οποία πρέπει να σημειώνεται ο τόπος, η ημερομηνία και η ώρα αποτέφρωσης.

Αποτέφρωση μπορούν να γίνει και σε οστά νεκρών. Απαιτείται προηγουμένως η χορήγηση σχετικής άδειας από δήμαρχο ή από πρόεδρο δημοτικής ή τοπικής ενότητας. Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Υγείας Μάκης Βορίδης και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

thetoc.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/7/14 19:47

    αυτες οι 60 μερες που πρεπει ο νεκρος μας να παραμεινει στο ψυγειο θα μας τις χρεωσουν σαν διαμονη σε 5στερο;δεν ντρεπονται λιγο;σε ποιον κολλητο τους εκαναν τετοιο δωρακι οι παραφρονες;6ο μερες να περιμενεις για μια αποτεφρωση που θα την χρυσοπληρωνεις,αντε μου στο διαλο ξεφτιλες,προτιμω να κανω ενα ταξιδακι μεχρι την βουλγαρια και με ενα τριχιλιαρο θα γυρισω σε ενα ωραιο βαζακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/7/14 22:12

      Διάβασε καλααααααααα. 60 ώρες!!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *