ροή ειδήσεων

Ο πρώτος υπερυπολογιστής στην Ελλάδα



Στη δημιουργία του πρώτου εθνικού υπερυπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων... για την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, προχωρά το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του αναμένεται στο τέλος του 2014.

Όπως ανακοινώθηκε, την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου συστήματος, ανέλαβε η COSMOS Business Systems Α.Ε.Β.Ε., σε συνεργασία με την ΙΒΜ, έπειτα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που διενήργησε η ΕΔΕΤ Α.Ε.

Η νέα υποδομή αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας και γενικότερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Η νέα υποδομή, θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό "οικοσύστημα" υπερυπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου και να ενισχύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Η εθνική υπερυπολογιστική υποδομή, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «PRACE-GR - Ανάπτυξη Εθνικής Υπερυπολογιστικής Υποδομής και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών στην Ελληνική Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το νέο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων χρηστών σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE.

Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή και οι Επιστήμες Υλικών είναι ενδεικτικά ορισμένες επιστημονικές ειδικότητες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των σύγχρονων υπερυπολογιστικών υποδομών.

Το ελληνικό σύστημα, θα βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, θα ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel Xeon E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge και θα προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, θα προσφέρει συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση και υψηλό εύρος ζώνης.

Επιπλέον, θα προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes).

Το σύστημα θα διαθέτει επίσης λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς "σουίτες" επιστημονικών εφαρμογών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *