ροή ειδήσεων

Γιατί δεν έχουμε παιδικές αναμνήσεις;

Επιστήμονες από τον Καναδά και την Ιαπωνία επιχείρησαν να διαλευκάνουν το φαινόμενο της «βρεφικής αμνησίας» που είχε κεντρίσει και την περιέργεια του Φρόιντ, το γιατί δηλαδή δεν έχουμε βρεφικές αναμνήσεις.
Ο Φρόιντ το είχε εξηγήσει λέγοντας ότι οι αναμνήσεις των πρώτων χρόνων μας...


απωθούνται στο ασυνείδητο επειδή έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και προκαλούν ντροπή και άγχος.

Τώρα η νέα θεωρία, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό Science, αποδίδει τη βρεφική αμνησία στην ταχεία παραγωγή νέων νευρώνων στο νεαρό εγκέφαλο που απορυθμίζουν τα νευρικά κυκλώματα πάνω στα οποία είναι γραμμένες οι παλιές μνήμες.

Οι νέοι νευρώνες στον ιππόκαμπο λειτουργούν όπως η κασέτα στην οποία οι νέες εγγραφές σβήνουν τις παλιές, επιτρέπουν δηλαδή τη μάθηση και το σχηματισμό νέων αναμνήσεων, ταυτόχρονα όμως δείχνουν να διαγράφουν τις προηγούμενες, πρώτες αναμνήσεις. Το πείραμα έγινε σε ενήλικα τρωκτικά και έδειξε ότι η ενίσχυση της νευρογένεσης οδήγησε σε διαγραφή της προηγούμενης ανάμνησης.

Βεβαίως οι ερευνητές λένε ότι ο μηχανισμός που προτείνουν για τη βρεφική αμνησία δεν αποκλείει άλλες θεωρίες που έχουν προταθεί για το φαινόμενο, όπως η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων και η ατελής συναισθηματικής ανάπτυξης των βρεφών.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *