ροή ειδήσεων

Αφάντου: Τα σχέδιο αξιοποίησης και η "γκρίνια" για το τίμημα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το νοσοκομείο Ρόδου, είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων. Πρόκειται... για την Αφάντου, μία έκταση προνομιακή, μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία στη βορειοανατολική πλευρά της Ρόδου της οποίας όμως, η αξία φαίνεται ότι παρέμεινε… παραγνωρισμένη για περίπου τέσσερις δεκαετίες. Τόσο χρειάστηκε η ελληνική πολιτεία για να αναζητήσει επενδυτές για την έκταση-«φιλέτο» συνολικού εμβαδού 1.615 στρεμμάτων που εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χλμ, με το εγχείρημα της αξιοποίησης της Αφάντου να χρονολογείται από το 1977.

Ωστόσο, η συναλλαγή, συνολικού ύψους 42,1 εκατ. ευρώ, μεταξύ των πλειοδοτριών εταιρειών M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments και του Δημοσίου θα «κλείσει» όταν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα επικυρώνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα οδηγηθεί προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χωρίς αμφισβήτηση, μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές, θα χρειαστεί να περάσουν ορισμένοι μήνες, με το στόχο που έχει τεθεί να είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει η χρονιά.

Το τίμημα

Αναφορικά με το τίμημα που προσφέρθηκε και ανέρχεται σε 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου (1.360 στρέμματα) και 15,2 εκατ. ευρώ για το νότιο τμήμα (255 στρέμματα), στελέχη της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι είναι χαμηλό. Και αυτό με δεδομένο ότι το ακίνητο βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες της Ρόδου που προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Ωστόσο, από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναφέρουν ότι είναι πολύ υψηλότερο της εκτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή. Και επισημαίνουν ότι το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 280 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό βάσει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς. Το ποσό αυτό ανά τ.μ. υπολογίζεται, εάν αφαιρεθεί από την ανάπτυξη έκταση 286 στρεμμάτων που είναι ζώνη απόλυτης προστασίας του φυσικού τοπίου, περιλαμβάνοντας δασική και αρχαιολογική ζώνη και ζώνη προστασίας υγροτόπου. Η ανώτατη συνολική δόμηση, δηλαδή, που θα πραγματοποιηθεί θα είναι 151.000 τ.μ. (42.100.000 / 151.000=278,8).

Στο συντελεστη δόμησης, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν προσμετρώνται ούτε η επιφάνεια του γκολφ, ούτε τα δασικά τμήματα, ο αρχαιολογικός χώρος, οι ζώνες προστασίας, ο υγροβιότοπος, κάτι που εκφράζεται ρητά στο προς επεξεργασία από το ΣτΕ σχέδιο π.δ.

Παρόλ’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου αναφέρει ότι λανθασμένα η αξία του ακινήτου υπολογίζεται ως αναλογία του τιμήματος πώλησης προς την μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση.

«Αν κάποιος αγοράσει ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο 4 στρεμμάτων για 100.000 ευρώ, δεν πληρώνει 25 ευρώ /τ.μ. αλλά 500 ευρώ/ τ.μ. δόμησης (αφού η μέγιστη δόμηση είναι 200 τ.μ.)» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

«Η αξία ενος οικοπέδου εκφράζεται από τη δυνατότητα αξιοποίησής του. Άρα είναι πιο δίκαιη η σύγκριση αξία ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο παρά αξία ανα τετραγωνικό επιφάνειας, όταν η επιφάνεια αυτή μπορεί, πολύ απλά, να προσφέρει μηδενική δυνατότητα αξιοποιησης ή να συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και υγρότοποι, που οχι μονο δεν περιλαμβάνονται στην ανάπτυξη, αλλα παραμένουν δημόσιοι, με ανοικτή και πλήρη πρόσβαση στο κοινό» αντιπαραθέτουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Και προσθέτουν ότι αυτές οι εκτάσεις περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό, μονο και μονο για να ενταχθούν στο ΕΣΧΑΔΑ ως ζώνες προστασίας.

Τι θα αναπτυχθεί

Με δεδομένο ότι το ακίνητο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το 1973, έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάπτυξη της έκτασης που προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου:

- το ποσοστό κάλυψης (η μέγιστη επιφάνεια που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου) του ακινήτου θα είναι μικρότερο του 2,5%.

- θα αναβαθμιστεί ο αγωνιστικός χώρος 450 στρεμμάτων του γκολφ που αυξάνεται στα 530 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών (κτήρια κλπ).

- δεν θα δημιουργηθούν 400 κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες 4.000 κλινών, όπως φημολογείται και έχει υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσων. Αλλά ξενοδοχεία περίπου 2.600 κλινών και περιορισμένος αριθμός πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ της Αφάντου.
- δίνεται η δυνατότητα κατασκευής τουριστικού λιμένα χαμηλής κλίμακας.

Επίσης, σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, η αξιοποίηση της Αφάντου θα αυξήσει το ξενοδοχειακό δυναμικό της Ρόδου, σε ποσοστό της τάξης του 3%, ενώ θα ενισχύσει τον πληθυσμό κατά 4%.

Η ταυτότητα των επενδυτών

Οι επικεφαλής των δύο επενδυτικών σχημάτων που πλειοδότησαν ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης και ο Κύπριος επιχειρηματίας Νικολής Νικολαϊδης αποτελούν «παλιούς γνώριμους» της Ρόδου.

Ο κ. Αγγελιάδης εγκατέλειψε το 1960, σε ηλικία 20 ετών, τη Σύμη για να πάει στις ΗΠΑ και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» ξεκίνησε τότε να εργάζεται σ’ ένα ελληνικών συμφερόντων εργοστάσιο. Σήμερα, όμως, ύστερα από 54 χρόνια στην Αμερική, επισκέπτεται τακτικά τη Ρόδο και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Αφάντου.

«Δεν κάθισα πολύ, περίπου δύο μήνες, και στην συνέχεια πήγα και εργάσθηκα στην εταιρία ‘Argo Boat company’ που κατασκεύαζαν βάρκες και ο ιδιοκτήτης τους ήταν συμπατριώτης μου από τη Σύμη» αναφέρει σε συνέντευξή του. Το 1967 ίδρυσε με τον αδερφό του την εταιρεία A&T Construction που δραστηριοποιούνταν στις αναπαλαιώσεις σπιτιών και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκαν στην κατασκευή εστιατορίων. Το 1990 ίδρυσε την εταιρεία M.A. Angeliades, μέσω της οποίας συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Αφάντου και η οποία την τελευταία εικοσαετία έχει αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της Νέας Υόρκης.

Το 2009 υπήρξε μία μάλλον κακή χρονιά για τον κ.Αγγελιάδη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, ο ίδιος και δύο στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν (το 2009) να κατηγορούνται από την αμερικανική δικαιοσύνη για μη καταβολή μισθολογικών αποδοχών στο προσωπικό που απασχολούσε σε δημόσιο έργο που εκτελούσε τότε.

Όσον αφορά τον κ. Νικολαϊδη, είναι επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts που αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα διαθέτει συνολικά 19 ξενοδοχεία, από τα οποία πέντε βρίσκονται στη Ρόδο, επτά στην Κρήτη, ένα στην Κέρκυρα και έξι στην Κω. Ο Κύπριος ξενοδόχος γνωρίζει καλά την αγορά της Ρόδου, όπου φέρεται να σχεδιάζει την υλοποίηση νέων μονάδων, ενώ από κοινού με την Μητρόπολη της Ρόδου έχει αναπτύξει, κατά το παρελθόν, φιλανθρωπικό έργο.

Τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή καταγγελία του κ. Νικολαϊδη, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος κατά παντός υπευθύνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του Δήμου Ρόδου και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Ο Κύπριος επιχειρηματίας είχε καταγγείλει για διαφθορά δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, είχαν παραβλέψει σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων ξενοδοχείου που ανήκει σε ανταγωνιστή του, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική».

dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *